2021. aug. 1. vasárnapBoglárka
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A román vízügyi hatóságnak sincs tudomása a Szamos szennyezéséről

2017. május 17. 17:14, utolsó frissítés: 17:14

Sem a magyar, sem pedig a román vízügyi hatóságok nem rendelkeznek olyan mérésekkel, amelyek az Unicarm által folytatott szennyezésre utalnának.


Válaszolt a Szamos-Tisza Vízügyi Igazgatóság a Transindex megkerésesésre, a múlt héten közzétett videofelvétellel kapcsolatban, melyet a magyarországi Együtt párt tagja, Baranyi Krisztina készített. A felvételen az látható, amint a Vetés község területén lévő Unicarm húsfeldolgozó üzem szerves anyagokat is tartalmazó szennyvizet enged a folyóba az üzemből kivezető csövön keresztül. Az eset kapcsán megkerestük a magyarországi Országos Vízügyi Főigazgatóságot is, melynek sajtóreferense közölte, a Szamos folyó magyarországi szakaszán az elmúlt 10 évben az őrök nem jelentettek olyan jellegű szennyezést, ami a húsüzemből származó magas szervesanyag tartalmú szennyvízre utalt volna.

Ennek kapcsán felkerestük az illetékes román vízügy hatóságot is, amely tegnap közölte, nincs tudomása arról, hogy a Szamos romániai szakaszán jelentős szennyezés történt volna.

A Szamos-Tisza Vízügyi Igazgatóság (ABA Someş-Tisa)szerint a havonta történő vízügyi ellenőrzések nem mutattak ki egyetlen olyan esetet sem, ami azt bizonyítaná, hogy a szennyvíztisztító állomások által kibocsájtott víz szennyezettsége meghaladná a folyók élővilágát veszélyeztető szintet. A 2016-ban végzett ellenőrzési folyamatok eredményei azt mutatják, hogy minden megfelel az Európai Unió ipari kibocsájtásokról szóló irányelvének, ugyanakkor a Szamos-Tisza Vízügyi Igazgatóság folyamatosan ellenőrzi a S.C. Unicarm SRL húsfeldolgozó üzem működését, így az említett folyóba került szennyeződés a közlemény alapján nem tekinthető rendszeresnek.

A vízügyi hatóság a vízgyűjtő medencéinek vízszennyezés csökkentési irányelveinek megfelelően a S.C. Unicarm SRL húsipari és feldolgozói egység tevékenységét kiemelten ellenőrzi, így a vállalatnak kötelessége betartani minden olyan előírást, amely az esetleges szennyezést okozó műszaki balesetek megelőzésére irányul. A Szamos-Tisza Vízügyi Igazgatóság fennhatósága alá tartozó folyó- és állóvizek ellenőrzése az Országos Vízügyi Ellenőrzési Előírásoknak megfelelően zajlik.


Az említett videóanyagban megszólaltatott halászok szerint a folyó magyarországi szakaszán a szennyezés miatt egyre kevesebb a hal. A Szamos romániai szakaszát felügyelő vízügyi hatóság szerint a folyó élővilágának egyensúlya a 2014-2016-os mérések alapján megfelelő. Ezt igazolja számos halfaj jelenléte, mint a paduc, márna, vagy a legnagyobb számban előforduló sujtásos küsz. Utóbbi nagyon érzékeny halfaj, ahhoz, hogy nagy számban előforduljon, megfelelő élettérre és jól működő ökoszisztémára van szüksége.

Ugyanakkor a román vízügyi hatóság azt is hangsúlyozza, hogy a Szamos romániai szakaszán rendszeresen halásznak hobbi- és sporthorgászok, akik nem számoltak be semmilyen rendellenességről.

Romániára és Magyarországra vonatkozóan érvényben van a Határvízi Együttműködés, amely a határt alkotó, vagy határokat átlépő vízfolyások és a határokkal metszett felszín alatti víztározók védelmére, fenntartható hasznosítására és a vízi ökoszisztémák védelmére vonatkozik. Ez 2004 óta van hatályban, és az egyik alapelve az, hogy a "szennyező fél fizet".

Az együttműködés értelmében a két ország "közösen elfogadott módszertan alapján rendszeresen vizsgálja a határvizek vízminőségét, meghatározza a vizsgálatok eredményeinek értékelési és minősítési rendszerét, továbbá közösen elfogadott vízminőségi kritériumok alapján időszakonként közösen értékeli a vizek minőségének állapotát és annak alakulását". Ennek keretében működik a Román-Magyar Vízügyi Bizottság, amely 5-5 tagot számlál mindkét országból.

Az események egyik fontos eleme, hogy a Vetésen lévő húsfeldolgozó a magyar határtól mindössze 3-4 kilométerre található,így a feltételezett szennyezés elsősorban a Szamos magyarországi ágát, ezen keresztül pedig a Tiszát érinti.
Az Unicarm által elkövetett vízszennyezésről készült felvételt eddig közel 300 ezren tekintették meg.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >