2024. február 27. keddÁkos, Bátor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Új jelentés a Schweighoferről: illegálisan kitermelt európai fa a japán piacon

2016. június 23. 14:29, utolsó frissítés: 14:29

Az EIA azt javasolja a japán kormánynak, szakítsa meg kapcsolatait a vállalattal, amíg az be nem bizonyítja, hogy már nem dolgoz fel illegálisan kitermelt fát.


Új jelentést tett közzé az Environmental Investigation Agency (EIA), amelyben a japán ingatlanfejlesztések és az európai értintetlen erdőségek kiirtása közti kapcsolatot tárják föl. A “Built on Lies: New Homes in Japan Destroy Old Forests in Europe” (Hazugságra épülve: új japán otthonok rombolják a régi európai erdőket) című dokumentum szerint az osztrák Holzindustrie Schweighofer romániai fafeldolgozóiból az exportra kerülő termékek közel fele Japánba kerül, ahol elsősorban a házépítésben kerül felhasználásra. Ez 2015-ben egy 165 millió dolláros üzletág volt Japánban.

A 16 oldalas jelentés részletezi a japán közvélemény számára a tágabb gazdasági-társadalmi kontextust, a romániai erdőirtás problémáját, a Schweighofer kelet-európai tevékenységével kapcsolatos eddig feltárt törvénytelenségeket, hogy rávilágítson arra, a japán felvásárló piacnak óriási felelőssége van abban, hogy fenntartva kapcsolatait az osztrák vállalattal engedi, hogy mindez tovább folytatódjon, vagy ellenkezőleg, befolyást gyakorol a helyzet javulására.

Az EIA utal tavaly októberi jelentésére is (Stealing the Last Forest), amelyben közzétették, a Schweighofer a nyersanyag beszerzéséért éveken keresztül bátorította a romániai illegális fakitermelési gyakorlatot. Az illegális fakitermelés több mint egy évtizede súlyos problémaként jelenik meg a közbeszédben, a média, a kormány és a civil társadalom is tematizálta. A román kormány becslése szerint az országban kitermelt fa közel felét törvénytelenül értékesítik. 2016 januárjában az államelnök hivatalosan is a nemzetbiztonságot fenyegető veszélyként azonosította az illegális fakitermelést. Egy évtizeddel azután, hogy betört a romániai piacra, a Schweighofer 2013-ban monopóliumhelyzetre tett szert a fa felvásárlásában, az országban kitermelt fenyő közel 40%-át szerezve meg.


“Az új bizonyítékok azt mutatják, milyen széleskörű hatása van a japán felvásárlóknak az ősi európai erdőkben zajló illegális erdőirtásra” - nyilatkozta Alexander von Bismarck, az EIA ügyvezető igazgatója.A Schweighofer romániai térnyerésére irányuló közfigyelem hatására a vállalat fokozatosan egy szomszédos ország, Ukrajna erdőségeiből vásárolt fel egyre nagyobb mennyiségeket. Ukrajna a legkorruptabb európai ország, ráadásul az oroszokkal folytatott fegyveres konfliktus még bizonytalanabbá tette a joguralmat az országban. 2015-ben a Schweighofer közel egymillió köbméter, ukrajnai tűlevelű erdőkből származó fát importált romániai fafeldolgozóiba. Ez az ukrajnai nyersanyag nagyrészt a japán piacra került.

2015 folyamán az EIA számos esettanulmánnyal bizonyította a Schweighofer illegálisan kitermelt fát felvásárló gyakorlatát, és rávilágított ennek a romániai erdőket, nemzeti parkokat és közösségeket érintő káros hatásaira. Rejtett kamerás felvételen két találkozót is megörökítettek a Schweighofer beszerzésért felelős munkatársaival, akik szándékosan és tudatosan fogadtak volna el illegálisan kitermelt fát, és bónuszrendszerrel bátorították volna a plusz kitermelést. 2015-ben a román környezetvédelmi minisztérium az egyik fűrészüzemben több mint 100 ezer köbméter illegális rakományra vonatkozó dokumentációt talált, illetve arra vonatkozó bizonyítékokat, hogy a Schweighofer alkalmazottai szervezett bűnözési hálózatokban vettek részt abból a célból, hogy illegálisan kitermelt fához jussanak. A nyomozást jelenleg a szervezett bűnözés elleni ügyészség folytatja.

2016 júniusában egy különálló ügyben végleges ítélet született két üzletember ellen, akik hatalmas erdőségeket szereztek meg hamis papírokkal és korrupt hivatalnokok közreműködésével; a bírósági ügyiratokban szerepel az is, hogy a Schweighofer is profitált ténykedésükből, ugyanis ezer hektár lábon álló fát vásárolt közvetlenül az erdőkből, illetve további legkevesebb 22 ezer köbméter kitermelt fát az ellopott erdő más részeiről.

2016. június 3-án a Quality Austria nevű cég – amely kibocsátotta a Schweighofer számára a Forest Stewardship Council (FSC) fenntarthatóságot igazoló minősítést – felfüggesztést kapott, miután panasz volt ellene, hogy nem megalapozottan adott fenntarthatósági bizonylatokat. Jelenleg az FSC is vizsgálódik a Schweighofer ellen az illegális fakitermelésekkel kapcsolatos „komoly vádak” ügyében.

Az EIA’ új jelentése rávilágít arra a jelentős szerepre, amelyet japán cégek játszanak a romániai illegális fakitermelés folytatásában. A hatalmas mennyiségű, kétes forrásból származó nyersanyag exportja illusztrálja annak szükségességét, hogy a japán és európai cégek sokkal nagyobb körültekintéssel kellene eljárjanak, amikor az illegális fakitermelésnek kitett térségekből vásárolnak nyersanyagot. A Schweighofer tíz legnagyobb japán ügyfele: 1) Hanwa; 2) Sumitomo Forestry; 3) Meiken; 4) Itochu Kenzai; 5) Sojitz Building Materials; 6) Japan Kenzai; 7) Marubeni Building Materials; 8) Nice Corporation; 9) Shinohara Shoten KK; 10) Yoshimei.


A jelentés szerint a jelenlegi japán intézkedések, amelyekkel az illegális nyersanyag importját próbálják kiszűrni, nem elégségesek, és a japán kormánynak lépnie kell, hogy rákényszerítse a japán vállalatokra a faimport törvényességének biztosítását.

Az EIA felszólította a Schweighofert, hozza nyilvánosságra a gyárai által feldolgozott fa eredetével kapcsolatos információkat, ám az osztrák vállalat ezt a mai napig elmulasztotta. Ha valóban igaz lenne, amit a Schweighofer állít klienseinek, miszerint rendszerében nincs illegalitás, akkor miért van rejtegetnivalója mégis? - tette fel a kérdést von Bismarck.

A jelentés azt javasolja a japán kormánynak, szakítsa meg üzleti kapcsolatait a Schweighoferrel mindaddig, amíg a vállalat tisztán és átláthatóan bizonyítja, hogy már nem dolgoz fel illegálisan kitermelt fát üzemeiben.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >