2021. aug. 1. vasárnapBoglárka
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Újabb tíz bölénnyel szaporodott a hazai szabadon élő populáció

2016. június 14. 13:43, utolsó frissítés: 2016. június 16. 13:42

A Szárkő-hegységbe újabb tíz bölény érkezett. A populációt tizedelte már járvány és elvadult kutyák is.


Újabb tíz bölény érkezett a dél-erdélyi Szárkő-hegységbe az elmúlt hét végén a faj újrahonosítási programja keretében - közölte hétfőn a WWF Románia.

A németországi és belgiumi rezervátumokból származó bölények egy 15 hektáros elkerített területen ismerkednek új környezetükkel, és várhatóan egy hónap múlva csatlakozhatnak az elmúlt években szabadon bocsátott bölények csordájához. Mint a WWF Románia közölte, az elmúlt évek telepítéseiből jelenleg 20 bölény él szabadon a Szárkő-hegység 59 ezer hektáros Natura 2000-es besorolású védett területén.A WWF Románia és a Rewilding Europe egyesület 2014-ben indította el a bölények "visszavadítását" célzó programját, amely a valaha volt legjelentősebb kísérlet a bölények európai újratelepítésére. Az első visszatelepedő bölénycsorda érkezésénél mi is ott jártunk. Az Európai Bizottság Life programján keresztül támogatott program célja, hogy 2020-ig legkevesebb 193, 2024-ig pedig akár 300 bölény éljen szabadon a Déli-Kárpátokban.


Csibi Magor, a WWF Románia igazgatója az MTI-nek azt nyilatkozta, hogy a mostani a harmadik telepítés, korábban 14, majd 17 bölényt telepítettek a Szárkő-hegységbe. A korábbi telepítésekből származó bölénycsordát a kéknyelvbetegség és a védett területen elszaporodott, falkában vadászó kóbor kutyák is ritkították. Az igazgató hozzátette: eddig három bölényborjú született a visszavadítási programban, de mindhárom elpusztult.

Az Örményes község közelébe korábban telepített bölények előbb egy 15 hektáros bekerített területen ismerkedtek új környezetükkel, aztán egy 160 hektáros területen kerültek félszabad állapotba. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >