2021. szeptember 18. szombatDiána
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A legrosszabb forgatókönyvre lehet számítani az Antarktiszon

2016. április 05. 12:30, utolsó frissítés: 12:31


A melegebb levegő, a kevesebb hideg víz és a gravitáció együttes hatása miatt az eddig véltnél jóval gyorsabban olvadhatnak a nyugat-antarktiszi jégtakaró egyes részei, ami a vártnál sokkal jelentősebb globális tengerszint-emelkedést jelentene a század végéig - figyelmeztetnek a kutatók egy új tanulmányban.

A számítógépes szimulációkkal felvázolt legrosszabb forgatókönyv szerint az Antarktisz nyugati részének drasztikus olvadása 64-114 centiméterrel emelné a globális tengerszintet 2100-ra, ami jelentősen meghaladná az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testületének (IPCC) legutóbbi, 2013-as előrejelzésében megjelölt 18 centiméteres emelkedést.

A legrosszabb forgatókönyv szerint - ha a levegő és az óceánok melegedése folytatódik - az antarktiszi jégolvadás 13 méterrel növelné a tengerek szintjét 2500-ig. A tanulmányt vezető szerzője Robert DeConto, a Massachusettsi Egyetem klímakutatója ugyanakkor rámutatott, hogy ezek csupán átlagértékek, és a földrajzi adottságoktól függően a mutatók akár tovább is emelkedhetnek a világ különböző pontjain.

Az IPCC 2013-as előrejelzése a víz hőtágulását, a gleccserolvadást és a grönlandi jégtakaró olvadását nevezte meg a globális tengerszint-emelkedés legfőbb befolyásoló tényezőiként.


DeConto tanulmányának érdekessége, hogy a szakember nem csupán a jégtakarókat alulról és felülről olvasztó meleg víz és a meleg levegő hatásait vette számításba, hanem azt is, hogy a gleccserek tengerrel érintkező szélei egyszerűen összeroppanhatnak a jég súlya alatt, felgyorsítva a gleccserek visszahúzódását, ami hozzájárul a tengerszint-emelkedéshez.

(mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >