2020. március 30. hétfőZalán
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem lesz kalandpark a Sepsiszentgyörgy melletti védett területen

2019. november 08. 11:59, utolsó frissítés: 11:59

Lemondanak arról, hogy kalandparkot hozzanak létre a Honvéd-kút környékén található, legelőként nyilvántartott, de javarészt erdő által borított parcellákon, tájékoztatta a Háromszéket Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester.

Elmondása szerint az ellenzőkkel és a támogatókkal folytatott egyeztetések, valamint többszöri helyszíni szemle után hozták meg ezt a döntést, továbbá arról is tájékoztatott, hogy a befektetők a Sepsiszentgyörgy és Előpatak közötti útszakasz mentén keresnek új helyszínt. Antal Árpád elmondta, hogy az önkormányzat két helyszínre tett javaslatot, ezek közül az egyik a Szemerja-Görgő Közbirtokosság területén fekszik.

A polgármester szerint az elkövetkezendő hetekben dől el, hogy hol lesz megvalósítható a létesítmény, de az is elképzelhető, hogy a beruházók nem találnak megfelelő területet, s így a kalandpark nem jön létre, amit sajnálna, de a környezetrombolással kapcsolatos elveit fenntartja. A polgármester megköszönte a civil csoportosulásnak, hogy felhívta a figyelmet a Honvéd-kút és az Erdős-oldal Európában is szinte egyedülálló természeti értékeire, ami miatt rossz döntés lenne ott megvalósítani a kalandparkot.

A napilap megkereste Csákány Lászlót, a Szemerja–Görgő Közbirtokosság elnökét, aki elmondta, hogy a közgyűlés tagjai nem egyeznek bele, hogy hosszú távra bérbe adják a befektetők által kiszemelt területet, és arról tájékoztatta a kalandpark beruházóit, hogy a nekik megfelelőnek tűnő tó és környéke számos védett növényfajnak ad otthont.

Az elnök szerint a befektetőknek több, a kiszemelt helyszín szomszédságában található legelőt is ajánlott, amelyet eddig is bérbe adtak. Csákány László elmondta: ezeken a területeken nem élnek védett fajok, s környezetrombolás nélkül lehetne megvalósítani a beruházást.

A befektetők arról tájékoztatták az elnököt, hogy amennyiben valamelyik terület megfelelőnek bizonyul, akkor írásbeli ajánlattal érkeznek.

A végső döntést a bérbeadásról a közbirtokosság közgyűlése hozza majd meg, amennyiben a befektetők ajánlatot tesznek - nyilatkozta a Szemerja-Görgő Közbirtokosság elnöke. (Háromszék/hírszerk.)

Nyitókép: Toró Attila

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >