2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Rizsből készült, ehető szívószál lehet a hagyományosan zöld megoldás

Ivácson András Áron Ivácson András Áron 2018. december 05. 16:53, utolsó frissítés: 18:36

Ha olyan állítólag jelentéktelen dolog a műanyag szívószál, miért van mindig olyan heves vita a betiltása körül?


A bolygónkat érintő egyre súlyosbodó ökológiai problémák egyik jellegzetes momentuma az úgynevezett „nyugati világban” a műanyag szívószálak betiltása. Igaz ugyan, hogy sokkal inkább azért, mert az általános lakosság részéről alig kapott többet az ügy a cinikus támadásnál: azonban ezt nem kell személyesnek venni, hiszen tájainkon kevés az a dolog, amely ennél több figyelmet kap kap, hacsak nem valamiféle nemzeti köldöknézegetés.

Azonban mindkét ökológiai témájú interjúban, amelyeket Csala Dénes klímaszakértővel és László Zoltán ökológussal készítettem, felmerült ez a téma. Noha mindketten elmondták, hogy ennek a lépésnek korlátozottabb a közvetlen hatása a klímaváltozásra, mégis roppant fontos tud lenni a probléma tudatosításában.

Különösen László Zoltán hangsúlyozta ki, hogy a lényege ennek a lépésnek az, hogy tudatosítsa, hogy voltaképp mennyi sok olyan tárgy van a környezetünkben, amelynek nincs közvetlen haszna – hiszen a pohárból ugyanúgy meg tudjuk inni az innivalót, mintha egy szívószálon keresztül tennénk – azonban ezek a tárgyak nemcsak feleslegesek, hanem károsak is a környezetünkre.

Mindkét szakember arra figyelmeztet, hogy a klímaváltozás elleni küzdelemben az egyik legfontosabb lépés épp a fogyasztásnak a valamilyen fokú visszafogása, szabályozása. Ennek egyik lehetséges lépése éppen az, hogy végignézni először személyes szinten az életünket, hogy melyek azok a felesleges eszközök, amelyeket használunk és felesleges eljárások, amelyeket cselekszünk (például egyszerre minden égő égetése, kevés ruha kimosása sok vízzel stb.), majd az ezekkel való szakítás.
Innen a következő lépés lehet az, hogy a piacot átalakítani olyan formában, hogy ne termeljen felesleges termékeket. Aztán egy következő lépés a különböző állami lépések, mint például az, hogy Németország és Franciaország is kilátásba helyezte 2030-ig, illetve 2040-ig a belső égésű autómotorok gyártásának leállítását.

Némileg máshonnan érkezik egy kreatív megoldás, amelyről a kínai CGTN tévéadó számolt be. A december 11-én kiadott beszámoló szerint Dél-Korea azt tervezi, hogy a betiltott műanyag szívószálak helyett ehető rizs-szívószálakat dob majd piacra, amelyek nem csak hasznosak, de környezetkímélők is. A hír annak apropóján érdekes, hogy a dél-koreai kormány augusztusban már bejelentette, hogy a műanyag poharakat is ki akarja vonni a forgalomból legkésőbb 2027-ig.

A rizs-szívószálak teljes mértékben úgy néznek ki, mint műanyag társaik, és két-három órát is kibírnak meleg folyadékban, anélkül, hogy elkezdenének szétmállani, azonban hideg italokban ennél többet is. A rizs-szívószál feltalálója, Kim gwang-pil elmondta, hogy a szívószálak hetven százalékban rizset és harminc százalékban tápiókát tartalmaznak. Ez utóbbi teszi a szívószálakat ellenállóbbá az italokkal szemben. Dél-Koreában egy cent körülire esett a rizs-szívószálak előállítási ára, aminek következtében évente körülbelül háromszáz millió ilyen szívószálat gyártanak.A kezdeményezés mindenképp érdekes, hiszen mindazon túl, hogy környezetkímélő és olcsó, kifejezetten egy olyan megoldást kínál, amely az ország kultúrájában mélyen gyökerező hagyományokon alapszik, miközben nem ez az egyetlen vonzereje. Talán máshol is meghonosodhatna egy hasonló megközelítés. A hagyomány és a környezetvédelem nagyon könnyen kéz a kézben járhat, és a kettő közötti látszólagos ellentét csakis politikai alapon tartható fenn, amennyiben a környezetvédelmet egyesek egy „hippi nyavalygásnak” neveznek, amelyet nem gyakorol semmilyen jóravaló, tradicionalista-identitárius keménygyerek.

Címlapfotó: Arirang News

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >