2020. május 29. péntekMagdolna
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Pisiljenek tusolás közben, javasolja a norvégoknak az oslói önkormányzat

2019. október 21. 14:45, utolsó frissítés: 14:45

Átlagosan 182 liter vizet fogyaszt el naponta egy norvég lakos, ez pedig majdnem kétszer annyi, mint a szomszédos Dánia napi vízfogyasztása. Az oslói önkormányzat éppen ezért tanácsokat adott a fővárosiaknak, hogy miként spórolhatnának a vízzel.

Azt javasolják a lakosoknak, hogy nyugodtan vizeljenek tusolás közben, mert azzal is sokat spórolhatnak, és ha lehet, akkor a fogmosást is végezzék el ekkor.

A fővárosi önkormányzat szerint a lakosok sokat tehetnek a környezetéért, ha energiatakarékos mosógépet és a mosogatógépet használnak, ha beáztatják a tányérokat és evőeszközöket, mielőtt a mosogatógépbe teszik, és csak akkor indítják el, amikor már tele van.

A szakemberek viszont az önkormányzattal szemben úgy vélik, hogy az lenne a jobb megoldás, ha az elöregedett, gyakran szivárgó vízvezetékeket inkább kicserélné az önkormányzat, és ezzel talán több vizet spórolhatnának meg, mint a zuhanyzóba pisiléssel.

Míg Norvégiában a vízpazarlás ellen küzdenek, addig az Országos Statisztikai Intézet (INS) tavalyi adataiból az derül ki, hogy a romániai lakosság egyharmadának nincs hozzáférése a vezetékes vízhez. (thelocal.no/hírszerk..)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >