2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem örülnek a környezetvédők a környezetvédelmi minisztérium kettéosztásának

háttér 2017. január 06. 19:11, utolsó frissítés: 2017. január 09. 11:44

Külön minisztérium felel a vizekért és erdőkért az új kormányban. Miért rossz ez?


Az új kormányban a környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti minisztériumot (a régi megnevezést lásd a fenti képernyőfotón) kettébontották, és külön minisztériumot hoznak létre, amely a vizekért és erdőkért felel. A környezetvédelmi tárcát Daniel Constantin, az ALDE társelnöke vezeti, a vízügyi és erdészeti minisztériumot pedig Adriana Petcu, aki a Buzau-Ialomita vízügyi igazgatóságot vezette korábban. A Vice.com környezetvédelmi aktivistákat és szakembereket kérdezett arról, hogyan kommentálják a döntést.

Régebb is volt egy időszak, amikor az erdők nem a környezetvédelmi, hanem a mezőgazdasági minisztériumhoz tartoztak, de evidenssé vált, hogy az erdők problémája nem a hektáronkénti terméshozammal kapcsolatos. „A környezetvédelmi minisztérium politikai alapú kettéválasztása nem vezet jóra” – véli Dan Bărbulescu, a Văcăreşti Natúr-park Egyesület (Asociația Parcul Natural Văcărești) igazgatója, arra utalva, hogy a környezetvédelmi minisztérium kettéosztása a PSD és a kisebbik kormánypárt közti egyezség része lehetett, hogy az ALDE is jusson pozíciókhoz a kormányban.

A környezetvédelem magába foglalja az ország egészének természeti örökségét, így a két kiemelten fontos elemet: a vizet és az erdőt is. A minisztériumi szétválasztással „fennáll a környezetvédelmi célokkal kapcsolatos koordináció és felelősség felhígulásának veszélye” – tette hozzá.

Gabriel Păun, az Agent Green vezetője leszögezte, a környezet egy és oszthatatlan; környezeti tényezők a víz, a levegő és a talaj egyaránt, amelyeket egy válogatott szakemberekkel rendelkező irodának kellene védenie. Szerinte a minisztérium kettéosztása valamiféle hátsó szándékkal történhetett. Az új kormánynak inkább sürgősen meg kellene oldania a szigorúan védett erdők (nemzeti parkokban lévő, érintetlen erdők, rezervátumok) tulajdonosainak kártérítését, az államnak segítenie kell a tulajdonosokat az őrzésben, hiszen jelen pillanatban is illegálisan irtják az érintetlen erdőket.


Florin Stoican (Kogayon Egyesület, Buila-Vânturarița Nemzeti Park) is úgy gondolja, hogy a minisztérium kettéosztása hatalmas visszalépés. "Attól tartok, hogy visszatérünk azokhoz az ostoba vitákhoz, mint mikor az erdők a mezőgazdasági minisztériumhoz tartoztak.” A Ponta-kormány idején ugyanis úgy tekintettek a környezetvédelemre, mint az erdészeti ágazat fejlődésének kerékkötőjére. A vizek és az erdők két olyan ágazat, ahonnan ömlik a pénz, és még több ömlene, ha nem kérnének környezeti felméréseket, a védett területek és fajok védelmét, engedélyt és környezeti hatástanulmányt –magyarázza Stoican.

Míg az erdők a mezőgazdasági minisztériumhoz tartoztak, ott leállították, megakadályozták a védett területek létrehozására irányuló kezdeményezéseket, a kitermelés és a vadászat szigorítását, a kezelési tervek engedélyezését, a védett területek tulajdonosainak fizetendő szubvenciót stb. „Most a környezetvédelem számára két nagyon fontos ágazatot adtak tovább, hogy tisztán gazdasági szellemben kezeljék, anélkül, hogy egy környezetvédelmi stratégia részei lennének" - szól Stoican értelmezése. Szerinte az elkövetkező időszakban a legfontosabb, hogy az olyan erdővédelmi eszközök, mint pl. az inspectorulpadurii.ro megerősödjenek, bővüljenek.

A környezetvédelmi minisztériumot mindig jelentéktelenként kezelték, most meg egy báb lesz, amely csak asszisztálni fog a gazdasági érdekeknek, aggódnak a civilek. Luminița Tănăsie, a Natura 2000 Koalíció vezérigazgatója szerint a szétválasztás korábban sem működött, nehezebb volt a minisztériumok hivatalnokai számára és azok számára is, akik velük dolgoztak. Ugyanakkor attól tart, ez a megoldás még jobban gyengíti majd a környezeti szakpolitikák pozícióját a kormányon belül. Továbbra is kell működnie a Védett Területek Országos Ügynökségének, nyomon kell követni a fakereskedelmet, nem szabad visszalépni - vélte Tănăsie.

A PDS politikusai, ahányszor kormányra kerülnek, kettéválasztják a minisztériumokat - emlékeztetett Csibi Magor, a WWF Romania igazgatója. Túl az erdészeti kérdésekben elvárt még több átláthatóságon, léteznie kell egy olyan gazdasági modellnek, ami a helyi közösségekre és a magas minőségű helyi famegmunkálásra épül, szemben a hatalmas cégek mennyiségre épülő fakitermelésével, szögezte le Csibi.

A civilek attól tartanak, nehéz idők jönnek, és még nehezebb lesz a párbeszéd a kormányzat képviselői és az aktív civil társadalom között.
Az előző PDS-kormányok sportot űztek abból, hogy csoportérdekeket, gyanús befektetőket és a természetvédelem meg a fenntartható fejlődés szempontjából katasztrofális projekteket és törvényeket támogattak, vélte Felicia Ienculescu-Popovici a Greenitiative-től, egy ökoneveléssel foglalkozó csoporttól.

Mihai Stoica (2Celsius) szerint mindeddig az összes kormány alatt a hatóságok valójában egyre nagyobb és nagyobb kitermelési kvótákat akartak; ez abszurd, és ennek véget kell vetni - szögezte le.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >