2024. február 26. hétfőEdina
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Nálunk inkább még csodaszámba megy a guruló miniház

G. L. 2018. március 05. 12:30, utolsó frissítés: 12:31

Pedig már egy mini mozgalom is van körülötte. A házak csíkszeredai gyártóival a romániai helyzetet is megnéztük.


A múlt héten volt nagyon népszerű az erdélyi magyar interneten a marosvásárhelyi Gabriela Isadora történetete, aki egyike azon romániaiaknak, akik kerekes tiny house-ban (apró vagy mini házban) élnek. Gabriela körülbelül két évi tervezgetés után után döntött úgy, hogy építtet magának egy kerekeken járó apró házat.


Miről szól egy mini ház?

Bár a gyökerei régebbiek, de igazán csak a gazdasági válság után, 2009 környékén robbant a miniház-mozgalom, főleg az Egyesült Államokban, ahol addig alapvető tendencia volt (sőt ma is az), hogy mindenki szép, nagy, csillogó házban akar élni. Míg 1978-ban 165 négyzetméter, 2007-ben 230 négyzetméter volt egy átlagos amerikai lakás (sőt, 2013-ban pedig már 247 négyzetméter volt egy átlagos amerikai apartman). A lakások növekedésével együtt jár az árak emelkedése is, és ezt a gazdasági válság utáni időszakban, ami erőteljesen érintette az lakásbizniszt - sőt egy ingatlanipari lufi volt a válság kiváltó oka - hozta magával a mini ház mozgalom felerősödését.

Mert a miniházak lényege ugyanis épp a praktikum és olcsó fenntarthatóság. Egy átlagos amerikai otthonnak a fenntartása egyes számítások szerint akár a család jövedelmének a felét is elviheti, egy miniház ezzel szemben nagyon keveset fogyaszt el a büdzséből, így érthető módon közüzemi díjakra is kevesebbet kell költeni, és általában a megépítéséhez is sokkal kevesebb alapanyagra van szükség, mint egy átlagos ház esetében. A kerekeken gurulós miniházak az anyagi függetlenség mellett egyben a helytől való függetlenséget is jelentik, és a miniház tulajdonosai rendszerint azt is ki szokták emelni, hogy kicsi ház, kevésebb stressz is.

Tehát helytakarékos, általában környezetbarát lakhatást biztosítanak 37 négyzetméternél kisebb építményekben, mert hivatalosan csak a 400 négyzetlábnál kisebb lakás (megközelítőleg 37 négyzetméter) számít tiny house-nak, 93-37 négyzetméter között pedig kicsinek (small house). És épp a helytakarékosság miatt a miniházak mindenből a maximumot próbálják kihozni, ezért is nagyon fontos a gondos tervezés és a dizájn. A tiny house esetében tényleg szabadon lehet engedni a fantáziát, nyugodtan lehet ábrándozni a többfunkciós, beépített bútorokról, például a polcból ággyá fordítható bútortól kezdve egészen az különböző összecsukható asztalokig és rejtett fiókokig.

Mi a realitás?

Gabriela rengeteget kutakodott az interneten, ameddig talált egy olyan személyt, aki kerekeken guruló miniházat épít. Nem túl elterjedt ez még Romániában, a csíkszeredai Szakács Botond is úgy vágott bele a házépítésbe, hogy nem talált a környékünkön olyat, aki megfizethető áron elkészítette volna neki. Így a feleségével ketten maguk fogtak neki megépíteni a guruló miniházukat. Ebből nőtte ki magát az Eco Tiny House nevű vállalkozásuk, amely lassan egy éve működik, és amely a Gabriela házát is megépítette.

"Vásároltunk egy területet, amiről utólag kiderült, hogy külterület. Arra viszont nagyon korlátozva lehet építeni, a romániai törvények szerint az egyetlen megoldás, ha kerekeken van valami, mert az nem minősül háznak. Az sem működik, hogy leteszek egy konténert, mert arra is kell már építkezési engedély. A guruló ház volt az egyetlen megoldás, és innen kezdődött a keresgélés" - mesélte Szakács, akinek az beszámolója szerint az internetről gyűjtött anyagok alapján kezdték tervezni a házukat. Nagy gyártók - a korábban bemutatott okok miatt - elsősorban Amerikában vannak, Európában csak most kezd elterjedni, főleg Nyugat-Európában.

Elmondása szerint nagyon zárt a miniház iránt érdeklődők közössége, éppen ezért nekik is nagyon nehezen indult a vállalkozásuk, de ahogy megismerték őket az emberek, úgy a kereslet is nőtt. "Ha rákeresel az interneten, akkor hamar eljutsz azokhoz a fő gyártókhoz, akik nagyon jó házakat készítenek. És megkapod az összes európai gyártót. Hozzánk is nagyon hamar eljutottak a házak iránt érdeklődő emberek. És már eljutottunk oda, hogy kizárólagos forgalmazóink vannak már Csehországban, Belgiumban, Luxemburgban, Ausztriában, Németországban, hamarosan Magyarországra is alá fogjuk írni a szerződést, és tárgyalunk Hollandiáról és Angliáról is" - mondta Szakács.


Mennyi az annyi?

Szakácsék számára nem volt szokatlan az építkezés, mindketten építészek, tervezőcégük van, a szüleik pedig kivitelezésben dolgoznak, tehát ők is elég gyakran megfordultak építőtelepeken. Amikor belevágtak, úgy gondolták, hogy csak egy kicsivel lesz másabb, mint hagyományos házat építeni, de aztán rá kellett jöjjenek, hogy "jóval másabb". Jelenleg is több különböző modellt kínálnak, nagyjából 17-22 négyzetméter közötti alapterülettel. Az áraik 16 ezer eurótól indulnak, és nagyban függnek a vásárlók igényeitől, általában olyan 25-26 ezer euróba kerülnek átlagosan.


"Azok az emberek, akik nem igazán értik a koncepciót, nem igazán olvastak utána, általában föl vannak háborodva, hogy mennyire drágák ezek a házak. Az emberek mindig egy hagyományos házzal, egy garzonnal vagy egy apartmannal hasonlítják össze, ami viszont nem teljesen jogos. Ez egy guruló ház, amit bárhova el lehet vinni, bárhova le lehet tenni, akár a hátsó kertbe vagy egy parkolóba is" - mondta. Összehasonlításképpen, ha azt vesszük, hogy Kolozsváron jelenleg egy négyzetméternyi lakás 1500 euró akkor az eco tiny house építményei nem olyan nagyon drágák, de persze ehhez hozzá kell tenni, hogy Kolozsváron alapvetően drágák az ingatlanok.

Gabriela házának az építési költségei nagyjából 20 000 euróra rúgtak, ő viszont úgy vágott bele az építésbe, hogy már ismerte a miniház mozgalmat, és tetszett neki. "Ha az ember kis helyen is elfér és szereti a szabadságot, akkor hamar meg lehet szeretni ezt az életformát. Hihetetlen szabadságot ad. Télen olyan helyen lakhatsz ahol sízni lehet, míg nyáron leköltözhetsz a tengerpartra. Ha munkahelyet váltasz és költöznöd kell, nem kell eladnod a hűtőt, sőt semmit, hiszen mindent vihetsz magaddal" - mondta a lány.

Miért ilyen drága megépíteni egy guruló miniházat?

"A környezettudatosság és a környezetbarát termékekkel való építkezés nem az olcsóságról szól. Főleg nem abban az esetben, amikor minőségi terméket próbálunk létrehozni. Nem olcsó környezetbarát anyagokkal dolgozni, mert ezeknek a létrehozása eltér a hagyományostól, amit tömeggyártásban csinálnak. És minden olcsóbb, amit tömeggyártásban csinálnak. Nálunk még nagyon gyerekcipőben jár, hogy környezetbarát anyagokkal dolgozunk. Most kezdjük azt tapasztalni, hogy odafigyelnek az emberek: nem festenek annyira Hérával, megnézik a termopán ablak keretének anyagot, törődnek a vakolat, a padló és a burkolat anyagával" - magyarázta az árakat, hozzátéve, hogy ők mindenképp igyekeznek környezetbarát anyagokat használni, mert a tiny house mozgalom követői általában érzékenyek erre. Főleg külföldön.

Elmondása szerint a külföldi kliensek rendre megkérdik, hogy mennyit utazott a falburkolat, mennyit szennyezte a környezetet, amíg a kivitelezőhöz elért. "Ezért is igyekszünk minél közelebbi beszállítókkal dolgozni, hogy a termékek a lehető legrövidebb úton érjenek el hozzánk" - mondta.

A számlák viszont nagyon alacsonyak, mert nagyon kicsi a tér, amit nagyon könnyű kifűteni. Persze ez függ attól is, hogy mekkora ablakokat tesznek, de a tapasztalat szerint ez nem szokott problémát jelenteni. Szakács szerint az ő esetükben ehhez még az is hozzá jön, hogy a jó szigetelés (10 centi tőzeggyapot/kender/gyapjú szigetelés és átszellőztetett falak) miatt nagyon minimális a házaik hővesztesége, és inkább nyáron van gond a szellőztetéssel.

És akkor ebben lehet lakni és minden?

Szakács Botond, aki a csíkszeredai házakat gyártja nem lakik családjával miniházban, bár az ő hazaik kisebbek is az átlagnál, inkább hétvégi háznak ideálisak.

"A vásárlóink, akik állandó lakásnak használják, nem családosak. Azért nem nagyon lehet elképzelni, hogy egy négy tagú család egy húsz négyzetméteres házban éljen. Ez nem lenne egészséges, sem a gyerekeknek, sem a felnőtteknek" - mondta, hozzátéve azt is, hogy a legtöbb vásárlójuk is hétvégi háznak szerzi be. Állandó jelleggel legfeljebb két személyes háztartások élnek benne. Gabriela például nagyon szerény körülmények között él benne. Elmondása szerint, néhány étkészlet, öt nadrág, két pár bakancs és három pár szandál boldog tulajdonosa és az szereti a legjobban, hogy mindig tudja mit hol talál meg a kis kerekes házában.

És bár funkciójukban nagyon hasonlítanak a guruló miniházak egy lakókocsira, azért már kívülről is nagyon látszik a különbség, feltűnő, hogy míg az egyik egy fehér műanyag doboz, addig a másik egy fával burkolt, nagy ablakokkal ellátott kicsi ház. Szakács szerint, ha belépünk egy ilyenbe, akkor még látványosabb a különbség. Ő mutatja meg ezen a videón a saját házát:
"Minden egyes házunkat a vásárló igényei szerint alakítjuk. Ha valaki azt mondja, hogy a ház olyan környezetben lesz, ahol lesz lehetősége elektromos áramra kapcsolódni, akkor olyan eszközöket szerelünk be, amik azzal működnek. Például elektromos melegítőt, főzőlapot, szellőztetőt és hasonlókat. Ha nincsen lehetősége áramra csatlakozni, akkor valószínűleg egy napelemes rendszer fog kerülni a házra, és minden fogyasztót a házból igyekszünk úgy megválasztani, hogy a lehető legkevesebbet fogyassza. Ehhez hasonlóan működik a vízzel is, ha tudjuk, hogy lesz bőséges víz, akkor úgy alakítjuk ki a fürdőt is. Ha nem, akkor beépített tartályaink vannak, amelyet többféle módon is fel lehet tölteni. Mindig igyekszünk felszerelni a házakat, hogyha majd változik a környezetük, akkor tudjanak a hálózatokra rácsatlakozni. Van, aki nem szeretne gázpalackot a házba, pedig azzal ki lehet váltani az elektromos főzőlapot és a fűtést is. Eléggé hasznos" - mondta Szakács.

Éppen ezért nincs is alapfelszereltség, minden egye ház a vásárlóval szoros együttműködésbe készül az igényei szerint, tehát mindenik részben egyedi is.

Fotók: ecotiny.house oldal. A címoldali képen a Tiny Robinson modell

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >