2021. január 24. vasárnapTimót
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Indul a Roncsautó- és Roncsautó Plusz Program

2016. június 14. 18:08, utolsó frissítés: 2016. június 16. 22:15

Idéntől az elektromos és hibrid autókra is le lehet hívni (jó nagy) támogatásokat.


Június közepétől indulnak a 2016-os Roncsautó-programok, idéntől elektromos és hibrid autók megvásárlását is támogatja a kormány. A Környezetvédelmi Alap költségvetéséből a Roncsautó és Roncsautó Plusz programra ebben az évben összesen 220 millió lejt különítettek el.

„Továbbra is lesz a klasszikus, jól ismert Roncsautó-program, ez esetben az új autó megvásárlásához nyújtott támogatást egy régi jármű leadásához kötjük. Idéntől a program kibővült: a Roncsautó Plusz keretében elektromos autók és hibrid autók megvásárlását is támogatjuk, ez esetben nem szükséges, hogy a támogatásért cserébe kivonjanak egy régi járművet a forgalomból. A klasszikus roncsautó-programra 145 millió lejt különítettünk el, az elektromos és a hibrid autók vásárlásának támogatására, illetve az ezekhez szükséges töltőállomások felszerelésére 75 millió lejt szántunk" – tájékoztatott Jakab István, a Környezetvédelmi Alap elnöke.

A Roncsautó-programok párhuzamosan működnek, a cél az, hogy minél több környezetbarát autót vásároljanak az idén. A program támogatásával idén hozzávetőleg 20.000 régi, környezetszennyező jármű kerülhet ki a forgalomból.

Az autóbontóba leadott, nyolc évnél régebbi járműért 6.500 lejes értékjegy jár. A klasszikus Roncsautó-programon keresztül vásárolt járművek esetében a 6.500 lejes értékjegyhez hozzá adódhat még egy 750 lejes öko-bónusz abban az esetben, ha az új jármű szén-dioxid kibocsátása kevesebb vagy egyenlő, mint 100 g/km. Új hibrid autó vásárlásakor az öko-bónusz értéke 1.500 lej. Ha az új autó mindkét feltételnek megfelel, a két öko-bónusz hozzáadódik az értékjegyhez.


Az elektromos autók és hibrid autók megvásárlását nem kötik régi jármű leadásához, egy új elektromos autó megvásárlásakor 20.000 lejes támogatás kérhető, míg a hibrid autók esetében 5.000 lej az igényelhető támogatás. Ha egy magán- vagy jogi személy lead az autóbontóba egy 8 évesnél régebbi járműt és vásárol a fent említett két járművek közül, a 6500 lejes értékjegy hozzáadódik a 20.000 vagy az 5.000 lejhez, az autó típusának megfelelően. A Roncsautó-programok működésének megkönnyítése érdekében egyszerűsítették az igénylés procedúráját, további információkat a www.afm.ro honlapon lehet találni, ugyancsak itt elérhető a programokban részt vevő gyártók, kereskedők és autóbontók listája is.

(közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >