2023. június 5. hétfőFatime
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Greenpeace: a Vidraru-tó környéki érintetlen erdők 38,3%-át letarolták

2016. augusztus 31. 18:07, utolsó frissítés: 18:07


854 hektár épen maradt és 985 hektár letarolt érintetlen erdőt térképezett fel a Fogarasi-havasokban a Greenpeace nemzetközi önkéntescsapata augusztusban. Felmérésük szerint a Vidraru-tó térségében az érintetlen erdők 38,3%-át kipusztították az utóbbi évtizedben.

A Fogarasi-havasokban létesített természetvédelmi bázisra 14 országból érkeztek önkéntesek, hogy megkezdjék az érintetlen állapotban megmaradt ősbükkös fáinak leltározását. Az akcióval a Greenpeace rávilágít: a román kormánynak mindent meg kell tennie azért, hogy törvényi védelmet biztosítson ezeknek a felbecsülhetetlen természeti értéket képviselő erdőknek.

Az önkéntesek többek közt Romániából, Ausztriából, Németországból, Belgiumból, Hollandiából, Horvátországból, Svájcból, Szlovéniából, Szlovákiából, Finnországból és Magyarországról érkeztek az Argeș folyó völgyébe, a Vidraru-tó partján található táborba. Ezen a területen nagy kiterjedésű, ősi állapotban megmaradt bükkösök találhatók, melyek rohamos gyorsasággal fogyatkoznak, részben a helytelen erdőkezelés, részben az illegális fakitermelés miatt.„Az a néhány őserdő, ami még megmaradt Európában, ökológiai, természetvédelmi szempontból valódi kincsesláda. Nem engedhetjük meg, hogy elveszítsük őket. A román kormánynak most egyedülálló lehetősége van arra, hogy utat mutasson Európának egy olyan szigorú erdővédelmi törvénnyel, amely megőrzi a kontinens természeti örökségének egy páratlan és létfontosságú szeletét” – mondta a Greenpeace közép-európai erdővédelmi kampányának vezetője, Valentin Sălăgeanu.

Eddig Romániában az erdészeti tevékenységnek és az erdővédelemnek nagyon gyenge volt a törvényi szabályozása, és még a meglévő, erőtlen jogszabályokat sem igen tartatták be. Megszokott és megtűrt dolog volt a romboló, kizsákmányoló erdőgazdálkodás és az illegális fakitermelés is.

Idén július 11-én a román környezetvédelmi miniszter, Cristiana Pașca-Palmer lerakta az új erdőtörvény alapjait, amely arra hivatott, hogy megőrizze az utolsó őserdőket és természetes állapotú öreg erdőket az országban. Jogszabályban rögzítették, hogy hogyan kell azonosítani azokat az erdőket, amelyek bekerülhetnek az érintetlen erdők és öreg erdők nemzeti katalógusába. Azoknak az erdőknek, melyek ebbe a katalógusba bekerülnek, állandó, szigorú védelmet biztosítanak. A hatóságoknak bárki küldhet javaslatokat a védelemre érdemes erdőkről.A Greenpeace a most készülő felméréssel, az úgynevezett fakataszterrel fogja alátámasztani, hogy a Vidraru-tó környéki erdők megfelelnek ezeknek a hivatalos kritériumoknak, és egyben javasolja a terület felvételét a katalógusba. Mindemellett a fakitermelés nyomait is dokumentálni fogják, és bevezetnek egy olyan eszközrendszert, amellyel azonosíthatók az illegális erdészeti beavatkozások. Az önkéntesek kaptak egy-egy mintaterületet, ahol adatokat gyűjtöttek: meghatározták a fafajokat, megmérték a fák átmérőjét, felvették a GPS-koordinátákat, megnézték, van-e a fán madárfészek vagy valamilyen más állatfaj élőhelye. A felmérés eredményét elküldik a környezetvédelmi és erdészeti minisztériumnak, hogy a feltérképezett erdő bekerülhessen az érintetlen erdők katalógusába.

A Greenpeace ugyanakkor egy petícióban nyomatékosan kéri Pașca-Palmer minisztert, hogy vezessen be moratóriumot mindenféle erdészeti beavatkozásra, amely olyan erdőt érintene, amelyről már tudott, vagy akár csak vélelmezhető, hogy őserdő, vagy évszázados öreg erdő állapotban megmaradt természetes erdő; sürgősen vegye fel a katalógusba azt a 24 erdőt, amelyet korábban már lehetséges világörökségi helyszíneknek jelöltek; kezdeményezze és koordinálja a nemzeti erdőkatalógus elkészítését, és kerüljön be a katalógusba az összes olyan erdő, amely megfelel a kritériumoknak Románia területén.Forrás: Greenpeace.org/ro, Greenpeace.org/hu
Címoldali fotó: Cristi Grecu Tagu Wan/ Greenpeace

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >