2023. június 5. hétfőFatime
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

WWF: 1691 védett vadállat lelövését tervezi a környezetvédelmi minisztérium

2016. szeptember 28. 19:39, utolsó frissítés: 19:39

552 medve és 657 farkas, valamint 68 hiúz és 474 vadmacska kilövése szerepel a minisztériumi rendeletben.


Péntekig, szeptember 30-áig lehet még hozzászólni ahhoz a miniszteri rendelethez, amely azt javasolja: az ember és állat közti konfliktusokat azzal kell megoldani, hogy vadászok kilövik a problémás állatokat – írja a WWF közleményében. Ráadásul a kilövésre a dokumentumban semmilyen alternatívát nem javasolnak, nem merül fel az ember-állat konfliktusok megelőzését célzó intézkedések bevezetése, mint amilyen a villanypásztorok felszerelése vagy erre kiképezett és kitenyésztett juhászkutyák beszerzése.

A Környezetvédelmi Minisztérium továbbra sem veszi figyelembe a természetvédelemben dolgozó szakértők véleményét a vadállatok számának becslésére vonatkozóan, sem azt a figyelmeztetésüket, miszerint a jelenleg a minisztérium által alkalmazott becslések nem felelnek meg a valóságnak – hívja fel a figyelmet a WWF.

A minisztériumi rendeletben 552 medve és 657 farkas, valamint 68 hiúz és 474 vadmacska kilövése szerepel, egy olyan tanulmányra alapozva, amelynek a kiértékelését végző bizottság kilenc, nagyragadozókkal foglalkozó tagja közül hatan vitatták annak megállapításait. Ezek a szakértők azonban hiába kérték a tanulmány újraírását, véleményüket elutasították a minisztériumban. A négy ragadozófaj európai szinten védett, az élőhely-irányelv értelmében pedig amennyiben konfliktusok, károk, problémák következnek jelenlétükből, a kilövésükhöz csak végső esetben szabad folyamodni, és mindig fel kell kínálni alternatív megoldásokat is.A medve és a farkas esetében vannak regisztrált károk, de a vadmacska és a hiúz ráadásul sehol nem jelennek meg a regisztrált károkozók között. Nincs precedens tehát, hogy valaha konfliktusba kerültek volna az emberrel – emeli ki a WWF.

A WWF és más szervezetek régóta követelik, hogy a vadállatok számlálását ne a vadásztársaságokra bízzák központilag, hiszen így ugyanaz a szerv végzi a létszámbecslést, a vadállomány-kezelést és az azok kilövéséből származó profit begyűjtését, így eleve a rendszerbe kódolt a hiba, hiszen közvetlen érdeke a vadásztársaságoknak a vadak számának felduzzasztása. Ezt a WWF terepkutatásai is igazolják, amelyekkel szembesülve voltak olyan vadásztársaságok, amelyek az eredetileg általuk lejelentett létszámnak ötödére javították a becslésüket.

2014-ben a WWF és a Biológiai Sokféleség Megőrzéséért Egyesület (Asociația pentru Conservarea Diversității Biologice - ACDB) kutatása kimutatta, a Máramarosban hivatalosan regisztrált 10%-os medveállomány-növekedés nem reális, hiszen a világon sehol nem figyeltek meg ilyen mértékű szaporodást. Vrancea és Hargita megyében ráadásul még irreálisabb, 50%-os “szaporodást” mutattak ki a hivatalos számok. Emiatt a két szervezet szakértői azt javasolják, a kvóták alapjául szolgáló becsléseket sürgősen felül kell vizsgálni és újra el kell végezni.

A jelentésben szereplő károk összege 66779 lej a farkas, illetve 783018 lej a medve esetében. Bár a vadászat nagy profitot generál – egy medvetrófea 8000 euró –, a károsultaknak adott kompenzáció kicsi, és még azt is késéssel kapják meg – hívják fel a figyelmet.

A hatóságok a javasolt rendelettel csak a tüneteket kezelik, a problémák valódi gyökerét – az erdőirtásokat, a megfelelő és hatékony kárpótlási rendszer hiányát, a helyi közösségek vadkárok elleni védelmének hiányosságait és a romániai erdőkben élő nagyragadozókra vonatkozó stratégia hiányát – nem érintik. A szakértők és a civil szervezetek évek óta követelik, hogy a hatóságok végezzék el a vadállatok tudományosan megalapozott adatokon alapuló számlálását, mégis, minden évben a vadászok által becsült számokat veszik alapul – róják föl.

A WWF, ACDB és a Milvus Csoport követeli a környezetvédelmi minisztériumtól a vadászati kvóták felülvizsgálatát, és a vadállatok-helyi közösségek közti konfliktusok alternatív megoldásainak haladéktalan beazonosítását és alkalmazását – áll a közleményben.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >