2022. aug. 10. szerdaLőrinc
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Mi lesz Verespatak UNESCO-jelölésével?

háttér 2017. január 03. 17:08, utolsó frissítés: 2017. január 05. 12:27

Ciolostól kérik a civilek, írja alá mégis a jelölést, mert ez lehet a település utolsó esélye.


Kiábrándultan és csalódottan fogadta a civil szféra annak hírét, hogy a leköszönő Cioloş-kormány mégsem terjeszti elő Verespatakot az UNESCO Világörökség-listájára. Dacian Ciolos azzal indokolta a döntést, hogy a leköszönő kormánynak már limitált hatáskörei vannak, és erre vonatkozóan már nem hozhat döntést. A civilek jó része ezt úgy értelmezi, hogy a kormányfő valójában megfutamodott a felelősség elől; a világörökségi jelöléshez szükséges dosszié tartalmát ugyanis már december 9-én véglegesítették, sőt maga a procedúra már 2011-ben elkezdődött, tehát a még működő kormánynak teljes mértékben jogában állna lépni ebben az ügyben, érveltek.

Az UNESCO-jelölés leadási határideje február 1. Az új kormánynak tehát ahhoz, hogy ebbe a határidőbe beleférjen, mandátuma első napjaiban már gyakorlatilag ezzel kellene foglalkoznia. Ám kétséges, hogy a következő, PSD-vezette kormánynak mennyire lesz prioritása az ügy, tekintve, hogy a PSD soha nem ellenezte, hanem inkább támogatta a verespataki aranybánya-projektet, és 2013-ban pont egy PSD-vezette kormány, a Ponta-kabinet bányászatot favorizáló döntése elleni tiltakozásként vonultak utcára emberek tízezrei - hívja fel a figyelmet az Euractiv elemzője, Claudia Ciobanu.

Ciolos másik érve az volt, hogy a világörökségi előterjesztés jelen pillanatban kedvezőtlenül befolyásolhatná az ország számára a meghiúsult verespataki beruházás miatt Romániát beperelő Gabriel Resources kanadai vállalat által indított pert. A vállalat 2015-ben perelte be Romániát kártérítésért a befektető-állam beruházásvédelmi vitarendezési mechanizmus (ISDS) keretében a befektetési viták rendezését célzó nemzetközi testület (ICSID) előtt. Ciolost meggyőzhették arról, hogy Románia pozícióját gyengítheti, ha most benyújtja a világörökségi jelölést, ugyanis a vállalat érvelhet azzal, hogy az ország mintegy kettős játékot űzött, ugyanis ellentmondás van a nekik kiadott bányászati engedély és a falu kulturális örökségét védeni hivatott kezdeményezés között.

Jogi szakértők szerint azonban az érv nem áll, ugyanis már a bányászati engedély megszerzése idején Verespatak rendelkezett országos örökségvédelmi státussal, tehát a vállalatnak számolnia kellett azzal a kockázattal, hogy végül a bányaprojekt bukhat. Ráadásul a Gabriel Resources által előkészített bányaterv sok szempontból támadható volt, nem hiába nyilvánították semmissé az engedélyeiket sorozatosan a romániai bíróságokon, és ez egy nagyon fontos adu az ország kezében a nemzetközi kártérítési perben, érvel az Euractiv elemzője.


Laurens Ankersmit, a környezetvédelmi joggal foglalkozó ClientEarth szervezet kereskedelmi szakjogásza szerint a Verespatak világörökség listára való felterjesztését nem akadályozhatja meg a Gabriel Resources által a román állam ellen indított per. A Románia és az Egyesült Királyság, valamint Kanada közötti kétoldalú befektetési egyezmények nem biztosítanak ilyen jogokat a befektetők számára - idézi a szakértőt az Alburnus Maior közleménye, amelyet magyarul a Magyar Természetvédők Szövetsége ismertetett.

Tény, az államok gyakran veszítenek hasonló perekben a multinacionális vállalatokkal szemben. De pont 2016 októberében történt egy másfajta precedens is: a Világbank testülete El Salvador javára döntött egy szintén aranybánya-beruházásról szóló ügyben, amelyet az államot beperelő Oceana Gold vállalat veszített el, és még 8 millió dollárt is ki kellett fizetniük a perköltségekre.

Sajnos, a Ciolos-kormány mostani döntése az Euractiv szerint a legrosszabb forgatókönyvet jelentheti Verespataknak, hiszen még az is megtörténhet, hogy a PSD-kormány kiegyezik a Gabriellel, és zöld utat ad a bányaprojektnek. Egyedül az UNESCO-státus menthetné meg Verespatakot, mert ugyan december 26-án a leköszönő kormány moratóriumot hirdetett a cianidos bányászatra Romániában, de ezt az új, PSD által dominált parlamentnek kell jóváhagynia, ami kétséges - érvelt az elemző.

A verespataki Alburnus Maior Egyesület közleménye szerint Ciolos korábbi ígéreteit megszegve elárulta Verespatakot, saját álláspontjával teljesen szembe menve végül a bányavállalat érdekeit a közérdek elé helyezte.

Nyilatkozatok szintjén Dacian Cioloș ugyanis számos alkalommal megerősítette, hogy Verespatak méltó lenne a világörökségi címre, és hogy minden szükséges lépést meg fog tenni azért, hogy a település felkerülhessen az UNESCO listájára; a technokrata kormány mandátuma alatt a művelődési minisztériumban a kormányfő bátorításával fejezték be a világörökségi előterjesztéshez szükséges dosszié véglegesítését. A kulturális minisztérium korábban bejelentette, a dossziét december elején átadták az UNESCO román küldöttségének.

Ilyen előzmények után Corina Suteu kulturális miniszter december 26-i közleményében már figyelmeztetett arra, hogy a késlekedés veszélyes lehet, és a kormányfőnek minél hamarabb alá kellene írnia a dosszié leadását lehetővé tévő rendeletet. A de-clic portálon aláírásgyűjtés indult, a petícióban Ciolost több mint tízezren kérték arra, engedélyezze a világörökségi jelölés leadását. Az aláírásokat január 3-án iktatva papíron is leadták a kormánynak.A Verespatakot támogató civilek december 28-án tüntetést is szerveztek a kormány épülete elé, ahol kérték a kormányfőt, írja alá a település jelölését.Az aláírások leadására január 3-án a kormány épülete elé összegyűlt aktivisták azt nyilatkozták, még reménykednek abban, hogy a Ciolos-kormány az utolsó pillanatban mégis zöld utat ad Verespatak jelölésének.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >