2020. május 29. péntekMagdolna
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szakértő: megmenteni nem tudták volna a Parajd mellett elütött medvét, de lett volna törvényes lehetőség a gyors lelövésére

2019. november 18. 11:07, utolsó frissítés: 11:27

Valószínűleg nem ismerik kellőképpen a törvényeket az illetékes hatóságok, ezért nem léptek közbe, hagyva, hogy az elgázolt medve szombat estétől vasárnap délig szenvedjen az út szélén – nyilatkozta a Transindexnek Domokos Csaba biológus, a Milvus Madártani és Természetvédelmi Egyesület szakértője, aki szerint nem volt reális esély az állat megmentésére.

“Ez egy hatalmas medve volt, úgy tudom, három lába volt eltörve. Romániában jelenleg nincs lehetőség arra, hogy egy ekkora állatot megműtsenek. Csavarokat kellet volna tenni a lábába, mert gipszelni nem lehet, továbbá azt sem lehetett tudni, hogy nem voltak-e egyéb, belső sérülései. Véleményem szerint mindenképp nyomorék maradt volna, így nem élt volna túl a vadonban. A legjobb megoldás szerintem is a szenvedésnek való véget vetés volt, azonban ezzel nem kellett volna órákat várni” - magyarázta a szakértő, aki szerint a forgalom lassításával és a vadakra figyelmeztető táblák kihelyezésével lehetne javítani a helyzeten.

A sérült medve az úton. Fotó: Hargita Megye TanácsaA sérült medve az úton. Fotó: Hargita Megye Tanácsa


Mint elmondta, úgy látja, a korábban meglévő figyelmeztető jelzések is eltünedeztek a szóban forgó útszakaszól, ahol korábban is meglehetősen sok volt a gázolás, medvén kívül farkast is ütöttek el az utóbbi időben minden évben.

“Balavásárától Parajdig, illetve Parajdtól Sóváradig meglelhetősen sok vadállatra lehet számítani, ez az útszakasz a Görgényi hegység és a mellette fekvő dombvidék közötti húzódik, ahol igen nagy az állatok mozgása. A medvék mostanában húzódnak fel a dombvidéki táplálkozóhelyekről a hegyekbe telelni, ez az időszak november második felétől kezdődik és december első felében is tart, úgyhogy a következő hetekben is lehet medvére számítani az utakon” - mondta Domokos Csaba, akitől megtudtuk: először a vemhes nőstények húzódnak el, majd a többi medve is igyekszik elbújni télire. Esetükben nem hibernálásról beszélünk, inkább téli álomról, mert a hideg hónapokban ugyan lelassul a szívverésük és a metabolizmusuk, azonban ebből az állapotból viszonylag gyorsan vissza tudnak jönni, hamar magukhoz térnek, hozzátéve: tőlünk északabbra a medvék akár hat hónapot is eltöltenek ebben az állapotban, melynek során nem esznek, nem isznak és nem is ürítenek.

A megelőzésre való tekintettel kifejtette, egyrészt az útszéli figyelmeztető táblákban látná a megoldást, hiszen a szóban forgó szakaszon a medvék mellett farkasok, vaddisznók és szarvasok is sűrűn járnak, azokon a részeken pedig, ahol sok a baleset, fekvőrendőrökkel kellene lassítani a forgalmat. Kérdésünkre elmondta: kerítések felállítását az út két oldalán nem tartaná hasznosnak, mivel ez nagymértékben akadályozná az állatok mozgását, a vadak ugyanakkor mégiscsak megpróbálnának átkelni, ha pedig itt nem sikerül nekik, próbálkoznának néhány kilométerrel távolabb.

A beavatkozás késése kapcsán úgy vélte, az illetékesek féltek lépni, mert attól tartottak, hogy vadorzás címszó alatt bűnvádi eljárás indulhat ellenük, mivel a medve szigorúan védett faj, melynek eszmei értéke 40 ezer euró. Az állapotát figyelembe véve pedig akár egy altató injekcióba is belehalhatott volna. A kilövéshez így várták a környezetvédelmi minisztérium speciális engedélyét, ezért húzódott el a beavatkozás másnap délig. Kérdésünkre elmondta, mindamellett, hogy reális esélyt nem látott volna az állat életének megmentésére, ha ez sikerült volna is, a medvét felügyelet alatt kellett volna egy ideig tartani, amire szintén nincs lehetőség, például tudomása szerint a zernyesti medvemenhelyen nincs már hely, mivel itt jelenleg több mint 100 példányt tartanak, állatkerteknek pedig tilos vadállatokat befogadniuk. Hozzátette, kínzásnak tartotta volna ha a vadonban felnőtt medvét fogságba kényszerítik.

Arra vonatkozóan, hogy mit lehet tenni hasonló esetben elmondta, a 112-es sürgősségi hívószámon kell jelenteni, hogy mi történt, és hatóságok feladata a beavatkozás. Mint ismeretes, az esetet követően menesztették Hargita megye prefektusát, mivel nem tudta megfelelően kezelni a helyzetet. A környezetvédelmi miniszter, Costel Alexe pedig gyűlést hívott össze hétfő délelőttre minden érintett hatóság bevonásával, hogy megoldást dolgozzanak ki arra nézve, hogy “az erdőben biztosítsanak a medvéknek megfelelő életkörülményeket annak érdekében, hogy ne járjanak ki az utakra és az emberek udvarába”. Az europafm.ro szerint a tárcavezető embertelenségnek nevezte azt, hogy órákig hagyták agonizálni a sérült medvét az út szélén, holott semmiféle törvényes akadálya nemvolt annak, hogy beavatkozzanak. Mint elmondta, a csendőrség és az állategészségügyi hatóság feladata lett volna az állat elaltatása, ezt a 323/2010-es kormányhatározat lehetővé teszi számukra, nem kellett volna várniuk semmiféle bukaresti jóváhagyásra. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >