2020. március 30. hétfőZalán
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Harmadjára is élőlepke-kiállítás nyílt a kolozsvári Botanikus Kertben

2019. szeptember 13. 15:23, utolsó frissítés: 15:23

Új helyszínen, hosszabb programmal, ugyanakkor az elmúlt évek bevált módszerei mellett kitartva szervezi meg idén, szeptember 11-e és 30-a között a Lepkék a levegőben élőlepke-kiállítás harmadik kiadását a BBTE Biológia és Geológia Karának Taxonómiai és Ökológiai Intézete, Magyar Biológiai és Ökológiai Intézete, valamint az Alexandru Borza Botanikus Kert.

Míg az elmúlt két esztendőben a kolozsvári Botanikus Kert Akvárium nevű melegháza adott otthont az élőlepke-tárlatnak, a kiállítás idéntől a kaktuszok téli otthonául is szolgáló üvegházba költözött, amely a lepkék és a látogatók számára egyaránt előnyösebb térkialakítást tesz lehetővé.

A kiállítás két kurátorának, dr. Cristina Craioveanunak, az egyetem Taxonómiai és Ökológiai Intézete munkatársának, valamint dr. Macalik Kunigundának, a BBTE Magyar Biológiai és Ökológiai Intézete oktatójának az volt az elképzelése, hogy az Amazonas-medencében őshonos lepkefajokat mutatnak be, a térségben dúló ökológiai katasztrófára irányítva a látogatók figyelmét.

Ugyanakkor az sem titkolt szándékuk, hogy az egzotikum felől a lepkeállomány hazai helyzetére tereljék a figyelmet, megmutatva, hogy a lepkék olyan ernyőfajoknak tekinthetők, amelyeknek jelenléte vagy eltűnése egy területről sokmindent elárul az adott ökoszisztéma állapotáról.

A 15 amazóniai lepkefaj mellett ezért 6-7 Kolozsvár-környéki kaszálókon föllelhető faj is képviseli magát a kiállításon, régi fényképeken pedig megelevenednek azok a városkörnyéki tájak is, amelyek néhány évtizede még számos lepkefaj otthonául szolgáltak.

A legfiatalabbak természetismereti és természetvédelmi interaktív tevékenységeken vehetnek részt, illetve mikroszkóp alatt is megfigyelhetik a tárlat már elpusztult főszereplőit, ami szintén hozzájárulhat ahhoz, hogy az esemény túllépjen az egzotikus látványosság szintjén.

A lepkék keltetéséhez és életben tartásához szükséges körülmények biztosításáról, valamint a látogatók kalauzolásáról a kurátorok mellett közel harminc önkéntes biológus- és ökológushallgató gondoskodik.

A feladat nem egyszerű, hiszen a keltetősátrakat éjjel-nappal 30°C körüli hőmérsékleten kell tartani, a páratartalom nem eshetett 60% alá, illetve figyelembe kell venni a kiállításra elhozott fajok sajátos táplálkozási szokásait is.

A trópusi fajok – eltérően a nálunk honosaktól – nem mind nektárevők, vannak köztük rothadó gyümölcsök levét szívogatók is.
Nagy lepkeházat megjárt látogatók visszajelzései alapján a Lepkék a levegőben című élőlepke-kiállítás egyik nagy erénye az, hogy a tárlat nem reked meg esztétikai szinten, a személyre szabott vagy kiscsoportos tárlatvezetések során az érdeklődök részletesen megismerik a kiállításon szereplő fajok alaktani jellegzetességeit, betekintést nyernek táplálkozási és szaporodási szokásaikba, valamint azokba az ökológiai tényezőkbe, amelyek fennmaradásukhoz elengedhetetlenek.

A tárlatvezetések igény szerint három nyelven, románul, magyarul és angolul történnek, a kiállítás a hét minden napján látogatható délelőtt 10 és délután 17 óra között. A kurátorok felhívják a figyelmet, hogy érdemes akár több alkalommal is ellátogatni az üvegházba, hiszen szinte napról napra változik az éppen repülő lepkeállomány faji összetétele. (közlemény)

Nyitókép: zoobudapest.com

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >