2020. március 29. vasárnapAuguszta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A szenátus megszavazta, hogy a barna medve 5 évre kikerüljön a szigorúan védett állatfajok listájáról

2019. szeptember 25. 17:31, utolsó frissítés: 17:31

A szenátus szerdai ülésén elfogadta a vadászati és vadgazdálkodási törvényt módosító jogszabálytervezetet, amely értelmében a barna medve 5 évre kikerül a szigorúan védett állatfajok listájáról, így lehetővé válik az állatállomány szabályozása.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) több parlamenti képviselője által benyújtott jogszabályjavaslatot 68 támogató szavazattal, 13 tartózkodás mellett fogadta el a felsőház plénuma.

A plénum elfogadott egy olyan módosító javaslatot is, amely értelmében a barna medve 5 évre kikerül a szigorúan védett állatfajok listájáról, így az év bizonyos időszakaiban vadászható lesz.

A medve esetében ezek az időszakok április elseje és május 30-a, illetve szeptember elseje és december elseje közé esnek.

„Az emberi beavatkozás utóbbi években történt korlátozása miatt a medvepopuláció gyakorlatilag ellenőrizhetetlenné vált. Ha más uniós államokat nézünk, azt látjuk, hogy kihasználják az eltérés jogát az EU-s direktíva kapcsán, és határozottan, de profi módon közbelépnek az állomány szabályozása és optimizálása érdekében. Ezt akarjuk mi is a környezetvédelmi minisztériumtól: tárgyaljon az Európai Bizottsággal és találjon megoldást a romániai medveállomány optimizálására' - nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek Tánczos Barna RMDSZ-es szenátor.

Elmagyarázta ugyanakkor, hogy jelenleg a törvény előírásai értelmében 'nem lehet medvére vadászni, csak arra van lehetőség, hogy a károkat okozó, vagy az emberekre támadó medvéket kilőjék'.

Mihai Goţiu, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) szenátora elégedetlenségét fejezte ki az elfogadott módosító javaslattal szemben, mire Emanoil Savin független szenátor azt javasolta neki, látogasson el például Buşteni településre, hogy megtapasztalja a medvék jelentette veszélyt.

A jogszabálytervezet a képviselőház asztalára kerül, amely döntő szerv lesz az ügyben. (agerpres)

Nyitókép: Merg În

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >