2024. február 27. keddÁkos, Bátor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az ország, ahol elsőként a Földön betiltanák az egyszer használatos pelenkát

B. D. T. összeállította: B. D. T. 2019. március 05. 10:53, utolsó frissítés: 16:53

És ez még nem minden: minden környezetvédő régi ellenségétől, az egyszer használatos kávékavaró pálcikától, sőt a gyümölcsök műanyag csomagolásától is örökre megszabadulnának.


Idén várhatóan betiltják az egyszer használatos pelenkákat a Csendes-óceán délnyugati részén fekvő Vanuatu szigetországban. A tilalom 2019. december 1-től léphet érvénybe, ha a miniszterek tanácsa és a parlament is jóváhagyja - jelentette nemrég a Daily Post című helyi lap.

Az eldobható pelenka az egyik leginkább környezetszennyező használati tárgy a világon. Olyan műanyag komponenst tartalmaz, amelynek a lebomlási ideje a becslések szerint közel száz év, égetése pedig környezetkárosító. A szemétlerakókban bomló pelenkák emellett metánt is termelnek a bennük lévő ürülék miatt. Ráadásul az egyszer használatos pelenkák gyártása is nagyon környezetkárosító.

Egy baba, mielőtt szobatisztává válik, becslések szerint átlagosan egy tonna pelenkát használ el. Az adatok szerint a kis óceáni ország fővárosában, Port Vilában a pelenkák teszik ki a háztartási hulladék legnagyobb részét, írja a travelo.hu.

A csendes-óceáni ország már számtalan jelentős környezetvédelmi intézkedést hozott, így például tavaly a világon az első országok között tiltotta be a nejlonzacskók, a szívószálak és eldobható műanyag ételtárolók használatát. Most a papírpelenka mellett tiltólistára helyezik a zöldségek és gyümölcsök műanyag csomagolását, az újrahasználható műanyag bevásárlózacskókat, a kávé és tea kavarásához gyártott egyszer használatos pálcikákat, mindenféle fajta egyszer használatos műanyag evőeszközt és tányért, valamint a polisztirolból készült úgynevezett habpoharat is.


Az intézkedést, amelytől a műanyag szemétmennyiség jelentős csökkenését várják, a szigetország külügyminisztere, Ralph Regenvanu jelentette be egy dél-csendes-óceáni regionális találkozó keretében.

Vanuatut más csendes-óceáni szigetországokkal együtt nagyon jelentős mértékben érinti a klímaváltozás. 2025-ig jelentősen csökkenteni szeretnék az óceánba kerülő hulladék mennyiségét a Vanuatu Marine Litter Plan értelmében.

Az intézkedést egyes szülőszervezetek azonban visszalépésként értékelik: mint mondják, a mosható pelenkák használatával járó pluszmunkát az amúgy is háztartási munkától terhelt nők, anyák végezték, akiknek az egyszer használatos pelenkák elterjedése jelentős könnyebbséget nyújtott. Ezt fogja most lerombolni ezek betiltása - írja a Green Report.

A Worldwatch Institute környezetvédő csoport 2007-ben még 450 milliárd darabra becsülte a globálisan elhasznált pelenkák számát. Tavaly a Grand View Research amerikai piackutató cég kimutatta, a 2016-ban 45,08 milliárd dolláros forgalmú pelenkapiac 2022-re 64,62 milliárd dollárra emelkedik. Ezt a várható növekedést elsősorban az olyan fejlődő életszínvonalú országok, mint Kína, India és Brazília fogyasztóinak növekvő kereslete biztosítja majd.

Még egy érv az egyszer használatos pelenkák ellen

Egy francia kutatás szerint betiltott vegyi anyagokat és lehetséges rákkeltő hatású vegyületeket, mint amilyen a glifozát, is tartalmazhatnak az egyszer használatos pelenkák - írja a The Guardian.

A kutatást a francia élelmiszerbiztonságért, környezetvédelemért, munkavédelemért és a munkavállalók egészségéért felelős állami szerv, az Anses végezte. Még olyan pelenkamárkák termékeiben is találtak veszélyes vegyületeket, amelyek magukat környezetbarátként reklámozzák.

A kutatók 23 féle pelenkát teszteltek 2016 és 2018 között. Azt találták, hogy egyes veszélyes vegyi anyagok a vizeletben feloldódva hosszasan érintkezhetnek a babák bőrével. Több mint 60 féle vegyi anyagot találtak a pelenkákban, köztük olyanokat, amelyek már több mint 15 éve be vannak tiltva az Európai Unióban.

A kutatási eredményeket bemutató jelentésben nem neveztek meg pelenkamárkákat, csak annyit közöltek, hogy "jól ismert" márkákról van szó. A francia egészségügyi minisztérium 15 napot adott a pelenkagyártóknak, hogy termékeiket vegyianyag-mentesítsék.

A jelentés nyomán a Pampers gyártó sajtóközleményt adott ki, amelyben azt írják: pelenkáik biztonságosak, és nem tartalmaznak olyan allergéneket, amelyek be vannak tiltva az EU-ban. Egy másik gyártó, a Joone, "riogatásnak" nevezte a jelentést.

Az Anses viszont kiemelte: az egyszer használatos pelenkák rendszeres viselése nem elhanyagolható egészségügyi kockázattal jár a gyermekek egészségére.

Az egyszer használatos pelenkák egyébként okozhatnak allergiás reakciót, hosszas használat esetén túlmelegíthetik a fiúgyermekek herezacskóit, amely befolyásolhatja a spermiumok számát felnőttkorukban, és nem utolsósorban nehezebb szobatisztaságra szoktatni az ilyen pelenkát viselő gyermekeket, mivel kevésbé érzékelik, hogy nedves a pelenkájuk, mintha textilpelenkát viselnének - jegyzi meg a téma kapcsán a TreeHugger. Textilpelenkát használva nem tesszük ki ezeknek a kockázatoknak a gyermekünket, ráadásul csökkentjük az ökológiai lábnyomunkat - vonhatjuk le a következtetést.

Címoldali kép: Anses

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >