2020. május 29. péntekMagdolna
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ökologizálási és ültetési kampányt indít a BBTE

2019. november 21. 10:11, utolsó frissítés: 10:11

2019. november 21-én, csütörtökön 14:00 órai kezdettel a Babeș–Bolyai Tudományegyetem nagyszabású ökologizálási és ültetési kampányt szervez az Alexandru Borza Botanikus Kertben, ahová több mint 300 önkéntest várnak.

„Az akció a BBTE a Fenntartható Fejlődésért (UBB Goes Green) projekt keretében zajlik, amelyet a Babeș–Bolyai Tudományegyetem 2016 végén fogadott el. A cél az volt, hogy a projekt elősegítse a BBTE nemzetközi rangsorokban való előrelépését, ugyanakkor tegye lehetővé, hogy az egyetem hangsúlyosabban bekapcsolódjon mindazon nemzetközi mozgalmakba, amelyek a fenntartható fejlődéshez és olyan politikákhoz kötődnek, amelyek a környezetre gyakorolt emberi hatást igyekeznek csökkenteni. A fenntartható fejlődés témájával kapcsolatos kutatási irányokat és projekteket az egyetem több karon is elindított, ezek az alábbi kérdésköröket érintik: fenntartható fejlődés, széndioxid-kibocsátás, alternatív energiaforrások, nem-konvencionális anyagok, katasztrófa-menedzsment, fenntartható tájhasználat, bizonyos veszélyeztetett fajok konzerválása, éghajlatváltozások és azok következményei.” – nyilatkozták a szervezők.

A Babeș–Bolyai Tudományegyetem 1919-ben alapított Alexandru Borza Botanikus Kertje nemcsak kikapcsolódási tér, hanem oktatási és kutatási tevékenységek helyszíne is. Az idelátogatóknak alkalmuk van megismerkedni Románia ökoszisztémájával, megtekinthetik a hazai és a nagyvilágból származó flóra értékes példányait. Az Alexandru Borza Botanikus Kert egy valódi diverzitási hotspot a madarak és a rovarok számára, közel 50 madárfajnak, több mint 15 lepkefajnak, 11 denevérfajnak, közel 32 emlős- és rágcsálófajnak ad otthont (ez utóbbiak közül a leggyakoribb a mókus), de ritkábban megfigyelhető állatfajokat, kétéltűeket és hüllőket is láthatunk. Az Alexandru Borza Botanikus Kertet évente több mint 300 000 látogató és turista keresi fel. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >