2022. aug. 10. szerdaLőrinc
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Korodi Attila a Verespatak-ügyről: ebben a kérdésben jelenleg semmiféle bizalom sincs

Ivácson András Áron Ivácson András Áron 2018. június 07. 16:54, utolsó frissítés: 17:10

A volt környezetvédelmi miniszter szerint mindennél fontosabb a verespataki ügy hideg fejjel való megközelítése.


Amint arról korábban beszámoltunk, a kormány leállította Verespatak UNESCO világörökségi jelölését, ami azt jelenti, hogy amennyiben nem indítják újra a folyamatot, Verespatak nem fog felkerülni az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének védett kulturális örökségeinek listájára.

Románia UNESCO-nagykövete, Adrian Cioroianu ennek kapcsán azonban azt nyilatkozta,, hogy a verespataki dosszié továbbra is az UNESCO-nál található, csak ideiglenesen, mindössze a román állam és a Gabriel Resources között folyamatban lévő per lezártáig függesztették fel a felterjesztést. A cég 2017-ben indított pert Románia ellen, 4,4 milliárd dollár kártérítést követelve, amiért az állam megakadályozta tervezett aranybánya-beruházását.

Korodi Attila parlamenti képviselőt és volt környezetvédelmi minisztert kérdeztük arról, mit jelent ez a mostani lépés.

Korodi szerint, amikor a Gabriel Resources tavaly beperelte Romániát, akkor egyértelműen arra törekedett, hogy bebizonyítsa, hogy függetlenül attól, hogy vannak törvényes előírások, amelyeket a vállalat nem tartott be - és ezért rengeteg engedélytől ideiglenesen vagy teljesen elestek -, számos döntéshozó hozzáállása és maga a döntéshozás olyan jellegű volt, hogy lehetetlen helyzetbe hozzák a cég beruházását, amire ők korábban licenszet kaptak.


„Ha ebben az olvasatban nézzük, akkor egy ilyen döntés, ami arról szól, hogy ideig-óráig, egy-két évig az UNESCO-s kérdést eltolják és nem teszik egy lapra egy négymilliárd dolláros kártérítéssel, akkor elfogadható. Viszont ez csak akkor működik tisztességesen, ha ezt legalább azokkal a civil szervezetekkel és érdekszervezetekkel, amelyek Verespatak ügyében elkötelezettek, transzparensen le is kommunikálják és tisztává teszik - fejtette ki Korodi.”

Ellenkező esetben, véli Korodi, mindössze az ügy további szükségtelen komplikálódásához vezethet, azonban egy ilyen jellegű döntést is meg lehet érthetően magyarázni egy megfelelő környezetben.

„Azt gondolom, hogy vannak olyanfajta mozgások is a Verespatak UNESCO-s jelölésére vonatkozó mostani döntés kapcsán, amelyek nem helyénvalóak. Gondolok itt elsősorban a Corina Șuteu reakciójára, hogy mennyire kiborult attól, hogy ezt Románia most megtette. Viszont éppen amikor ő kulturális miniszter volt, a közgyűlésre beterjesztett, a szakgyűléseken átment és az épp ebben az időszakban 450 éves csíksomlyói búcsút - anélkül, hogy lett volna ellene egy négymilliárdos per -, egyszerűen visszavonta” - érvelt a képviselő.Korodi szerint továbbá az is nagy problémát jelent, hogy sokan nagyon álságosan és felületesen állnak hozzá ehhez a témához. Ugyanis meg lehet hozni egy ilyen döntést, azonban nagyon fontos, hogy az érintettekkel az illető szakminisztériumok kommunikáljanak.

„Azt gondolom, hogy az előítéleteket csak akkor lehet megfelelően kezelni, ha van valamiféle bizalom, és ebben a kérdésben jelenleg semmiféle bizalom sincs. Ritka volt az a kormányzati pillanat, amikor az államigazgatás koherensen szólt hozzá ehhez a kérdéshez. Azt gondolom, hogy minden olyan helyzetben, amikor ennyire komoly döntéseket kell meghozni - mert ezek komoly döntések -, amelyek rengeteg morális és etikai vonzattal rendelkeznek, amennyiben visszavonunk egy ilyen jelölést, akkor másképp nem lehet ezt megtenni, csak ha azokkal, akiket ez a döntés érint, egyeztetnek, kommunikálnak és együttműködnek. Ez az egyetlen módja, más út nincs. Így is lesznek, akik ebben a témában nagy port kavarnak, de legalább azok, akik nap mint nap, hónapról hónapra ezzel a témával foglalkoznak és egy jó ügyért harcolnak, úgy gondolom, hogy ezek az emberek nem elfogultak, hanem ideig-óráig információhiányban vannak. A bizalmat csak úgy lehet felállítani, ha asztal mellé ülnek a felek és erről mind egyeztetnek.”

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >