2024. április 23. kedd
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Szelektív hulladékgyűjtés Kolozsváron: minden adott, hogy összejöjjön?

Ivácson András Áron Ivácson András Áron 2019. március 13. 17:31, utolsó frissítés: 2019. március 14. 09:49

Júniustól válik kötelezővé a hulladék négy frakcióba való szelektív gyűjtése. Már csak a lakosságon múlik?


Kolozsvár városi tanácsának döntése értelmében a 2019-es év során kétszáz darab újabb szelektív hulladéktárolót helyeznek ki a város különböző pontjain. Ez a tavalyi megkezdett program folytatása, amelynek következtében a hagyományos kukák egy részét már eddig is száz darab szelektív hulladéktároló váltotta fel.

A HCL 180/2017 számú tanácsi határozat értelmében a kolozsvári szelektív hulladékgyűjtés máris két frakcióra oszlik: száraz (papír és karton, műanyag, fém, üveg) és nedves (maradékok, nem újrahasznosítható hulladék, mint ételmaradék, héj, ételmaradékos csomagolás stb.).

Jelenleg a szelektív szemétgyűjtés többféle módon, a városrésztől függően valósul meg. A tömbháznegyedekben kétféle speciális konténerek találhatók. Egyrészt olyanok, amelyek talajszint felettiek, és külön rekesszel rendelkeznek a száraz és a nedves hulladék számára (amelyeket a tárhelynek megfelelő információkat tartalmazó plakettel láttak el). Ezek mellett találhatók talajszint alatti tárolók, amelyek négy különálló tárhellyel rendelkeznek: kettő a száraz és kettő a nedves hulladék számára, szintén információs táblával ellátva. Jelen pillanatban a megyeszékhely területén 78 darab ilyen talajszint alatti tároló található.A következő az utcákról már ismert, háromszínű szeméttárolók rendszere: kék (papír), sárga (műanyag és fém) és zöld (üveg). Ezek nyílásai információs jelzésekkel vannak ellátva, amelyek egyértelművé teszik, hogy milyen típusú hulladéknak vannak fenntartva. Ezekből jelenleg Kolozsvár területén 400 található a város különböző részein.

A kertvárosi negyedekben a gyűjtés kétféleképpen történik. A háztartási hulladékot a tárolókban gyűjtik, míg az újrahasznosítható hulladékot (papír, karton, műanyag, fém, üveg) a szemételszállító cég által a lakók rendelkezésére bocsátott speciális műanyag zsákokban. A kétféle hulladék begyűjtése külön időpontokban történik, különböző módokon, más napokon, amely programot meg lehet találni a számla hátoldalán, illetve Kolozsvár polgármesteri hivatalának weboldalán.

Mindezek mellett a városvezetés kilátásba helyezte a részvételi költségvetési program egyik 2017-es projektjének megvalósítását is, amely az utcai intelligens szelektív szeméttárolók bevezetését szeretné elérni a város több pontján is. Ezek az intelligens szeméttárolók két különálló egységgel és ezekhez tartozó rendszerrel fognak rendelkezni: egyik a papír és karton hulladék tárolására, a másik az üveg és fém részére. Továbbá ezek rendelkezni fognak napelemekkel az energetikai függetlenség biztosítására.

Fotó: I love ClujFotó: I love Cluj


A szelektív hulladékgyűjtés megkönnyítése érdekében ugyanakkor a városvezetés üzembe helyezett négyféle SIGUREC rendszert is. Két automatizált SIGUREC PUBLIC található a Hajnal és Flora tereken, amelyek a következő hulladékok tárolására megfelelőek: műanyag, fém és üveg, elhasznált elemek és akkumulátorok. A másik kétféle rendszer a SIGUREC CITY, amelyeknél található egy működtető a Május 1 és IRA téren, ahol a következő féle hulladékok adhatók le: papír, műanyag, fém és üveg, meghibásodott elektronikus eszközök, elemek és akkumulátorok, valamint használt főzőolaj.

Ezen túlmenően szintén szerződést írt alá a városháza az Ecotic Egyesülettel és a Rosal Grup társasággal egy szelektív hulladékgyűjtési és értékesítési rendszer kiépítésére, amely segítségével a város öt pontján lehet szelektíven gyűjteni az elektronikai eszközök, alkatrészek és elemekből származó hulladékot. Ezek a gyűjtőpontok a Függetlenség utcában, a Sportaréna parkolójában, a Platánok, a Bucsony és a Meteor utcákban találhatóak.


Akinek kimaradt a kétosztatú, ugorhat egyből a négyosztatúra

A városháza felhívta arra is a figyelmet, hogy az idei év során a teljes megyeszékhely területén be fogják vezetni a négyosztatú szelektív hulladékgyűjtést: papír, műanyag/fém, üveg és nem újrahasznosítható háztartási hulladék kerül válogatásra.

Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere, a Facebookon korábban közzétett nyilatkozatában kifejtette, hogy a szelektív hulladéktárolóknak számos előnyük van a hagyományos kukákhoz képest: például az is, hogy nem rontják a közterület esztétikáját. Ugyanakkor, mivel zárt rendszerekről beszélünk, a háztartási hulladékból származó csurgalék nem tud kifolyni belőle, így sem ez, sem maga a tárolt hulladék nem szennyezi a környezetet.Azt is részletezte közleményében, hogy mindegyik hulladéktároló egység négy külön konténerből áll: egy közös konténer a műanyag és a fém számára, külön konténereket a háztartási hulladék számára, üvegnek, illetve papírnak és kartonnak.

Megkeresésünkre az alpolgármester elmondta, hogy a jelenlegi hulladékgyűjtés két frakció alapján történik: háztartási szemét és szilárd szemét. A jelenlegi törvénykezés értelmében júniustól válik kötelezővé a hulladék négy frakcióba való szelektív gyűjtése, amennyiben a kormány nem változtatja meg ezt a határidőt. Ezért is szükséges az új hulladéktárolóknak négy belső konténerrel rendelkezniük.

Azt is kihangsúlyozta, hogy magánemberként is tehetünk azért, hogy egy tisztább, erőforrásainkkal jobban gazdálkodó városban éljünk, hiszen elképesztő mennyiségű olyan szemét is a szeméttelepre kerül, amely újrahasznosítható lehetne. Ez, mint mondta, egy pazarlás, amelyen változtatni kell és arra biztatott mindenkit, hogy igényelje az újrahasznosításhoz szükséges színes zsákokat és gyűjtse szelektíven a hulladékot.

Ami a szelektíven összegyűjtött hulladékot illeti, egyrészt van egy saját komposztáló egysége a Kolozsvári Közterület-fenntartó Vállalatnak (RADP), valamint a a papírjaiktól különválasztott palackokat is begyűjtik és továbbítják az arra szakosodott cégek fele, hogy feldolgozzák – tudtuk meg Oláh Emesétől.


Tudatosítás kampányok is zajlanak

A változtatások közlésére a városvezetés többféle lakossági tudatosítási kampányt szervezett, amelyek egyszerre zajlottak a lakószövetségek és az egyéni lakhelyek szintjén is. A kampányok keretén belül több mint 1700 lakószövetség kapott különböző információ csomagokat, amelyet a lakosok irányába kellett továbbítaniuk.

Ezen túlmenően a városháza partnerségben az Ecologic3R-el egy tudatosítási kampányt szervezett, amelynek keretében információs bannereket helyeztek ki a Monostor, a Grigorescu, a Györgyfalvi és a Hajnal negyedekben, amelyek költségét az Ecologic3r állta. Mindez mellett az Ecologic3r tovább is folytatta a kampányt olyan tematikus termékeken keresztül, mint sapkák, pólók, ötezer szórólap és ötezer szelektív hulladékgyűjtésre használható zsák szétosztása.

Fotó: Transilvanian Reporter.Fotó: Transilvanian Reporter.


Különböző civilszervezetek, a Mezőgazdasági és Állatorvosi Egyetemmel és a Műszaki Egyetemmel karöltve 2017 októbere és 2018 májusa között tudatosítási kampányt hajtott végre a város különböző kertvárosi negyedeinek lakószövetségek között, amely során szórólapokat osztogattak és szóban is informálták a lakosokat. Az ehhez hasonló kampányoknak köszönhetően a 2018 január és május közötti időszakban a szelektív hulladékgyűjtés közel háromszorosára nőtt az érintett városrészekben az azt megelőző év azonos időszakához képest, állítja a polgármesteri hivatal.

Emellett a városvezetés különböző médiacsatornák segítségével is igyekszik felhívni a figyelmet a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára, és hasonló kampányokat tervez a következő időszakban is, annak érdekében, hogy elérje a szelektív hulladékgyűjtés megfelelő, az EU által előírt mértéket. A tervek szerint a különböző diákszervezetekkel és környezetvédő civilszervezetekkel közösen fog információkat eljuttatni a lakónegyedek lakóközösségeihez.

Címlap fotó: Sigurec

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >