2020. április 5. vasárnapVince
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

„Hogy merészelitek?” Könnyeivel küszködve tartotta meg beszédét Greta Thunberg az ENSZ klímacsúcsán

2019. szeptember 24. 08:56, utolsó frissítés: 09:08

Könnyeivel küszködve, szinte sírva tartotta meg beszédét a svéd klímaaktivista, Greta Thunberg az ENSZ hétfőn kezdődött klímacsúcsán New York-ban. "Elloptátok az álmaimat és a gyerekkoromat az üres szavaitokkal. A tömeges kipusztulás kezdetén vagyunk és csak a pénzről meg az örök gazdasági növekedésről szóló meséről beszéltek. Hogy merészelitek?" - kérte számon a vezetőket.

Körülbelül hatvan állam- és kormányfő vett részt a hétfőn kezdődött ENSZ-csúcson New Yorkban, amelynek a fő témája a klímaváltozás és annak megfékezése. Az ENSZ-főtitkár Antonio Guterres által összehívott találkozón nem képviselteti magát Brazília és Szaúd-Arábia sem.- Nekem nem itt kellene állnom - mondta Thunberg. - Iskolában kellene lennem az óceán túlsó felén. De önök mind hozzánk, fiatalokhoz fordulnak reményért. Hogy merészelik? Ellopták az álmaimat és a gyerekkoromat az üres szavaikkal, pedig én még a szerencsések közé tartozom. Emberek szenvednek, emberek meghalnak, teljes ökológiai rendszerek omlanak össze. Egy tömeges kihalási esemény küszöbén állunk, és önök csak a pénzről és az állandó gazdasági növekedés tündérmeséjéről papolnak. Hogy merészelik?

Az ENSZ-főtitkár az erdők megóvásának fontosságáról beszélt.

- Az erdőpusztulás riasztó mértékben folytatódik - mondta Guterres. - Évente hétmillió hektár erdő tűnik el a Föld színéről. Ezek nem helyi katasztrófák, ez egy globális fenyegetés. Nem tudunk úrrá lenni a klímaváltozáson, ha nem leszünk képesek megőrizni a bolygó tüdejét.

Donald Trump amerikai elnök váratlanul felbukkant ugyan az ENSZ-csúcson reggel, de ő és a kormánya más tagjai is nyilvánvalóvá tették, hogy nem tartják sürgető kérdésnek a klímavédelem ügyét. Trump a csúcs idején New Yorkban tartózkodik ugyan, de egy vallásszabadságról, illetve a vallás miatti üldöztetésről szóló konferencián vesz részt. (euronews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >