2021. szeptember 18. szombatDiána
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Egyértelmű és meggyőző bizonyítékokat találtak a Schweighofer ellen

B. D. T. összeállította:B. D. T. 2016. december 08. 15:46, utolsó frissítés: 2016. december 16. 18:04

A fenntarthatósági tanúsítványt felfüggesztő FSC megállapítja, súlyos rendellenességek és törvénytelenségek kísérték az osztrák fafeldolgozó romániai tevékenységét.


Próbaidőt szabott meg a Holzindustrie Schweighofer osztrák fafeldolgozó vállalatcsoport számára a Forest Stewardship Council (FSC), amely korábban ideiglenesen visszavonta a fenntarthatósági tanúsítványt a cégtől, és vizsgálatot rendelt el a környezetvédő civil szervezetek által törvénytelen fakitermelés bátorításával és illegálisan kitermelt faanyag feldolgozásával vádolt cég ellen. A próbaidő alatt a Schweighofernek egy sor feltételt kell teljesítenie. Az FSC igazgatótanácsa 2017. február 7-10. között tárgyal ismét az ügyről, és amennyiben a HS nem teljesíti a feltételeket, kizárják – áll az FSC közleményében.

„Ez a leghatékonyabb út arra, hogy biztosítsuk, a Schweighofer teljes odafigyeléssel lép fel a faanyag-beszerzésében tapasztalt rendellenességek és illegalitások, valamint a romániai erdészeti vállalkozások illegális fakitermelési gyakorlata ellen” – áll a közleményben.

A döntést egy független tagokból álló bizottság jelentésére alapozták (a 110 oldalas dokumentum itt elérhető), amelyet idén márciusban neveztek ki az FSC keretén belül. A bizottság „egyértelmű és meggyőző bizonyítékot” talált arra, hogy a Schweighofer romániai faanyag-beszerzése során súlyos rendellenességek és törvénytelenségek történtek, és hogy a kitermelések törvényessége is kétséges. A bizottság megállapította, a Schweighofer csoport a hosszú távú és folyamatos, illegális fakitermelés és az illegálisan feldolgozott fa kereskedelme révén megszegte az FSC társulási elveit (Policy for Association).

Az FSC ugyanakkor elismeri, a romániai erdészeti szektor egészének legalitása és fenntarthatósága kérdéses. A megoldások megtalálásához az ipar és a civil társadalom közös erőfeszítésére van szükség, amelyben az FSC konstruktív szerepet kíván játszani – derül ki a közleményből. Azon dolgoznak, hogy az olyan, erdészeti szektorban működő vállalatok, mint a Schweighofer, megértsék a fenntarthatóság és törvényesség fontosságát, és elkötelezzék magukat másokkal együtt, hogy javítanak saját működésükön. Az osztrák cégnél újabban próbáltak valamit tenni a hiányosságok ellen, de minden részletre kiterjedő fejlődés szükséges nagyon sok területen, hogy a vállalat a próbaidő után fenntarthassa FSC-tagságát – jelentette ki Kim Carstensen, az FSC igazgatója.


A 2017-es februári határidő előtt a Schweighofernek a következő fő feltételeket kell teljesítenie: nyilvánosan el kell ismerniük a felelősségüket a beszállítói láncban tapasztalt rendellenességekért, és elkötelezniük magukat a civil szervezetekkel való együttműködés mellett a hiányosságok kijavítása területén; be kell bizonyítania, hogy átlátható és konstruktív párbeszédben áll a környezetvédelmi és társadalmi tényezőkkel egy olyan, világosan körülhatárolt tervről, amely a felmerült panaszokat kezelő ajánlásokra épül – áll a közleményben.

Ennek a tervnek érintenie kell mind a jelentős és jelenleg is fennálló hiányosságokat, mind az erdőkre és helyi közösségekre gyakorolt jelentős következmények enyhítését. Továbbá a vállalatnak be kell mutatnia az FSC döntéshozói előtt egy korrekciós tervet.

Amennyiben a 2017-es februári FSC-találkozón nem bizonyítja meggyőzően a Schweighofer a követelmények teljesítését, azonnali hatállyal felbontják a vállalattal a társulást – zárul az FSC közleménye.

Kevesli a szigort a WWF

A WWF Románia azt kéri a Holzindustrie Schweighofertől (HS), hozzon azonnali intézkedéseket a rendellenességek és törvénytelenségek megállítására, beleértve a gyanús körülmények között kitermelt fa beszerzését is. A szervezet üdvözli az FSC döntését, illetve azt az állásfoglalást, amelyben kimondják, a HS törvénytelenségekben vesz részt, ám elégedetlen azzal, hogy az FSC döntéshozói nem bontották fel azonnali hatállyal a társulást a vállalattal. A WWF szerint a döntést a Schweighofer és más vállalatok úgy is értelmezhetik, mint ami zöld utat ad az illegális módszerek további alkalmazására anélkül, hogy kockáztatnák az FSC-logó használati jogának elvesztését.

A WWF számára kulcsfontosságú, hogy egyetlen vállalat se engedhesse meg magának az olyan aktivitást, amellyel a fa illegális kereskedelméhez járul hozzá – szögezik le december 7-én kiadott közleményükben. Emlékeztetnek arra, a WWF és más civil szervezetek, újságírók és a környezetvédelmi minisztérium képviselői két év alatt számos bizonyítékot gyűjtöttek össze, amelyek igazolják, a Schweighofer illegálisan kitermelt vagy dokumentumok nélküli fát vásárolt, kenőpénzt fizetett és fiktív cégekkel dolgozott együtt.

Már maga az FSC-vizsgálat is egy WWF-feljelentésből indult ki 2015 novemberében (ugyanakkor a Schweighofer FSC fenntarthatósági tanúsítványának felfüggesztését is a WWF és más civil szervezetek panaszai nyomán döntötték el), amelyet a WWF Németország nyújtott be az Environmental Investigative Agency, az Agent Green és mások nyomozásainak eredményére alapozva.

Az ezt követően felállított független bizottság több mint 400 dokumentumot elemzett, és számos tanút hallgatott meg. A bizottság végső megállapításai igazolják a WWF előzetesen jelzett észrevételeit, miszerint a vállalat részt vett az illegálisan kitermelt fával történő kereskedésben, illegálisan kitermelt fát vásárolt gyárai számára, és hatalmas nyersanyagigényéből következően bátorította a legális keretek fölötti kitermelést. Ugyanakkor olyan cégekkel és magánszemélyekkel állt üzleti viszonyban, amelyek ellen korrupciós és egyéb vádak vannak érvényben; egyes esetekben a HS előre kifizette illegális tevékenységük honoráriumát.

Az FSC bizottsága azokról a friss vádakról is tudott, amelyek az ukrajnai illegális és korrupcióval terhelt nyersanyagbeszerzésről láttak napvilágot, ám azokat nem vizsgálta ki – áll a WWF közleményében.

A vizsgálóbizottság mindent összegezve megállapította, világos és egyértelmű, hogy a Scweighofer megszegte az FSC társulási elveit, és azt javasolta, az FSC támogassa a WWF panaszát, és határolódjon el a HS-től. A WWF ezek után elvárja, az FSC gyors, szigorú és átlátható ellenőrzésnek vesse alá saját tevékenységét is, hogy elkerülje annak gyanúját, csupán megállapította az illegalitást, de nem ítélte azt el saját rendszerén belül.

Csibi Magor, a WWF Románia igazgatója szerint a Schweighofer-ügynek motiválónak kell lennie, és olyan döntő jelentőségű cselekvéshez vezetnie, amely révén végre leállítható Romániában az illegális fakitermelés és az illegálisan kitermelt fa értékesítése. Az erdő nem olcsó erőforrás, amit felelőtlen vállalatok kiaknázhatnak, hanem a helyi közösségek és a társadalom egésze számára, hosszú távon jótékony hatást kifejtő érték, amelynek fennmaradásától a gazdaság sikere, az emberek életfeltételei és a biodiverzitás egyaránt függenek – szögezte le.

Jó irányba haladnak a dolgok, de szigorúbb ítéletet vártunk az FSC részéről – kommentálta Csibi az Antena 3 tévéadónak is a hírt. A független szakértőkből álló bizottság azt javasolta az FSC-nek, határolódjon el a Holzindustrie Schweighofertől, az FSC azonban elhalasztotta ezt a döntést februárra – tette hozzá.

Agent Green: jövő héten bemutatják az átláthatósági feltételeket

A februárig tartó időszakban a Schweighofernek bizonyítania kell a környezetvédelmi szervezetek előtt, hogy képes legalitásban működni – áll az Agent Green Facebook-kommentárjában. A szervezet jövő héten a Schweighofer elé tárja azokat az átláthatósági feltételeket, amelyeknek teljesítését elvárja a vállalattól, valamint a vonatkozó romániai és uniós törvénykezés új standardjait is bemutatja.Friss bizonyíték az illegalitásokra: a Putna-Vrancea Természeti Park esete

December 5-én az Environmental Investigative Agency újabb videót posztolt, mint újabb bizonyítékot arra, hogy védett területekről illegálisan kitermelt farakományok jutnak el a Schweighofer feldolgozóiba.A feltárt kitermelési gyakorlat illegális és nem fenntartható – szögezte le az EIA eurázsiai programkoordinátora, David Gehl. “Több mint egy évvel az EIA első nyomozása óta ismét azt találjuk, hogy a Schweighofer továbbra is profitál Románia értékes erdőinek a tönkretételéből”, tette hozzá.

Az EIA közleményében hangsúlyozza, a romániai nemzeti parkok érzékeny ökoszisztémák, medvék, hiúzok, farkasok otthonai, ezért elvileg szigorú szabályok vonatkoznak a fakitermelésre, csak bizonyos területeken engedélyezett, és csak oly módon, ami nem károsítja az erdőt. A Schweighofer a romániai puhafa-nyersanyag legnagyobb felvásárlója, és korábban azt állította, nem dolgoz fel fát a nemzeti parkokból és védett területekről. Ezt követően módosított ezen az állításon, és azt hangoztatta, csak nemzeti parkokból származó fát nem használ. A mostani nyomozás eredménye alapján azonban ez is hamisnak bizonyult; a HS nemcsak hogy aktív fölvásárlója a nemzeti parkokból kitermelt fának, hanem olyan területekről és olyan beszállítóktól vásárol, amelyek kiterjedt, illegális és nem fenntartható kitermelési gyakorlatot folytatnak - áll az EIA közleményében.

Az EIA megállapítja, a Putna-Vrancea Természeti Parkból illegálisan kitermelt fa jutott be a Schweighofer gyárába. Az erdőből illegálisan hozzák le, de amikor már a közutakon szállítják, és valaki az 112 sürgősségi hívószámot tárcsázva le akarja ellenőriztetni a szállítmány törvényességét, az Erdőradar rendszere azt mutatja ki, hogy minden rendben van. A videóban bemutatják, hogy ritkítás címén értékes faanyagot vágtak ki a védett területen, valójában a legértékesebb fákat, pedig ott elvileg tilos lenne a kitermelés. Ráadásul kivágás után a folyómederben vontatták a rönköket, ami szintén illegális, nemcsak egy szigorúan védett nemzeti parkban, hanem mindenhol.

„A Holzindustrie Schweighofernek meg kell értenie, hogy nem elég, ha rendelkezik a fa származási helyét igazoló dokumentumokkal, azok továbbra is lehettek illegális módon kitermelve, egyenesen a védett területekről. Itt az idő, hogy a Holzindustrie Schweighofer SRL - Romania minden egyes rönk esetében hozza nyilvánosságra a származási helyet, és biztosítsa a fa nyersanyag követhetőségét az erdőtől egészen a végtermékekig, még akkor is, ha azok közben más cégek raktáraiban is megfordultak” – szögezi le az Agent Green. A szervezet rámutat, az Erdőradar csak részlegesen tölti be a funkcióját, ezért a környezetvédelmi minisztériumnak lépnie kell, hogy egy teljesen átlátható és a fa útjának követését lehetővé tévő rendszert dolgozzon ki.

A Holzindustrie Schweighofer igazgatója is megszólalt az ügyben

Dan Bănacu, a Holzindustrie Schweighofer romániai igazgatója az Antena 3-nak nyilatkozott az FSC bejelentése kapcsán. „Felfüggesztették az FSC tanúsítványunkat. Ebben a pillanatban az FSC próbaidőt biztosított számunkra, amelyben elemezni fogjuk, együtt az összes érdekelt szervezettel, a vitatott dolgokat” – mondta.

A riporterek többszöri visszakérdezésére sem ismerte el egyértelműen, hogy igazak lennének a vádak. Hangsúlyozta, ők nem termelik ki a fát, csak feldolgozzák, és a piacra elvileg a törvények betartásával kerül a fa, az ezzel kapcsolatos kételyeket kell tisztázni, ebben a Schweighofer kész mindent megtenni – magyarázta. A vállalat napi működését szerinte az FSC döntése annyiban érinti, hogy be kell bizonyítaniuk, nincs rejtegetnivalójuk.

A beszélgetésbe bekapcsolódott Andrei Ciurcanu oknyomozó riporter is, aki leszögezte, az FSC bizottságának megállapításai visszaigazolják mindazt, amit az oknyomozók az évek során feltártak és nyilvánosságra hoztak, és nem ártana tisztázni, hogy az FSC is megállapította: a Schweighofer illegálisan kitermelt fát dolgozott fel. A HS tevékenységét pedig szerinte súlyosan érinti a mostani döntés is – bár az FSC-minősítés teljes megvonása lett volna a válaszlépés, amit a független szakértők bizottsága is javasolt –, mert számos olyan partnere van a vállalatnak, akik igénylik, hogy olyan terméket kapjanak, amely valóban fenntartható forrásból származik.

Az igazgató replikája erre az volt, hogy az FSC érvei a médiából származnak; parázs vita alakult ki, míg végül az igazgató elismerte, lehetséges, hogy illegálisan kitermelt fa került be a gyáraikba, de ők mindent megtesznek, hogy ez ne fordulhasson elő.

Két évvel ezelőttig semmilyen komoly ellenőrzés nem történt a Schweighofer szászsebesi és radóci gyáraiban, és akkor is azért indultak el az állami szervek a kötelességüket végezni, mert az oknyomozó újságírók és civil szervezetek feltártak egy sor illegalitást – szögezte le Ciurcanu.

Az FSC-döntésről szóló hír a nemzetközi sajtóhoz is eljutott. A Spiegel vagy a Business Wire is azt emeli ki, bár bebizonyosodott, hogy lopott fát dolgoztak föl a HS gyáraiban, az FSC igazgatótanácsa februárra halasztotta a döntést a Schweighofer szankcionálásáról, ami azt jelenti, hogy termékeiken továbbra is használhatják az FSC fenntarthatósági minősítést.

HS-közlemény: elismerik az illegalitásokat

A Holzindustrie Schweighofer kiadott egy sajtóközleményt is az ügyben, december 7-én, amit azonban - annak ellenére, hogy az utóbbi időben ráerősített médiajelenlétére, és sorra érkeztek a közleményeik a mi szerkesztőségünkbe is - nem nagyon terjesztett.

"A Schweighofer csoport elismeri, hogy voltak rendellenességek és illegalitások a romániai beszállítói láncban, amelyekről a vállalatnak nem volt tudomása, és hasonlóan olyan erdészeti kitermelési műveletek a vállalat romániai részlegénél, amelyek áthágták az FSC elveit, a részleg ugyanis jóhiszemű vevőként cselekedve megvásárolt olyan erdőket, amelyeket illegálisan szolgáltattak vissza. Ez a két aspektus késztette arra az FSC tanácsát, hogy felügyelet alá helyezze a Schweighofer Csoportot a társulás megszüntetési procedúrájának kontextusában. Elfogadjuk az FSC döntését, és minden szükséges erőfeszítést megteszünk, hogy a romániai működésünk keretén belül megoldjuk a hiányosságokat, és javítsunk az ellenőrző rendszereinken. A felügyeleti időszakot arra használjuk, hogy intenzívebbé tegyük a javítási, átláthatósági és a törvények szigorúbb betartását célzó folyamatot, amely máris elkezdődött a vállalaton belül. Ezeket az erőfeszítéseinket nyitott és publikus formában kommunikáljuk" - áll a közleményben.

A Schweighofer továbbá elismeri, szükséges a beszállítóinak a szigorúbb, nem csupán formális ellenőrzése. Eddig nem kommunikáltak elégséges erőfeszítéssel az érdekelt felekkel, de ezen javítani akarnak, és mindenkit felkérnek, aki érdekelt ebben, hogy járuljon hozzá az ellenőrző rendszerük javításához. Átláthatóságot és konstruktív párbeszédet ígérnek a társadalmi és környezetvédelmi szervezetekkel; beüzemeltek egy GPS-nyomkövetős rendszert egyelőre kísérleti jelleggel, amely segítségével minden hozzájuk beérkező rönkszállító kamion GPS-adatait monitorizálni és publikálni akarják. Azt ígérik, felülvizsgálják az összes létező üzleti kapcsolatukat, a megvalósított reformokról és a releváns információkról pedig rendszeresen elszámolnak a www.schweighofer-initiative.org honlapon.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >