2024. február 26. hétfőEdina
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A magas légszennyezetség miatt Romániát is felelősségre vonhatja az Európai Unió

Ambrus István Ambrus István 2018. február 20. 11:04, utolsó frissítés: 11:07

A legtöbb uniós országban gondot jelent a légszennyezés, ami nem csak egészségügyi, hanem jelentős anyagi károkat is okoz a tagállamoknak.


Kilenc uniós tagállamot, köztük Romániát is bíróság elé állíthatja az Európai Unió a légszennyezettségi határértékek túllépése miatt. Ezt egy brüsszeli, az érintett országok képviselőinek részvételével zajló megbeszélésen helyezte kilátásba január végén Karmenu Vella uniós környezetvédelmi biztos. A figyelmeztetés az ülésen résztvevő országokra vonatkozik, amelyben Románia mellett érintett még Csehország, az Egyesült Királyság, Franciaország, Magyarország, Németország, Olaszország, Spanyolország és Szlovákia is.

Az Európai Bíróság esetleges eljárása kapcsán Korodi Attila parlamenti képviselő, volt környezetvédelmi miniszter a Transindexnek elmondta, a jelenlegi szabályszegési eljárás részeként indult be az országok számonkérése, amelynek során ha nem ítélik hatékonynak a tagállamok légszennyezés csökkentésére vonatkozó terveit, akkor következő lépésként az uniós bíróság hozhat döntést ez ügyben.

„A légszennyezés esetében a legnagyobb probléma az, hogy ezek megoldása a helyi közigazgatási egységektől függ leginkább, amelyek nagyon nehezen tudnak felzárkózni és nehezen értik meg, hogy erre költeni kell. Állami szinten a probléma úgy lenne orvosolható, ha megfelelő infrastruktúra fejlesztésre költségvetési támogatást irányoznának elő az olyan városok számára, ahol jelentős gondot okoz a forgalom miatt a légszennyezés. Sajnos ezeket a problémákat nem tekintik prioritásnak Romániában”- tette hozzá Korodi Attila.

A légszennyezettség problémájának megoldása azért ennyire sürgető, mert Európa-szerte, Romániát is beleértve egyre magasabb a levegő szennyezettsége miatt bekövetkező megbetegedések és az ebből következő halálesetek száma. Európában évente 400 ezer halálos megbetegedést regisztráltak, amely a légszennyezés miatt következik be. Romániában ilyen téren évente 25 ezer haláleset van.


Ebben a tekintetben a környezetvédelem terén nem csak Románia, hanem 23 másik tagállam is mulasztásokat követett el, ugyanis ezek az ország egyike sem tartotta be az uniós előírásokat. A rossz légminőségnek nem csak egészségügyi, hanem gazdasági vonatkozásai is vannak. Az Európai Bizottság szerint az európai gazdaságnak évi 20 milliárd eurójába kerül az előírások betartásának elmulasztása.

A januári rendkívüli ülést követően arra kötelezték az érintett országokat, hogy február tizedikéig küldjenek további tájékoztatást a probléma orvoslását illetően, amelynek a tagállamok eleget is tettek. Az Európai Bizottság arról is beszámolt, hogy a kötelezettségszegési eljárás már a második szakaszba lépett, így ha a tervezett intézkedéseket nem találják hatékonynak, az Európai Bírósághoz fognak fordulni. Ebben a kérdésben március közepén várható döntés.

Romániában pénzalapokat különítenek el a levegő szennyezettségének hatékonyabb mérésére

Az Agerpres tájékoztatása szerint idén 13 millió lejt különítenek el egy olyan rendszer kiépítésére, amelyen keresztül az egész ország területén hatékonyabban mérhető lesz a levegőben található szennyezőanyagok mértéke. Ezen kívül a környezetvédelmi minisztérium további 20 millió lejt különít el a környezetszennyező tényezők csökkentésére. Jelenleg az állami költségvetésből 10,995 millió lejt fordít az ország egy hatékonyabb hulladékgazdálkodási terv megvalósítására, valamint 76,745 lej áll az egyéb kötelezettségvállalások teljesítésére.

Korodi Attila szerint az országban elsősorban három nagyváros és annak agglomerációja esetében nem teljesülnek az Európai Unió által előírt feltételek, amelyből a legkritikusabb Jászvásár volt. A volt környezetvédelmi miniszter szerint az érintett európai városokban, akár csak Romániában, jelentősen megnövekedett a gépjárművek száma, amelyhez bizonyos esetekben hozzáadódik a közutakra jellemző rossz infrastruktúra.

A parlamenti képviselő szerint Romániában a levegő tisztaságát mérő monitoring rendszer működtetésére és fejlesztésére kevés pénzt fordítanak. Ezeket a berendezéseket a megyék, nagyobb városok területén helyezik el, ahol semleges méréseket lehet végezni. A berendezéseknek a mérési adatait a calitateaaerului.ro oldalon is nyomon lehet követni.

Az 50/2008-as Európai Unió irányelve tartalmazza azokat kötelezettségvállalásokat, amelyek alapján az uniós normák leszögezik, hogy a levegő szennyezettsége egyik országban sem haladhatja meg a megengedett szintet. Ennek betartása elsősorban a nagyobb városokban okoz problémát, amelyeknek a száma Európában meghaladja a 130-at.

Korodi Attila hozzátette, egyes városok esetében drasztikusabb intézkedésekre, komolyabb infrastrukturális beruházásokra lenne szükség. Jászvásár esetében a tranzitforgalom okoz komoly légszennyezési problémát, amelyet hatékonyan csak úgy lehetne kezelni ha a várost elkerülő terelőutat építenének. Brassó esetében voltak hasonló beruházások, aminek köszönhetően javult a levegő tisztasága.

Jelenleg Hargita megyében, a Csíki-medencére vonatkozóan folynak kutatások ilyen téren, amelyből kimutatható, hogy vannak időszakok amikor nagyon erős a légszennyezés, ugyanis a földrajzi adottságokból kifolyólag a vertikális légáramlat hiánya miatt a szennyező anyagok a medencében maradnak.
Korodi szerint annak ellenére, hogy bizonyos ipari zónák esetében a gyárak betartják az engedélyben előírt kibocsájtási értékeket, a különböző szennyező pontokból származó káros anyagok akkumulálva komoly negatív mutatókat eredményeznek.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >