2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Sürgősségi kormányrendelettel rúgták ki a civileket a természetvédelmi területek gondnokságából

Ambrus István Ambrus István 2018. július 26. 11:15, utolsó frissítés: 2018. augusztus 02. 11:49

Márk-Nagy János szerint a rendelettel azokat akarták kizárni a rendszerből, akik zavarták a különböző gazdasági és politikai érdekek megvalósulását.


Sürgősségi kormányrendelettel módosította a kormány a természetvédelmi területek gondnokságára vonatkozó törvényt. Ezt a feladatot többek közt az erre a célra létrehozott civil szervezetek látták el, a sürgősségi kormányrendelet érvénybe lépésétől kezdve ez a hatáskör teljes mértékben az Természetvédelmi Területek Országos Hatóságához fog tartozni.

A civil szervezetek mellett a kormányrendelet a helyi önkormányzatokat, felsőoktatási intézményeket, kereskedelmi társaságokat is érinti, amelyek többsége az állami támogatások mellett magántőkéből is finanszírozták a természetvédelmi területek gondnokságát.

A környezetvédelmi aktivisták is tiltakoznak a kormányrendelet hatályba lépése ellen, akik szerint a kormány ismét úgy hoz meg egy döntést, hogy nem kéri ki az érintett szervezetek véleményét. A törvénytervezet ellenzői továbbá azt nehezményezik, hogy a Természetvédelmi Területek Országos Hatóságának (ANANP) nincs megfelelő létszámú személyzete ahhoz, hogy az így átruházott hatáskörének eleget tegyen. A tiltakozók azt is hangsúlyozzák, hogy a jelenlegi természetvédelmi területek felügyeletének struktúrája éppen azért egészült ki az önkormányzatok és civil szervezetek tevékenységének hatáskörével, hogy hatékonyabbá tegye az ANANP munkáját.

Márk-Nagy János, a Szatmár megyei Erdélyi Kárpát Egyesület, a Túr menti természetvédelmi területek menedzsmentjéért felelős szervezet elnöke a Transindexnek elmondta, ezzel a lépéssel a természetvédelmi civil szervezetek érdemeit akarja elvitatni a kormány. Mindemellett kérdésessé válik a védett területek gondnoksága és felügyelete, ugyanis a környezetvédelmi minisztérium fennhatósága alá tartozó ANANP nem rendelkezik megfelelő számú alkalmazottal, hogy elláthassa ezt a feladatot. A törvénytervezet megszünteti a védett területek gondnokságának átruházott funkcióját is. Ebben a feladatkörben a természetvédelmi területek gondnokai a védett növény és állatok élőhelyeinek utánkövetését és monitorizálását, ezekre vonatkozó felméréseket végeznek és elkészítik az erre vonatkozó kezelési tervet és annak szabályzatát. A Szatmár megyei EKE tagjai ezen keresztül a védett területek helyreállítását is végzik, hatáskörükbe tartozik minden, a védett területen történő tevékenység szabályozása, engedélyek kibocsájtása, emellett a védett területeket ellenőrző civil szervezetek hatáskörébe tartozik az igazoltatási, bírságolási jog is.


A környezetvédelmi szervezetek szerint Romániában jelenleg 300 olyan terület van, amelyek nem rendelkeznek menedzsmenttel, így elsősorban ezeknek a felügyeletét kéne biztosítania az érintett környezetvédelmi intézményeknek.

A környezetvédelmi minisztérium azzal indokolta a sürgősségi kormányrendelet kibocsátását, hogy a jelenlegi felügyeletet végző szervezetek nem jártak el időben bizonyos engedélyek kiadásakor, ezen keresztül pedig ellehetetlenítették az érintett területre vonatkozó infrastrukturális beruházások kivitelezését. Az indoklása szerint ennek egyik oka, hogy a területek felügyeletét végző szervezetek bizonyos esetben nem működtek együtt hatékonyan a környezetvédelmi minisztériummal, illetve hiányos adatokat szolgáltattak a védett területek aktuális helyzetéről.

A sürgősségi kormányrendelet indoklásával kapcsolatban Márk-Nagy János elmondta: "Gyakorlatilag azokat akarták kizárni ebből a rendszerből, akik zavarták a különböző gazdasági, politikai érdekek megvalósulását." A biológus hozzátette, az indoklásban lévő érveket semmilyen statisztikai adat nem támasztja alá, másrészt az indoklás a természetvédő szervezetek azon hatáskörét kifogásolja, amelyet a legtöbben teljesítettek az érintett területekre vonatkozó beruházások ellenőrzése, engedélyeztetése kapcsán. A környezetvédelmi ügynökség ugyanakkor kiértékelte a védett területek gondnokságát ellátó szervezetek munkáját, ennek alapján a legtöbb szervezet szinte maximális pontszámot kapott. A jelenleg zajló projektek lebonyolításának és ezek finanszírozásának további helyzete még tisztázatlan, az erre vonatkozó szabályozás szerint a természetvédelmi területet felügyelő szervezetek ezt kötelesek átruházni az illetékes állami hatóságoknak.

“Jelenleg az sem egyértelmű, hogy már megszűnt-e a kezelő státuszunk, vagy ez akkor fog megtörténni, amikor ennek az országos ügynökségnek létrehozzák a területi struktúráit. A kormányrendelet szerint erre akkor kerülhet sor, ha létrejön a megfelelő intézményi struktúra, de még az sem tisztázott, hogy ezek megyei vagy regionális hatáskörű struktúrák lesznek”- mondta Márk-Nagy János.

Lucia Varga, volt környezetvédelmi miniszter a Facebookon reagált az elfogadott kormányhatározat kapcsán. Szerinte ebben az esetben a nép ügyvédje is kérheti a kormányrendelet módosítását, alkotmányossági kifogásra hivatkozva, ugyanakkor a volt miniszter szerint ezzel a törvénnyel több mint 400 munkahely kerül veszélybe. A bürokrácia fokozódása mellett annak is fennáll a lehetősége, hogy a területek finanszírozásának védelmére elnyert pénzösszegeket elveszítik az adminisztrálást végző szervezetek.

Adina Valean európai parlamenti képviselő a sajtónak eljuttatott közleményében kifejti, hogy a jelenleg a természetvédelmi területek gondnokságának struktúrája hatékonynak bizonyult, ugyanis a civil szervezetek bevonása előtt a környezetvédelmi minisztérium rosszul látta el ezt a feladatot. Mindemellett kitér arra is, hogy a védett területek felügyeletét végző szervezetek jelentős európai pénzalapokhoz jutottak, amelyből eredményesen teljesítették a kijelölt területek védelmét.

Romániában 631 természetvédelmi rezervátum és Natura 2000-es terület karbantartásához van szükség anyagi támogatásra és adminisztratív személyzetre, ebből csupán 264 területnek van gondnoka. A természetvédelmi területek fenntartását 62 esetben végzik civil szervezetek, az újabb intézkedések leginkább ezeket érintik. Helyi önkormányzatok és regionális fejlesztési ügynökségek fennhatósága alá 16 természeti terület tartozik, kutatóintézetek, egyetemek pedig 14 területet felügyelnek.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >