2021. aug. 1. vasárnapBoglárka
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Milyen mértékű a Szamos szennyezettsége?

Ambrus István Ambrus István 2017. augusztus 22. 10:38, utolsó frissítés: 10:44

Tisztább lehet-e a Szamos? Mekkora szerepük van ebben a szakhatóságoknak, és mit lehetne tenni az összefogás jegyében? A KMN-on is téma volt az Unicarm szennyezése.


Tényleg halott a Szamos? Ezzel a címmel szervezett beszélgetést a Vigyázó Egyesület, a Minta Ifjúsági Szervezet, az EMNT, EMNP és A-PRO-K Egyesület a Kolozsvári Magyar Napok alkalmával. A beszélgetésen Babos Krisztina szatmárnémeti biológus, Baranyi Krisztina, az Együtt szakpolitikusa és Sipos Zoltán újságíró vettek részt.

Az év elején a Baranyi Krisztina által közzétett videóbejegyzésben az volt látható, amint a román-magyar határ közelében lévő Unicarm húsfeldolgozó üzem állati maradványokat, ürüléket és vegyszert tartalmazó szennyvizet enged a Szamosba. Július végén a Nagy ugrás a Szamosba elnevezésű tiltakozó akcióval hívták fel a közvélemény figyelmét arra, hogy az ügyben még mindig nem történt előrelépés.

A szakpolitikus elmondása szerint több, a Szamos szennyezéséhez hasonló ügye volt már, de olyan, amelyet ekkora érdeklődés övezett, még nem fordult elő. A húsüzem által elkövetett vízszennyezésről készült videóanyagot 750 ezren nézték meg, ennek ellenére a magyarországi és a román országos sajtó érdeklődését is elkerülte az ügy.

A vízből vett minta elemzéseinek eredménye kapcsán a román környezetvédelmi hatóság is elismerte, hogy szennyezett a Szamos vize, a magyar hatóságoknak pedig ígéretet tettek arra, hogy kivizsgálják az ügyet, de ez elmondása szerint mostanáig nem történt meg.


Baranyi Krisztina hangsúlyozta, nem az a cél, hogy bezárják a Vetés községben lévő húsüzemet, hanem azt szeretnék elérni, hogy a gyár infrastruktúrájához tartozó, jelenleg üzemen kívüli szennyvíztisztító berendezést elkezdjék használni.

További lépésként azt tervezik, hogy határozati javaslatot nyújtanak be, amihez a helyi lakosok aláírására is szükség van. Ebben azt kérvényeznék, hogy az említett vállalkozás szennyvíztisztításra vonatkozó tevékenységét egy megfelelő profilú magáncég monitorizálja. Baranyi Krisztina hozzátette, tisztában van azzal, hogy a környéken élők közül sokan a húsüzemben dolgoznak, ezért nem mernek fellépni a környezetszennyezés ellen, de mindenképp fontosnak tartja, hogy hivatalosan is a helyi tanács elé kerüljön az ügy, továbbá úgy gondolja, hogy több figyelemfelkeltő akciót kellene szervezni.

Babos Krisztina szatmárnémeti biológus a beszélgetésen elmondta, egy kolozsvári székhelyű, akkreditált laboratórium bevonásával Romániában is elvégezték a Szamosba ömlő víz mintavételét, az eredmények közlése után pedig az Országos Környezetvédelmi Hatósághoz szeretnének fordulni. A minta alapján kiderült, hogy az ilyenkor mért paraméterek értéke több száz, vagy akár ezerszeresen meghaladja a megengedett értékeket. A résztvevők abban egyetértettek , hogy a sikeresebb fellépés érdekében a civil szervezetek hatékony összefogására is szükség lenne, mert Szatmárnémeti környékén több olyan ipari vállalat is van, amely bizonyos esetekben nem tartja be a környezetvédelmi előírásokat, így fokozottabb figyelmet kellene fordítani a folyóvizek szennyezésének elkerülésére.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >