2024. április 23. kedd
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Erdőirtók gyermekei, legalább ti ne irtsátok az erdőt!

B. D. T. összeállította:B. D. T. 2019. március 21. 14:47, utolsó frissítés: 14:47

Március 21. az erdők világnapja is.


Amellett, hogy ma van a költészet világnapja, a faji megkülönböztetés elleni küzdelem nemzetközi napja és a Down-szindróma világnapja is, az ENSZ döntése alapján 2013-tól minden év március 21-e az Erdők Világnapja.

A természeti erőforrások jövő generációk számára történő megőrzésének egy fontos lépése, hogy megtanuljuk megérteni az erdőket, és biztos alapokat biztosítsunk gyermekeinknek, hogy ők is értsék az erdők jelentőségét – áll az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO) március 21-i közleményében.

“Az erdők segítenek a levegő, a talaj, a víz és az emberek egészségénekt megőrzésében és kulcsszerepet játszanak napjaink legnagyobb kihívásaival szemben, mint amilyen a klímaváltozás, az éhezés felszámolása, vagy a városi és vidéki élet fenntarthatóságának biztosítása. Lévén a világ lakosságának több mint fele városlakó, és mert ez az arány 2050-re 70%-ig emelkedhet, az emberek egyre inkább eltávolodnak a természettől, nem látják és értik igazán az erdők szerepét és a fenntartható erdőgazdálkodás szükségességét. Éppen ezért lényeges, hogy az erdők már fiatal korban mindannyiunk látókörébe kerüljenek” - áll a FAO gyermekek és fiatalok számára készített animációjának felvezetőjében.A világnapon a FAO két oktatási projekt indítását jelentette be, amelyek célja a gyermekek és fiatalok körében növelni az erdők fenntartható használatával és megőrzésével kapcsolatos tudatosságot. A két projektet Németország finanszírozza több mint 2 millió amerikai dollárral.

“Az oktatás kritikus tényező a természeti erőforrások jövő nemzedékei számára történő megőrzésében. Lényeges, hogy a gyermekek korán megismerkedjenek az erdőkkel. Az erdők hozzájárulnak a levegő, talaj, víz és az emberek egészségének megőrzéséhez. És nagyon fontos szerepet játszanak az olyan hatalmas kihívások esetében is a megoldáskeresésben, mint a klímaváltozás vagy az éhínségek”, nyilatkozta José Graziano da Silva, a FAO főigazgatója.


Az idei világnap témája ezért “Erdők és oktatás”, amely arra utal, hogy az oktatás minden szintjének hatalmas szerepe van a fenntartható erdőkezelés kialakításában és gyakorlatában.
Az erdők mindenki által ismert és jól dokumentált előnyei ellenére az erdőirtások a világon mindenhol egyre intenzívebbek – hívta fel a figyelmet az ENSZ-szervezet. Ezzel egy időben a népesség növekedésével egyre több élelmiszerre lenne szükség. Talán a legnagyobb kihívás azt megértetni az emberekkel, főleg az erdőktől és a természettől elszakadt, városi népességgel, hogy mennyi mindent adnak az erdők a globális társadalomnak; ez az oktatáson keresztül valósulhat meg, áll a FAO közleményében.

Jelenleg az erdőkről sok esetben nem megfelelő módon oktatják a gyerekeket, kevés iskola tananyagában szerepelnek az erdőkkel kapcsolatos, átfogó ismeretek, és egyre kevesebb fiatal választja az egyetemi oktatásban az erdészetet. Az erdőkről szóló tananyagokban ugyanakkor gyakran figyelmen kívül hagyják az erdők mint ökoszisztémák multifunkcionális szerepét. A FAO és partnerei ezért olyan oktatási modulokat dolgoznak ki és tesznek elérhetővé egy oktatási portálon, amelyek a fenntartható erdőgazdálkodás naprakész elveivel és gyakorlatával ismertetik meg a pedagógusokat és diákokat egyaránt. Tanzániában és a Fülöp-szigeteken - az oktatási projekt két kiemelt célországában - a népesség nagy része kiskorú még; az ő fenntartható erdőgazdálkodásra nevelésük kulcsfontosságú az országok erdőinek és biodiverzitásának megőrzésében.
A WWF Magyarország és az egyik magyarországi nemzeti park is a gyermekeket célozta meg a világnapra időzített animáció-sorozatával.A film készítői a természetközeli erdőgazdálkodás módszereit mutatják be a nagyközönség számára is érthető formában – írja a National Geographic.

“Felületesen szemlélve úgy tűnhet, hogy az erdőgazdálkodás és a természetvédelem egymást akadályozó tevékenységek, ám lehet úgy is nyereséges erdőgazdálkodást folytatni, hogy közben a természeti értékek megőrzése is érvényesül. (...)A természetközeli erdőgazdálkodás lényege, hogy a jelenleginél jóval kíméletesebben bánik az erdei életközösséggel. Ez sokszor nem is olyan bonyolult feladat, a kihívás az, hogy az évtizedes évszázados szakmai meggyőződéseken kell változtatni. Ennek egyik módja, hogy nem egy helyről, egy időben vágják ki a kitermelhető fákat, hanem az erdő természetes megújuló képességét is kihasználva a természetes folyamatokra alapozva biztosítják a társadalom számára szükséges faanyagot is. (...)A természetközeli erdőgazdálkodás fő célja az élőhelyek megőrzésére – ilyenek például az öreg, ágas-bogas fák, a cserjefoltok – ez a feltétele annak, hogy az erdőben ne csak a zavarásnak ellenálló állat- és növényfajok éljenek” - áll a ng.hu cikkében.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >