2021. aug. 1. vasárnapBoglárka
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A Scweighofer továbbra is illegálisan kitermelt fát árusít egy új jelentés szerint

Ambrus István Ambrus István 2018. július 20. 14:32, utolsó frissítés: 14:32

A erdőkitermeléssel foglalkozó magáncégek hatékonyabb vizsgálatára lenne szükség ahhoz, hogy csökkenjen a romániai erdőirtás.


Újabb jelentést tett közzé a Washington székhelyű Környezetvédelmi Nyomozó Hatóság, az Environmental Investigation Agency (EIA) az osztrák tulajdonú, Romániában is működő Schweighofer vállalatról. A fakitermeléssel foglalkozó cég 2013 óta vásárol fel és árusít külföldi országokba faanyagot Románia erdőiből, ezek jelentős részét Japánba szállítja. Az osztrák vállalat már több éve a sajtó és az illetékes hatóságok kereszttüzébe került, a vád szerint a Schweighofer illegálisan kitermelt faanyagot vásárolt az ország egyéb fakitermeléssel foglalkozó vállalataitól.

A jelentés különösen rosszul jöhet a vállalatnak, ugyanis március folyamán a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) a fafeldolgozó üzem radóci és szászsebesi gyárának négy igazgatója ellen indított eljárást, valamint a Schweighofer bukaresti székhelyén és több gyárában is házkutatást végzett. A cég valamint az érintett személyek ellen közbeszerzési eljárások elcsalása, adócsalás, tisztességtelen verseny és illegális fakitermelés miatt nyomoz a vádhatóság, az okozott kár értéke elérheti a 25 millió eurót. A vállalat szintén március végén jelentette be, hogy eladja a Cascade Empire leányvállalatát, amely 14 hektár erdőt birtokol.

Az EIA legújabb jelentése szerint a Schewighofer Holzindustrie továbbra is a Románia nemzeti parkjaiból kitermelt faanyagot vásárol más beszállítóktól, így nehéz nyomon követni a kitermelt rönkfák származási helyét. Azért továbbra is, mert ugyanez a szervezet korábban már készített egy jelentést ugyanilyen ügyekről. Az EIA megfigyelései szerint 2017 január és 2018 júniusa között 35 ezer köbméter fát szállítottak az osztrák vállalatnak olyan romániai cégek, amelyek az ország nemzeti parkjaiban illegálisan folytatnak fakitermelést.

Az egyik érintett vállalat a Frasinul, amely a Radnai-havasok Nemzeti Park és a Kelemen-havasok Nemzeti Parkokhoz közel 4 lerakótelepet működtet. A jelentés szerint a vállalat ellen már 2014-ben nyomozás indult korrupciós vád gyanúja alapján. A Frasinul telephelyről több romániai fafeldolgozó vásárolt, az egyik legnagyobb megrendelő az országban a Schweighofer.
Az EIA tagjai emellett két másik, a Kronospan és az Egger fűrészárut forgalmazó vállalat telephelyeit is megfigyelték, és regisztrálták a faanyagot szállító teherautók rendszámát. Öt óra leforgása alatt 137 teherautó hajtott be a Kronospan szászsebesi telephelyére, ebből 86 fedett teherautó volt, 19 hulladékfát, 30 pedig farönköt szállított. Ezekből 22 az erdőkben lévő fafeldolgozó telepekről érkezett, másik 8 pedig az erdőkhöz közeli lerakó telepekről. Ezekből 18 rönkfa szállítmány tűzifaként volt regisztrálva az erre vonatkozó nyilvántartási rendszerben, 12 rakomány pedig standard minősítésű farönköt szállított. A legtöbb fedett rakterű és részlegesen feldolgozott faanyagot szállító teherautó rakománya nem szerepelt a nyilvántartási rendszerben.

A Kronospan cég rönkfa lerakóhelyeihez közel az EIA illegális fakitermelést is megfigyelt, amely során a rakodómunkások a telephelytől kevesebb mint 1 kilométerre folytattak erdőkitermelést. A radóci (Radauţi) Egger vállalat telephelyén végzett megfigyelések során a 20 olyan teherautó hajtott be a gyár udvarára, amelynek rakományai nem szerepeltek az Inspectorul Paduri (Erdőfelügyelő) nevű, applikációként is elérhető nyilvántartási rendszerben.

Az osztrák székhelyű Schweighofer vállalat illegális tevékenységére 2015-ben figyelt fel a hazai sajtó annak eredményeként, hogy az EIA tagjai fakitermelő munkásoknak adva ki magukat, üzleti tárgyalásba kezdtek az osztrák vállalat vezetőivel. A tárgyalások során felajánlották, hogy a hivatalos eljárási rendszert megkerülve, illegális módon szállítanak faanyagot a Holzindustrie Schweighofer-nek, ezek helyi vezetői pedig elfogadták az ajánlatot.Az erről készült dokumentációt az EIA tagjai nyilvánosságra hozták. Az illetékes hatóságok kivizsgálást indítottak az eset kapcsán, melynek egyik következménye, hogy az osztrák vállalat 2017-ben elveszítette az FSC, azaz fenntarthatósági tanúsítványát. Ez a minősítés a garantálja, hogy az erdőgazdaságok, faipari üzemek megfelelnek a környezettudatos és társadalmilag felelős termelés feltételeinek.

Ezt követően a Schweighofer több változtatást is bevezetett a beszerzési eljárásra vonatkozóan, aminek eredményeként a 2013-ban felvásárolt 2,3 millió köbméter faanyag helyett 2017-ben csak 1,2 milliót vásárolt és értékesített.

A Schweighofer csak egy a sok közül

A romániai erdőségekben több száz fűrésztelep működik, amelyek erdőkitermeléssel is foglalkoznak. Ezek közül többen rönkfát, vagy félkész nyersanyagot szállítanak a megrendelőknek, bútort gyártó üzemeknek. Ezek tevékenységét a hatóságok nem mindig követik figyelemmel, így nehezen lehet megállapítani, hogy a legálisan kitermelt mennyiség mellett mekkora mértékű az illegális erdőkitermelés.

Az illegális fakitermelés és értékesítés folyamatát a Frasinul vállalat tevékenysége is jól szemlélteti. A cég és annak tulajdonosa, Traian Larionesi ellen a DNA két esetben indított nyomozást 2014-ben, a vád szerint a cégvezető lefizette a helyi rendőrfőnököt, hogy vállalata zavartalanul folytathassa az illegális erdőkitermelést. A nyomozás során kiderült, hogy több magasabb beosztásban lévő rendőrtiszt megfenyegette és megzsarolta az alacsonyabb tisztségben lévő kollégáit, hogy azok szemet hunyjanak a Frasinul vállalat illegális tevékenysége fölött. A nyomozás során a helyi erdészeti hivatal vezetője, Gheorghe Ivan ellen is eljárás indult, aki közben járt azért, hogy a Frasinul vállalat a 2010-2012-ben meghirdetett 123 erdőkitermelésre vonatkozó közbeszerzési eljárásból 84-et meg is nyerjen. Az ügy mindkét esetben a nyomozás szakaszában van.

Ez a vállalat az elmúlt két évben több mint 6000 köbméter fát termelt ki a Kelemen és Radnai nemzeti parkokból, emellett pedig uniós pénzalapokból 1 millió euró támogatáshoz jutott, amellyel az adott régióban lévő erdei utakat korszerűsítheti. Idén áprilisban a nyomozóhatóságok nyolc fakitermelő vállalatnál végeztek rajtaütésszerű ellenőrzéseket, ezeket közt volt a Frasinul cég is. Az illetéktelen fakitermelés miatt 30 ezer euró bírságot róttak ki az érintett cégekre, a helyi sajtó, a Vízügyi és erdészeti minisztérium Traian Larionesi üzletember védelmére kelt, azt hangoztatva, hogy az ő esetében nem történtek szabálytalanságok.

Az EIA jelentése szerint annak ellenére, hogy történtek előrelépések Romániában az illegális fakitermelés visszaszorítására, az elmúlt években megrekedtek az erre vonatkozó intézkedések. Ennek megakadályozásához arra lenne szükség, hogy az erdőkitermeléssel és a faanyag feldolgozásával foglalkozó cégek tegyék teljes mértékben nyilvánossá a beszerzési eljárások dokumentumait, ez által pedig követhetővé válik az érintett vállalatok erre vonatkozó munkafolyamata. Az illegális fakitermeléshez továbbá a jelenleginél sokkal hatékonyabb erdőgazdálkodási stratégiára lenne szükség, melynek részeként a lakosság számára is elérhetővé és átláthatóvá kellene tenni az erre vonatkozó adatokat. Ezekben szerepelniük kellene minden olyan szakhatósági tevékenységnek, amely erdőgazdálkodással és fakitermeléssel foglalkozik, valamint elérhetővé kellene tenni az országból kiárusított faanyagokra vonatkozó adatokat is. Emellett az érintett erdők digitális feltérképezése is fontos lépés lenne, amely során ugyancsak követhetővé válna a fakitermelő vállalatok tevékenysége.

Az érintetlen európai erdők több mint kétharmada Romániában van, ezért is aggasztó, hogy az elmúlt években tapasztalt visszaélések ellenére is folytatódik az ország nemzeti parkjaiban és más erdőségekben az illegális fakitermelés. Az osztrák Schweighofer vállalat körüli botrányra a nemzetközi sajtó is felfigyelt, a helyi és nemzetközi természetvédelmi civil szervezetek pedig annak ellenére is kritizálják a 3100 alkalmazottat foglalkoztató cég tevékenységét, hogy az elmúlt években a vállalat több intézkedést is hozott az illegális fakitermelés visszaszorítására.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >