2021. szeptember 18. szombatDiána
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Már elektromos kerékpárgyártásban is felrajzoltuk magunkat Európa térképére

Ambrus István Ambrus István 2017. augusztus 07. 10:18, utolsó frissítés: 10:33

Az elektromos kétkerekűek főleg Nyugat-Európában népszerűek, de egy alsó kategóriás modell Romániában is megfizethető.


Túlzás lenne azt állítani, hogy Románia kerékpár-nagyhatalom, de a statisztikákból az derül ki, hogy jó üzlet bicikliket gyártani az országunkban. Az Európai Kerékpár Szövetség adatai szerint 2016–ban Romániában hozzávetőlegesen 60 ezer elektromos kerékpárt gyártottak, ami az EU gyártósorairól lekerült bringák öt százalékát teszi ki. Nem meglepő, hogy a kontinensen a legtöbb biciklit Németország gyártja, évente 352 ezret, Hollandia a második a sorban, évi 200 ezerrel (17%), majd ezt követi Magyarország 171 ezer legyártott kerékpárral (15%).

Az elektromos kerékpárok piacának növekedése olyan mértékű, hogy az Európai Kerékpáros Szövetség szerint a kerékpárgyártási ágazat az egyik legvirágzóbb a kontinensen.

Kinek futja Romániában e-kerékpárra?

Ami az életkort illeti, az elektromos kerékpárt vásárló profilja széles skálán mozog, azonban ha a havi átlagfizetést vesszük alapul, máris szűkül a keret. Romániában egy nem túl drága modell nem sokkal több 2 000 lejnél, de választhatunk magunknak 8 500 lej értékű e-kerékpárt is.


„Romániában leginkább azok az ügyfelek vásárolnak elektromos kerékpárt, akik a munkahelyükig eljutva időt szeretnének spórolni úgy, hogy közben megkíméljék magukat az izzadságos pedálozástól. Figyelembe véve a romániai közutak zsúfoltságát, a nagy forgalmat, sok esetben elektromos kerékpárral kevesebb időbe telik eljutni valahová, akár a menetidő felét is megspórolhatjuk”- nyilatkozta Marius Grigore, egy elektromos kerékpárokat forgalmazó cég képviselője a Green-report.ro portálnak.

Az elektromos bringák kategóriájában a legnépszerűbb modellek az összecsukhatósak, ugyanis az ilyen terméket vásárlók nagy része szem előtt tartja, hogy a kétkerekű könnyen szállítható legyen, és kevés helyet foglaljon tároláskor. A forgalmazó szerint ezt a kategóriát követik a custom, vagyis a megrendelő ízlése szerint felépített kétkerekűek.

Ami Romániát illeti, nem csak az elektromos, hanem a hagyományos kerékpárgyártást is figyelembe véve, az Európai Unió szintjén sikerült megőriznie piaci részesedésének 7%-át 2016-ban, amivel a hatodik helyen szerepel az uniós kerékpárgyártók sorában. Ez akárcsak 2015-ben, úgy tavaly is 900 ezer legyártott kerékpárt jelentett.

2017-ben az Európai Unióban összesen 12,6 millió kerékpárt gyártottak, ami 3,7 %-os csökkenést jelent az elmúlt évhez viszonyítva. Ebből Olaszországban 2,33 milliót, Németországban 1,97 millió, Portugáliában 1,9 millió, míg Lengyelországban 1,15 millió darabot gyártottak.

Kerékpártartozékok és alkatrészek gyártása terén is egészen versenyképes Románia. A kerékpáralkatrészek gyártásának piaci értéke az Unió szintjén eléri a 300 millió eurót, amelyből Románia 17%-os részesedéssel bír.Év elején a francia kormány programot indított, amelyben 200 euróval támogatják az elektromos kerékpárt vásárló személyeket. Ausztriában már létezik ilyen kezdeményezés, ami több szempontból is előnyös. Egyrészt csökkenthető a gépjármű forgalom, másrészt a gazdaság támogatásához is hozzájárul. Ausztriában egyébként ezer lakosra 9 elektromos kerékpár jut. Ez az arány a franciák esetében 1,5, Németországban pedig 6,6.

Az Európai Kerékpáros Szövetség tanulmánya szerint tíz kilométeres távon az elektromos kerékpárok hatékonyabb közlekedési eszköznek bizonyulnak, mint a személyautók, hagyományos kerékpároknál pedig kétszer gyorsabbak.
Az Európai Unió is támogatja ezt a közlekedési eszközt, ugyanis a legtöbb nyugati ország kénytelen olyan intézkedéseket foganatosítani, amely során csökkenti a széndioxid-típusú káros anyagok kibocsátását. Az elektromos kerékpár pedig kapóra jöhet ebben a dologban, ugyanis Kelet-Európával ellentétben, ahol az autó státusszimbólumnak számít, a kontinens nyugati részén sokkal többen pattannak nyeregbe. Az elektromos járművek piaca amúgy is növekszik, a régi dízel autókat több nyugati országban pedig kitiltanák a városokból.

Az Európai Kerékpár Szövetség tanulmányában azt írja, a német kormány támogatása ellenére az elektromos autók eladása az elvárásokhoz képest alul maradt. Az erre szánt támogatás összege 2014-ben 1,4 milliárd euró volt, az eladott elektromos személygépkocsik száma pedig 25 500. Az elektromos meghajtású kerékpárokból pedig mindenféle országos támogatási program nélkül 2,5 milliót értékesítettek.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >