2020. március 30. hétfőZalán
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Jogerős: le kell állnia a Felsőcsertésre tervezett aranybánya-beruházásnak

2019. szeptember 27. 14:01, utolsó frissítés: 2019. szeptember 30. 12:47

A Mining Watch Romania civil szervezet közleményben jelentette be, hogy jogerősen sikerült a bíróságon érvénytelenítenie a Felsőcsertésre tervezett, a verespatakinál kétszer nagyobb aranybánya-beruházás területrendezési tervét.

A döntés értemében a Deva Gold vállalat számára minden 2010 óta kibocsátott övezetrendezési dokumentumot (PUZ) érvénytelenített a bíróság jogerős döntése. Ezzel a bányaberuházás határozatlan időre megrekedt.

Az elmúlt években a vállalat sorra kapta az engedélyeket a ciánt használó technológiával tervezett beruházás számára. A Deva Gold a kanadai Eldorado Gold vállalat tulajdonában van, és az Erdélyi-érchegységben hét helyen is kitermelést terveznek. A civil aktivisták, köztük leginkább a Mining Watch szakemberei szerint a ciánalapú technológiával való bányászás katasztrofális hatással lenne a környezetre nézve. A csertési beruházás ráadásul kétszer akkora területen folyna, mint amilyet a Gabriel Resources vállalat Verespatakra tervezett, a civilek ezért úgy döntöttek, hogy megtámadják a kiadott, övezetrendezésre vonatkozó dokumentumokat.Az övezetrendezési tervet Felsőcsertés önkormányzata 2010-ben fogadta el, a bíróság most megállapította, hogy az önkormányzat nem bocsátotta azt kellőképpen közvitára, valamint más hatóságokkal sem kommunikáltak megfelelően. Nem volt például a vízügyi szakemberekkel áttárgyalva a projekt.

A bíróságnak az sem tetszett, hogy nincsenek megfelelő környezetvédelmi hatástanulmányok készítve, így a Deva Gold most semmilyen építkezést nem végezhet az általa kiszemelt területen.

A Hunyad megyei Felsőcsertésen az Eldorado Gold Románia első olyan felszíni aranybányáját igyekszik megnyitni, ahol ciános technológiával folyna a kitermelés. A vállalat a kitermelés következtében termelődő zagy tárolására egy 169 méter, illetve egy 70 méter magas gáttal lezárt tározót szeretne építeni, ez pedig a környezetvédelmi aktivistákat meglehetős aggodalommal tölti el, tekintve, hogy három település (Hondol, Bocșa Mică és Felsőcsertés) is nagyon közel lenne.

Felsőcsertésen 1971. október 30-án történt már egy tragédia, ugyanis a település melletti zagytározó átszakadt, és a szennyezett víz elöntötte a falut, 89-en haltak meg és több tucatnyi sérült is volt.

Az akkori Ceaușescu-diktatúra elhallgatta a tragédiát, és az áldozatok családját anyagi javakkal próbálta kompenzálni. (hírszerk.)

Fotó: Felsőcsertési látkép az 1979-es tragédia után

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >