2020. május 29. péntekMagdolna
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Răzvan Cuc az ígéretével ellentétben még nem tiltotta be a motorcsónakokat a Tárnica-tavon

2019. október 30. 09:35, utolsó frissítés: 09:39

Adrian Dohotaru független parlamenti képviselő és Răzvan Cuc közlekedési miniszter egy videóban jelentették be október 9-én, hogy megoldódott a kérdés, hogy levegyék a hajózható tavak listájáról nemcsak a Tárnica, hanem a Bélesi-tavat is. Az Adevarul információi szerint azonban ez mégsem történt végül meg.

Az intézkedést az indokolta volna leginkább, hogy ezek a tavak természetvédelmi övezetek, sőt a Kolozs megyeiek ezekből a víztározókból kapják az ivóvizet. Ehhez képest például a Tárnica-tó felszínén nemcsak motorcsónakok és jet-skik száguldoznak, újabban hidroplánok is leszállnak a víz felszínére, arról nem is beszélve, hogy egyesek a szennyvizüket is a tóba öntik. Dohotaru ezért indítványozta ezeknek a kitiltását, amiben úgy tűnt, a PSD-s Cuc is partner.

„El fogjuk távolítani Tárnica és a Bélesi-tavakat a hajózható tavak listájáról" – állította a PSD közlekedési minisztere, Răzvan Cuc, a Dohotaru által készített felvételen. Azonban húsz nap elteltével sincs semmiféle előrehaladás a 2008/665-ös törvény módosítása ügyében, amit a bizalmatlansági szavazást megelőző napon ígért meg.

Cuc ígéretének leginkább az indítványhoz lehetett köze, írja a lap. Dohotaru ugyan azt nyilatkozta, hogy Cuc semmit nem kért az intézkedésért cserébe, különös, hogy másnap nem jelent meg a bizalmatlansági indítvány szavazásán. Az USR színeiben mandátumot szerző, jelenleg független parlamenti képviselő ezt azzal indokolta, hogy nem értett egyet a liberálisok indítványának egyes részeivel, ők pedig nem változtattak ezen.

A kormányhatározatot, amely kimondja, hogy a két tó nem szerepel többé a hajózható tavak listáján, valóban közvitára bocsátották október 9-én, megjelent a közlekedési minisztérium honlapján is. A tervezethez az észrevételek beérkezésének határideje 21-én járt le, de a Cuc által beígért határozatot az ideiglenes Dăncilă-kormány már nem fogadta el. Újságírói megkeresésre az ideiglenes közlekedési miniszter nem kívánt reagálni ez ügyben.

„A kormánytól függetlenül úgy gondolom, hogy ezt a határozatot el fogják fogadni, mert ezt Kolozsvár összes törvényhozója támogatja, de közel 8000 ember is, aki aláírta a petíciót az Asociației Societate Organizată Sustenabil - S.O.S.” – mondta Dohotaru, aki tovább folytatja a két hónappal ezelőtt elkezdett akcióját a vízszennyezés és visszaélésekkel szemben.

Mint már arról mi is beszámoltunk, egy másik probléma a Tárnica-tó esetében, hogy a parton nagyon sok illegális stég és kerítés épült, holott elvileg a törvény szerint ott már nem adható magántulajdonba a terület (legalábbis a parttól 525 méteres távolságig). A partra épített házak pedig el vannak zárva a kanalizálástól, ezért sokan közülük közvetlenül a tóba engedik a szennyvizet. (adevărul/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >