2021. szeptember 18. szombatDiána
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Nyugaton már nagyon átalakulni látszik az autógyártás

2016. május 13. 14:16, utolsó frissítés: 14:33

Németországban nagyon nagy támogatást kapnak, akik elektromos autót vásárolnak, és már itthon is.


Nemrég tett a német kormány egy szenzációs bejelentést, miszerint támogatási programot indítana elektromos meghajtású autók vásárlására. Az elektromos autókra 4 ezer eurós, a plug-in hibridekre 3 ezer eurós árkedvezmény jár. Nettó 60 ezer eurós listaár felett nincs kedvezmény.

„Az állam és a gyártók által fele-fele arányban finanszírozott programmal az elektromos autók aránya elérheti a mintegy 500 ezer autót jelentő 1 százalékos "kritikus tömeget", aminek révén állami segítség nélkül folytatódhat az elektromobilitás terjedése” - mondta Alexander Dobrindt közlekedési miniszter.

A mintegy 600 millió eurós program mellett állami pénzből 300 millió eurót fordítanak a töltőinfrastruktúra fejlesztésére, ez várhatóan 15 ezer töltőállomás, köztük 5 ezer gyorstöltő berendezés telepítésére lesz elég. További 100 millió eurós ráfordítással legkevesebb 20 százalékra emelik az elektromos autók arányát az állami autóflottában.

A kedvezményprogram ebben a hónapban indul, és a források kiapadásáig vagy legkésőbb 2019-ig tart - mondta Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter.


„A nagyjából egymilliárd eurós program a német ipar erősítését is szolgálja, célja a hazai kutatás-fejlesztés és gyártás ösztönzése, de versenysemleges, külföldi gyártók is részt vehetnek benne” - nyilatkozta Sigmar Gabriel alkancellár, gazdasági miniszter. Eddig a német gyártók, a BMW, a Daimler és a Volkswagen jelezte, hogy csatlakozik.

A miniszter elmondta, hogy Németországnak az elektromobilitásban nemcsak a gyártást, hanem a piacot tekintve is vezető szerepre kell törnie. A támogatási program hozzásegít ahhoz, hogy "tömegcikké" váljék az elektromos autó, a német cégek az élre kerüljenek a harmadik és negyedik generációs akkumulátorok fejlesztésében, és visszahozzák a Távol-Keletre áttelepített termelést Németországba.

A három tárcavezető közös tájékoztatóján Sigmar Gabriel arra a kérdésre, hogy miért kell az adófizetők pénzéből a jómódú fogyasztókat támogató programot indítani, azt mondta, hogy minden német közös érdeke, hogy hazájuk "sikeres ipari ország" legyen, mert csak így lehet megőrizni a jólétet, a társadalmi és ökológiai vívmányokat.

Ezzel kapcsolatban Alexander Dobrindt rámutatott arra, hogy az autóipar az elektromobilitás és digitalizáció révén forradalmi átalakuláson megy keresztül, és egyáltalán nem biztos, hogy tíz év múlva is azok lesznek az ágazat meghatározó szereplői, akik most.


photo by Frederic Legrand - COMEO / Shutterstock.com

A kormány közbelépésére szükség is volt, ugyanis Németországban a 0,5 százalékot sem éri el az elektromos vagy hibrid meghajtású kocsik száma. Tavaly mintegy 25 ezer tisztán elektromos meghajtású és 130 ezer hibrid autót tartottak üzemben. A kormány 2009-ben elfogadott elektromobilitási fejlesztési stratégiájában azt a célt tűzte ki, hogy 2020-ra egymillióra emelkedjék a részben vagy teljesen elektromos meghajtású autók száma.

Az autógyártásban amúgy is forradalmi időket élünk, nemrég Elon Musk, a Tesla vezére jelentette be egyszemélyes háborúját az olajiparral szemben. Musk élesen bírálta azon politikusokat, akik a kőolajvállalatok lobbijának engedve a hagyományos autók gyártását támogatják. A Tesla 2020 helyett már 2018-ra szeretné elérni az 500 ezredik legyártott autót is. Ez valódi mérföldkő lenne a cég életében, de korántsem látszik megvalósíthatatlannak, ugyanis a legújabb autómodellt, a Tesla Model 3-at nagyon viszik a vásárlók, már a megjelenése utáni napon rekordokat döntött, azóta pedig több mint 500 000-et rendeltek belőle. Az autóról annyit lehet tudni, hogy az alapára 35 ezer dollár, a hatótávolsága 344 km, a 0-100 km/h-s sprintet kevesebb mint 6 másodperc körül abszolválja majd a kocsi.

Az, hogy nyugaton ennyire robbanásszerű az elektromos autók elterjedése, valószínűleg azt fogja maga után vonni, hogy a kiszuperált autók egyre olcsóbban kerülnek majd a kelet-európai piacokra, míg itt is ki nem épül az infrastruktúra, amire ígérkezik némi esély, ugyanis komoly előnyökkel lehet nálunk is mostantól elektromos autókat vásárolni, mert azon személyek, akik beadnak egy nyolc évnél idősebb autót és azt egy elektromosra cserélik, 6500 lejes beváltási csekket kaphatnak, továbbá egy 20 000 lejes támogatást és olyan ökológiai bónuszokat, amelyek elérhetik a 6000 eurót is. A kormány ugyanis nagy összegeket szán az infrastruktúra felépítésére is, és azt reméli, hogy 20 000 szennyező autót sikerül kivonni a forgalomból, ez pedig jelentősen csökkenteni fogja a hazai szén-dioxid-kibocsátást.


(címoldali fotó: Pavel L Photo and Video / Shutterstock.com)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >