2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mindenki számára elérhető közelségbe került a lombikhús

Ivácson András Áron Ivácson András Áron 2018. szeptember 19. 14:35, utolsó frissítés: 2018. szeptember 24. 09:12

"Frankenfood" és egyebek, na de miért is ne? A Business Insider már ki is próbálta.


A Business Insider számol be róla, hogy kipróbálták az első laborban, állati sejtekből, állat leölése nélkül előállított hústerméket. A Szilícium Völgyben található New Age Meats nevű start up hétfőn újságírók számára adta meg a lehetőséget, hogy megkóstolják az első ilyen kolbászt. A vállalat saját elmondása szerint már a kezdettől fogva alapelvének tartja az olyan hús létrehozását, amelyhez nem szükséges állatot ölni.

Mindezt az után tették meg céljuknak, hogy 2013-ban Mark Post dán tudós létrehozott egy „laborburger”-t, amelyben szintén csak olyan húst használt, amelyet ő maga termelt laborban állati sejtekből. A New Age Meats az első ezzel foglalkozó vállalat, amely betekintést enged a munkafolyamatába egészen azóta, hogy öt éve először elkezdtek tudósok arról beszélni, hogy hús létrehozható állatvágás nélkül is. Öt évbe telt, mire kidolgozták a tömegtermelésre alkalmas technológiát.

Az említett kolbász a vállalat prototípus-terméke, amelyet újságírók és lehetséges jövőbéli befektetők próbálhattak ki. A kolbász ugyanazokat a hozzávalókat tartalmazza, mint bármelyik másik akár reggelihez használt kolbász, amelyet az üzletben vennél: disznóizom és zsír, fűszerek, kolbász, burok és zöldség, azonban van egy lényeges különbség a kettő között. A New Age Meats termékének létrehozásáért nem öltek le egyetlen állatot sem - legalábbis egyelőre nem magáért a kolbászért.

Mark Post öt évvel ezelőtti bejelentése óta legalább hat másik vállalat is megpróbálkozott hasonló termékkel annak érdekében, hogy csökkentsék az élelempazarlást, a káros gázok kibocsátását és az állatok mértéktelen szenvedését. Ugyanakkor szeretnék elérni, hogy az emberek egy sokkal egészségesebb és tudatosabb táplálkozási formát és életvitelt sajátítsanak el. Ennek érdekében mindannyian azon dolgoznak, hogy tökéletesítsék az állati sejtekből létrehozott élelem technológiáját.


Az új „farm-free”, vagyis állattenyésztéstől mentes kolbász bemutatójára egy San Francisco-i sörözőben került sor, ahol maga a vállalat személyzete mutatta be és készítette el a kolbászt az összegyűlt újságírók és befektetők számára. Brian Spears vegyészmérnök és Andra Necula sejtbiológus, a New Age Meats két társalapítója is jelen volt az eseményen, akik elmondták, hogy kolbász egy máig élő Jessie nevű disznó izom- és zsírsejtjeiből származik. A vállalat két hónapja indult csupán az IndieBio oldal segítségével és huszonötezer dollárral.Az első benyomások igencsak biztatóak voltak a Business Insider munkatársa szerint: a kevés szőlőmag olajban a kolbászok pont úgy kezdtek sülni és barnulni, mint bármilyen másik kolbász, illetve rövidesen megtöltötte a jól ismert reggeli-illat a térséget. Az íze pedig…hús íz volt, mert hát hús is. A textúrája, írja Erin Brodwin, pedig pontosan olyan volt, amilyennek kell lennie egy kolbásznak, illetve azt is elárulta, hogy nem biztos, hogy meg tudná mondani a különbséget egy ilyen és egy hagyományos kolbász között. Az egyetlen, amit fel tudott hozni az volt, hogy némileg szárazabb és omlósabb volt, mint egy hagyományos kolbász.

Azonban Brodwin azt is elárulja, hogy minden munkájuk ellenére a hasonló vállalatok és tervek előtt nagyon hosszú munka áll még. Ez annak ellenére is így van, hogy a folyamat közel elkerülhetetlen. Egyelőre az egyik legnagyobb akadály a költség: amikor 2013-ban Mark Post létrehozta a saját laborburgerét, az előállítása harminchárom ezer dollárba került. Az, hogy ezt a költséget olyan szintre lehessen hozni, hogy eladható legyen egy vendéglőben, még legalább öt-tíz évbe kerülhet a területen működő vállalatok vezérigazgatói szerint. Az optimistábbak úgy gondolják, hogy elég lesz a három év is.

A probléma részét képezi az is, hogy a legtöbb ilyen vállalat egy bizonyos FBS (fetal bovine serum) nevű szérumot használ az állati sejtek táplálására, amelyet levágott vemhes tehenek véréből állítanak elő. Annak érdekében, hogy igazán hűek lehessenek az állatvágástól mentes hús ideáljához, ezek a vállalatok és jövőbéli start up-ok szükségszerűen valami mást kell keressenek. A New Age Meats kolbásza is így jött létre, azonban Spears és Necula biztosították a sajtót, hogy már csak hónapok kérdése, hogy teljesen kiiktassák a szérumot a termelésükből.

Brodwin szerint azonban szintén probléma még ezen húsok állaga. Létrehozni egy kolbászt, egy húspogácsát, egy halrudat/halpogácsát, amely többféle hús és zöldség összekeveréséből áll, jóval egyszerűbb, mint reprodukálni egy csirkemell vagy egy karaj ízét és állagát, avagy magát a húst. Ennek érdekében ezek a vállalatok nagy valószínűséggel az orvostudományhoz kell majd forduljanak, ahol bevett eljárás a szervek és szövetek különböző gyógyító eljárások érdekében történő növesztése. Ezek segítségével talán létrejöhet az első olyan valóban farm-free hústermék, amely ízre, illatra, állagra pontosan megegyező a hagyományos hústermékekkel.

Címlap fotó: Catie Canales

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >