2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

„Ameddig már nem fér el több...” Civilek fásítanak idén is Szatmárnémetiben

Ivácson András Áron Ivácson András Áron 2019. március 21. 11:56, utolsó frissítés: 2019. március 22. 17:25

Úgy gondolják, fontos, hogy az emberek azt érezzék, hogy ők is tehetnek valamit a környezetükért, nem kell mindig karba tett kézzel várjanak.


A Zöld Szatmár önkéntes környezetvédő csoport idén is megszervezi a tavaly elindított programját, amelynek keretében a város területén és annak környezetében több helyen zöld övezeteteket alakítanak ki. Babos Krisztinát, a program egyik főszervezőjét kérdeztük a részletekről.

Babos felvilágosított, hogy tavaly kezdték ezt a tevékenységet és idén is folytatják a faültetést, illetve pótolják a csemetéket ott, ahol nem maradtak meg. Mint elmondta, a legtöbb kárt a tavalyi ültetvényekben a városháza által megbízott zöldövezet karbantartó cégek okozták, több helyen a munkásaik lekaszálták a frissen ültetett facsemetéket. Tavalyhoz képest vannak új helyszínek, ugyanis idén kikérték a lakóközösségek véleményét is, hogy hol volna szükség a város területén további zöld övezetek létrehozására.

Véleménye szerint ez azért is fontos lépés, mert az egyik módja annak, hogy az emberek azt érezzék, hogy ők is tehetnek valamit a környezetért, nem kell mindig karba tett kézzel várják és elfogadják a kész terveket a városháza részéről. Mint mondta: „Amit lehet, nyilván a legális engedélyek birtokában, tegyünk meg magunk egy jobb és szebb életkörnyezetért.” Tavaly meghirdettek egy Miss Grupp névre keresztelt utcakert szépségversenyt is, ahol a lakosság által a házak előtt, közterületen kialakított kiskerteket (főleg virágoskerteket) díjazták fotók alapján, amely szintén egy hasonló célzatú projekt volt.

Fotó: Zöld Szatmár, 2018.Fotó: Zöld Szatmár, 2018.


Azt is megtudtuk, hogy a megfelelő helyszínek kiválasztása alapvetően három módon történik: saját ötletekkel is rendelkeznek, ugyanakkor megkérdezték már tavaly is az önkormányzatot és olyan helyszínekre is ültettek fákat, amelyeket ők ajánlottak, illetve a lakóközösségektől is sok információ kerül a csapat birtokába. A városi zöldövezet karbantartási program nyomán is érkezett legalább hat-hét olyan kérés a csoporthoz, amely arról szólt, hogy az illető háza előtt kivágták a fát és azt kérték, hogy ültessenek másikat a helyébe.

Az elültetett facsemetéket az erdészeti hivataloktól és magánszemélyektől kapták, illetve az egyik legnagyobb munka tavaly nyáron is az elültetett csemeték locsolása volt. Ez idén is problémát okozhat, különösen, ha a megszokottnál szárazabb nyár várható. Az önkormányzat egyébként segítőkész és tavaly is úgy működött, hogy a csapat leadott egy listát helyszínekkel, és noha volt olyan helyszín, amit nem engedélyeztek, ezt azonban megindokolták és helyette javasoltak más helyszínt, ahová viszont megadták az engedélyt. „Ez a segítség odáig ment, hogy tavaly a polgármester is kijött segíteni az első nap” - tette hozzá Babos.

A másik probléma a frissen ültetett csemeték védelme, ugyanis ezek nem kifejlett, erős fák. A módszer, amit a csapat alkalmaz, az a csemeték cserépléccel való bekerítése, illetve a csemete törzsének porszívócsőre emlékeztető műanyag védőréteggel való bevonása. Azonban a legnagyobb probléma az, hogy például ezekkel védhető valamennyire környezeti tényezőktől, de a vandáloktól ezek sem mentik meg a csemetéket. A legnagyobb probléma azonban továbbra is az, hogy a karbantartó cégek munkatársai nem figyelnek oda a csemetékre és a műanyag szálas kasza sok kárt tesz a fiatal fákban. Az egyik jövőbéli cél éppen az, hogy megpróbálni hatni a cégekre, hogy erre az elkövetkezendőkben jobban figyeljenek oda.

Fotó: Zöld Szatmár, 2018.Fotó: Zöld Szatmár, 2018.


További jövőbéli tervek terén Babos viccelve azt mondta, hogy céljuk addig folytatni, amíg "annyi fa nem lesz, hogy már nem fér el több". Azonban azt is közölte, hogy nem csak a város területén szándékoznak ültetni, hanem olyan a városközponttól távol eső helyeken is, mint az ipari park. Egy másik jövőbéli terv egy magánszemély által természetvédelmi célokra felajánlott kéthektáros terület, amelyet a csoport segítségével fognak beültetni fával. A helyzet ott annyival is egyszerűbb, hogy mivel magánterület, nem szükséges engedélyt kérni az önkormányzattól

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >