2024. április 23. kedd
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Hátsó udvaron égetik a gépeket: Ázsia is fuldoklik a saját és a nyugatiak e-szemetétől

2017. január 16. 18:39, utolsó frissítés: 18:39

Azt gondolod, legalább az értékes elektronikus hulladékot biztosan újrahasznosítják? Csak részben.


Az utóbbi időben egyre rendszeresebbé váltak a használt, nem működő elektronikai eszközök lakossági leadását lehetővé tévő akciók, illetve az üzletekben is egyre inkább betartják a rendelkezést, miszerint a vásárlók leadhatják a régi készülékeket. Az embereket különböző kedvezményekkel ösztönzik arra, hogy a kidobásra ítélt, nem működő elektronikai cikkektől ily módon szabaduljanak meg. Elvégre egy-egy ilyen készülékben, főleg a számítógépekben rengeteg értékes és újrahasznosítható alapanyag van, amivel mindenképpen megéri bajlódni, így azt gondolhatjuk, ha a szelektív hulladékgyűjtés úgy általában nem is működik Romániában, de az e-hulladék esetében nincsenek nagy gondok.

Sajnos, a helyzet rossz - nemcsak Romániában, hanem egész Európában, sőt globális viszonylatban is.

Kelet- és Délkelet-Ázsia 12 országában rekordmennyiségű elektronikus hulladék keletkezett egyetlen év alatt. Képzeljünk el egy 16 millió tonnát nyomó, mérgező, ugyanakkor értékes összetevőket is tartalmazó szeméthegyet, amely hasonló, kicsit kisebb hegyek sorát gyarapítja.

A legnagyobb szennyező az e-hulladék terén is Kína, ahol 2015-ben 6,7 millió tonnányival nőtt az eldobott tévékészülékek, telefonok, számítógépek, képernyők, elektronikus játékok és konyhai készülékek mennyisége. Ez 107%-os növekedést jelent öt év alatt. A Guardian összehasonlításában ha Kína minden egyes lakosa - nők, gyermekek és férfiak egyaránt - eldobott volna egy LCD-monitort, az így keletkezett hulladék összsúlya nem érte volna el a 2015-ben regisztrált mennyiséget.


Az e-hulladék mennyiségének ijesztő növekedéséért elsősorban a gyarapodó középosztály növekvő jövedelmű és ezért többet fogyasztó tagjai felelősek, nem a lakosságnövekedés - állapítja meg az a jelentés, amelyet az Egyesült Nemzetek Egyeteme (United Nations University) készített. Ugyanakkor Ázsiában még mindig csak 3,7 kg ilyen hulladék jut egy főre, míg Európában ez az érték 15,6 kg/személy.

"A növekvő jövedelmek, a még több és több kütyü legyártása, az olyan tárgyak, mint pl. a mobiltelefonok egyre rövidebb élettartama okozza az ázsiai hatalmas növekedést", magyarázta Ruediger Kuehr, a jelentés társszerzője. Ezeknek a gyártása nagyon környezetszennyező, nemcsak sok energia és víz fogy el közben, hanem ritka és értékes, nehezen hozzáférhető nyersanyagok is, ami kiemelten fontossá teszi az e-hulladék újrahasznosítását. Mégsem fordítanak kellő figyelmet erre, ami egyaránt környezetromboló és gazdaságilag sem kifizetődő - tette hozzá a szakértő.

Az e-hulladék újrahasznosítása Ázsiában elsősorban a rászoruló emberek tevékenysége nyomán történik, olyan kisvállalkozások keretében, amelyek sem a megfelelő felszereléssel, sem a szükséges tudással nem rendelkeznek ehhez, pl. égetéssel választják külön az értékes anyagokat. Mindez súlyos, egészségre is káros hatású légszennyezéshez vezet.

Ráadásul ezeknek a "hátsó udvarokon" berendezett féllegális műhelyeknek nemcsak az ázsiai e-hulladék újrahasznosításával kell megbirkózniuk. Ázsia legtöbb e-hulladéka Európából és Észak-Amerikából kerül ezekbe az országokba, annak ellenére, hogy a legtöbb országban export-import tilalmat vezettek be - hívja fel a figyelmet Jim Puckett, a Basel Action Network (BAN) nevű civil szervezet koordinátora.

Kövesd a szemét útját!

A szervezet megpróbálja felbecsülni az Ázsiába kerülő elektronikus hulladék mennyiségét, ennek érdekében az Egyesült Államokban újrahasznosító központokba eljutott régi nyomtatókba és képernyőkbe szereltek GPS-nyomkövetőket. Azt tapasztalták, hogy az Amerikába leadott e-hulladék 40%-a nagy valószínűséggel Ázsiában köt ki. Közel az összes ilyen exporttevékenység illegális.

Most már nem Kínába, hanem elsősorban Hongkongba kerülnek a külföldi hulladékszállítmányok, a legtöbb nyomkövetővel ellátott képernyő és nyomtató legalábbis az Új területeknek nevezett, félig-meddig rurális részre került, ahol legkevesebb száz, e-hulladékra specializálódott szeméttelep található a BAN szerint. Naponta Hongkongba a kikötőbe mintegy száz konténer e-hulladék érkezik.

A szervezet Európában is tervezi megvalósítani a szemétkövetési programot, ki akarják deríteni, valójában hova kerül az európai országokban termelt e-hulladék.

Az elektronikus eszközök megfelelően végzett újrahasznosítása nagyon drága, és még az Egyesült Államokban is ritkán történik meg - összegez a Guardian cikke. A gyártóknak mentesíteniük kellene a termékeiket a mérgező anyagoktól, ugyanakkor lehetővé kellene tenniük a könnyebb javíthatóságot és újrahasznosíthatóságot. Egy másik megoldás a fogyasztói modell megváltoztatásán múlna: ahelyett, hogy az emberek megvásárolnák ezeket a termékeket, inkább bérbe vehetnék azokat, és hosszú távú bérlőként részesülhetnének a legújabb verziókból az adott termékből.

Európai helyzet

2015-ös adatok szerint az Európában keletkező e-hulladéknak több mint kétharmadát illegálisan dolgozzák fel, ami azt is jelenti, hogy ez sok esetben súlyosan egészségkárosító környezetszennyezéssel jár. 2012-ben például mintegy ötmillió tonna e-hulladékot kezeltek nem megfelelően vagy adtak tovább; további 1,3 millió tonnányit illegálisan exportáltak az EU-n kívülre, főleg Afrikába és Ázsiába. A legnagyobb probléma a hűtőszekrényekkel van: mintegy 84 000 tonna kompresszor nem a hivatalos feldolgozó üzemekbe kerül.

Európai szinten a körkörös gazdaságra való átállással remélik megoldani a problémát. Az Európai Bizottság ezzel kapcsolatos terveiről pl. itt lehet bővebben olvasni.

Románia: kb. 30%-os újrahasznosítási arány

2015 végén Romániában az egy főre eső e-hulladék éves mennyisége 7,3 kilogramm volt, ám ebből csupán fejenként mintegy 1,2 kilogramm jut el a feldolgozó-újrahasznosító központokba. Az e-hulladék mintegy tíz százaléka ócskavasgyűjtőkben végzi, amelyek nem a standardoknak megfelelő újrahasznosítást végeznek. Az Ecotic Egyesület felmérése szerint körülbelül az e-hulladék 30%-a kerül újrahasznosításra az országban.

Fontos tudni, hogy minden, elektronikai és műszaki eszközt és terméket árusító cégnek kötelessége a vásárlókat informálnia arról, hogyan és hol adhatja le az e-hulladékot, ugyanakkor amennyiben valaki új készüléket/terméket vásárol, kérésére a régit az eladónak kötelessége bevennie. A fogyasztók számára egy applikáció is készült, ahol megnézhetik, hol van a hozzájuk legközelebbi gyűjtőpont, ahol e-hulladékot adhatnak le.

Az országban 2015 végén összesen két olyan vállalat létezett, amely rendelkezett európai akkreditációval. Az EU WEEELABEX minősítése azt jelenti, az újrahasznosító megfelelően és a standardokat követve képes szétválogatni az e-hulladékok összetevőit, veszélyes anyagokat, fémeket stb., és kezelést követően értékesíti is azokat. 2016-tól amúgy csak azok a vállalatok foglalkozhatnak Romániában is az e-hulladék újrahasznosításával, amelyeknek megvan a WEEELABEX-minősítése.

Címoldali fotó: Mark Buckawicki / commons.wikimedia.org

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >