2021. szeptember 18. szombatDiána
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kolozsváron járt a pilóta, aki háromszor repülte körül a Földet, hogy a légszennyezést mérje

Ambrus István 2016. november 25. 13:49, utolsó frissítés: 2016. november 29. 10:08

A szlovén Matevz Lenarcic közben fotózott, jógázott, esetenként pedig kényszerleszállást hajtott végre.


Matevz Lenarcic pilóta a Black Carbon Polution nevű projekt keretében repülte körbe többször is a földet azért, hogy a levegő károsanyag-tartalmát mérje, ami a globális felmelegedés legfőbb okozója. A pilóta azért jött Kolozsvárra, hogy itt is felhívja a figyelmet a globális felmelegedés problémáira. Lenarcic az ultrakönnyű repülő szárnyaira erősített műszerek segítségével folyamatosan mérte az atmoszférában lévő szén-dioxid szintjét, amely a fekete szén, a kőolaj és egyéb fosszilis energiahordozók elégetése során keletkezik.

Ezekből a mérésekből az derül ki, hogy a hőerőművek által is használt energiahordozó óriási mértékben szennyezi az atmoszférát, ami globális szintű probléma, ugyanis ez növeli az üvegházhatást, gyorsítja a gleccserek olvadását, ez pedig 50-100 év múlva oda vezet, hogy sok millió ember ivóvízhiánnyal lesz kénytelen szembenézni, ami újabb migrációt eredményezhet a különböző kontinenseken. A pilóta saját fotóin mutatta be, hogy mekkora mértéket ölt a globális felmelegedés.Matevz Lenarcic az ultrakönnyű repülőjével összesen 108.000 kilométert repült, a Csendes-óceánon és az Antarktiszon keresztül a kontinenseken át. A repülésre használt gép meglehetősen környezetbarát, ugyanis a súlya hasznos teher nélkül 200 kg, belsőégésű benzines motor hajtja. Ennek a végsebessége teher nélkül 65 km/h, és akár 700 kg-nyi súly szállítására is képes. A teher nagy részét az üzemanyag jelentette, amelynek a gép fedélzetén való elosztása is fontos feladat volt, ugyanis a pilóta elmondása szerint a nem egyenletes súlyelosztás miatt a gép instabillá válik és akár le is zuhanhat.


A projektben összesen két ultrakönnyű szlovén gyártmányú kisgép vesz részt, ezek 4000 km-t tudnak megtenni egyetlen tankolással, amely során 360 liter üzemanyagot töltenek a gépbe, és olyan magasra tudnak felemelkedni, vele mint a Mount Everest.

Lenarcic szerint az emberek világával az a legalapvetőbb probléma, hogy folyton arra ösztönöznek bennünket, hogy “mi legyünk a legjobbak, ebben a versenyben pedig elfelejtjük a környezetünket, elveszítjük a földünket”. A pilóta arra is felhívta a figyelmet, hogy a légszennyezés okozta globális felmelegedés miatt a tengerszint 1 méterrel fog emelkedni, a levegőszennyezés miatt pedig évente 7 millió ember veszíti életét.A Transindex kérdésre Lenarcic elmondta, hogy a legutóbbi alkalommal 27 napba került a föld körüli 42 ezer kilométeres repülés, az előző pedig 3 hónapig tartott, amely alatt 91 ezer kilométert repült. “ Rövid idő alatt teljesítem ezeket a távokat, ugyanis nincs elég pénzem. Ahhoz, hogy kényelmesen utazz a világban, sok időre és pénzre van szükség.

A pilóta az általa végzett mérések kapcsán azt is elmondta, hogy a földnek azok a pontjai a legszennyezettebbek, ahol lakott terület van, de nem csak a városok, erőművek környékén okoznak problémát a szennyeződések, ezektől sokkal távolabb is szétszóródnak mindenfelé. Lenarcic úgy véli, világviszonylatban Brazília viszonylag tisztának mondható, India pedig “elképesztően szennyezett”, legfőképp monszun idején.

Elmesélte, hogy a legveszélyesebb az óceán és a nyílt vizek fölött repülni, de az északi sarkon sem problémamentes. Ott a legnagyobb gondot a jegesedés jelenti, ugyanis a gép kistestű, ezért a rárakodó jégréteg miatt nagyon gyorsan ellehetetlenülhet a repülés. Olyan is előfordult, hogy hosszú távokat kellett a felhők közt repülnie, ugyanis nem volt arra lehetősége, hogy a nedves légrétegek fölé emelkedjen a gép. Az ilyen helyzetekben elengedhetetlen az alázat, "féken kell tartani az egot".

A Black Carbon Polution projekt mentén megtett repülőutak során az egyik vészhelyzet a Kalahári sivatagban következett be, amikor motormeghibásodás miatt kényszerleszállást kellett végrehajtania, ami szerencsésen végződött, ugyanis egy használaton kívüli reptére tette le e gépet.A Transindex kérdésére a pilóta arról is mesélt, hogy mivel tölti a sokszor 17 órán át tartó repülési időt a gép fedélzetén:“Mindig van tennivaló repülés közben, sosem vagyok álmos. Nekem nem gond az, ha megállás nélkül 17 órát kell repülnöm. Ha jó az idő, akkor jógagyakorlatokat végzek, kinyújtóztatom a végtagjaimat. A gépen nagyon bonyolult az üzemanyag-tároló rendszer, több benzintank van a fedélzeten, amelyeket folyamatosan kell ellenőrizni és szabályozni, úgyhogy az idő gyorsan telik. Persze jó zenét is viszek magammal a hosszú útra"- mondta LenarcicA környezetszennyezést illetően a pilóta meglehetősen pesszimista, nem ok nélkül, ugyanis szerinte a következő generációt sem érdekli igazán ez a probléma. "Nagyon sötéten látom a jövőt ezen a téren, elsősorban nem is a természet, hanem az emberi populáció sorsa tekintetében. 50 év múlva az Alpokban lévő gleccserek teljesen elolvadnak, a Himalája gleccserei pedig száz év múlva tűnnek el végleg. Ha ez bekövetkezik, sok millió ember marad ivóvíz nélkül, mert az Indiai szubkontinens egésze a Himalájából kapja a vízellátását és ha belegondolunk ebbe, ez valóban nagy probléma- mondta.

A projekt következő lépéseként Románia és Franciaország között végez méréseket a pilóta, amely eredményeként részletes adatokat gyűjt majd be a globális felmelegedést okozó légszennyezés mértékéről.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >