2023. január 28. szombatKároly, Karola
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Évente 28 ezren halnak meg itthon a légszennyezettség miatt

k.á. 2018. április 18. 12:47, utolsó frissítés: 14:02

Az Európai Bizottság azt mondja, ha így folytatjuk, nagyon meg fogjuk járni.


Az Európai Környezetvédelmi Hivatal jelentése szerint Romániában 28 000 ember hal meg évente olyan légúti megbetegedések következtében, amelyekért a légszennyezettség a felelős, írja a Ziarul Financiar.

A Környezetvédelmi Minisztérium adatai azonban azt mutatják, Romániában nem jelent gondot a légszennyezés. Ezek az adatok több mint 100 mérőállomás által gyűjtött információkra hagyatkoznak. A minisztérium szerint Medgidia és Slatina azok a városok, ahol kissé rosszabb a helyzet.

Nemrég az Európai Bizottság megfenyegette az országot: amennyiben nem csökkentik jelentősen a károsanyag-kibocsátást, bíróságon fognak felelni.

A nemrég közzétett tanulmány szerint Bukarestnek a legrosszabb a légminősége az országban, de nem csak: egyúttal fővárosunk a legszennyezettebb az uniósok közül is. Az országban még nagyon rossz a helyzet Iași-ban és Brassóban is, a helyi nehéziparnak és autós forgalomnak köszönhetően. Ezekben a városokban a szennyezettség minden nap átlépi a megengedett küszöböt. A Környezetvédelmi minisztérium azonban azt mondja: a "megfenyített" három városban, Bukarestben, Iași-ban és Brassóban átlagon felülinek mondható a légminőség. Az ellentmondásnak az lehet az oka, hogy Romániában nagyon kevés mérőállomás működik.


Közben a Román Tüdőgyógyászati Társulat adatai szerint körülbelül egymillió asztmás megbetegedés van az országban, azaz a teljes lakosság 6%-a beteg.

A növényi pollenek és a dohányzás a leggyakoribb okai a légzési megbetegedéseknek, ahol azonban egyik sem áll fenn, ott a légszennyezésre kell gyanakodni. Az ipari szennyezés a modern életvitellel együtt érkezett, a háztartási szennyezésnek pedig következménye lehet az asztma, a tüdőtágulat, a krónikus bronchitis, de ugyanúgy az allergiás- és a meghatározatlan légúti megbetegedések, illetve a tüdőrák is" - nyilatkozta a Ziarul Financiarnak dr. Florin Mihălţan tüdőszakorvos.

A szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy a lakásban a légszennyezettség sokszor többsöröse a kinti értéknek, például azért, mert az otthoni por a legveszélyesebb allergén, amely atkákat, kívülről beszálló ásványlerakódásokat tartalmazhat, amely asztmás megbetegedéseket és allergiát is könnyen okozhat.

Egy évben például egy lakásban 18 kg por gyűl össze átlagosan, amelyet, ha nincs rendszeres tisztítás, az ott lakók belélegeznek.

Romániában éppen országos kampány van május 6-ig, amelyben figyelmeztetni fogják a lakosságot az óvintézkedések megtételének szükségességére.

címoldali fotó
: Kósa István

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >