2024. április 23. kedd
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Hulladékmentességről a Szent György Napokon: kortárs megközelítések a Szimplában

B. D. T. B. D. T. 2019. április 29. 17:12, utolsó frissítés: 17:12

Egyre fontosabb beépíteni a nevelésbe a környezettudatos életmódot, legyen szó divatról vagy táplálkozásról.


Két hétvége esik az idei Szent György Napok időtartamára, és már az első hétvégén sem volt hiány érdekes programokban. Két vasárnapi rendezvény volt - egy divatbemutató és egy beszélgetés -, amely hulladékmentességet és környezettudatosabb életformát népszerűsített, ezekről számolunk be a Think Outside The Box rovatban, bónuszként pedig az eddigi események fotóiból válogattunk a cikk végére.

Zero Waste - a KreaKids divatbemutatója a SzimplábanZero Waste - a KreaKids divatbemutatója a Szimplában


"A Kreakids stúdió új küldetésbe fogott, és a környezetvédelem, vagyis a “no waste” divattervezés terén kezdett el tevékenykedni ebben az évben. A kézdivásárhelyi bemutató után kollekciójuk Sepsiszentgyörgyre is ellátogat. Az újrahasznosítás, újragondolás idei alkotásaik központi témája" - olvasható az ajánlóban.

A mintegy negyedórás bemutatón az alternatív művészeti nevelést biztosító magániskolában alkotó gyerekek és fiatalok közül tíznek az alkotásait láthatta a Szimpla közönsége. Volt egy halom mindenféle anyag, abból kellett válogatnunk, mondta az egyik fiatal tervező a divatbemutató után, abroncsszerű, fekete kreációjával a karján.

A 8-19 éves tervezők szervezték be a modelleket, sőt ők maguk bonyolították le az akciót is – tudtuk meg Babos-Máthé Rékától, a KreaKids divattervező-alapítójától, aki nem is tudott személyesen jelen lenni a sepsiszentgyörgyi eseményen.

>> Dizájn gyerekeknek: “nem mindegy, hány évesen jössz rá a dolgokra” - olvasd el régebbi cikkünk a KreaKisdről >>

“Textilgyárak hulladék anyagaiból, valamint a Kreában alkotott régi darabok hulladékanyagaiból dolgoztak, de olyan is volt, aki régi ruhát alakított át. Sokan applikációban gondolkodtak. Mivel sok apró textíliadarab volt, ezért arra gondoltunk, hogy azokat össze is lehetne szőni, így a hagyományos szövési módszert is bevihettük a no waste fashionbe” - mesélte Babos-Máthé Réka.

A hordhatóság mint szempont nem szokott hangsúlyos lenni a kreációknál. A gyerekek és fiatalok alakítják ki saját elképzelésük szerint a ruhákat, ahogyan ők szeretnék: “nincsenek korlátok”, magyarázza Réka.

Nyilván, adott esetben egy picit az alapanyagok is meghatározzák, hogy milyen lett végül maga a design. Mert ugye ha csak ezeket a hulladékokat lehet felhasználni, akkor az valamilyen szinten mégiscsak behatárolja a lehetőségeket. “Az anyag legtöbbször adta magát. Szép folyamat volt, igazából nálunk mindig ez számít: a koncepció és az alkotás folyamata, illetve hogy milyen értékek képviselik az adott öltözéket. Szerencsére nagyon szerették a kicsik is ezt a témát. Én kifejezetten örültem ennek, mert egyre fontosabb beépíteni a nevelésbe a környezettudatos életmódot. S nem rongyokat mutattak be, hanem igazi kortárs alkotásokat! Mert sokan a hulladék textíliát így értelmezik, hogy akkor az rongy.”

Hogy jött az ötlet, hogy egész évben ez legyen a téma? “Nagyon aktuális problémáról van szó. A divatipar a második legszennyezőbb iparág a Földön. Fontos, hogy azok a gyerekek, fiatalok, akikkel együtt dolgozunk, öltözékeket alkotunk, tisztába legyenek ezzel. Többnyire nem csak alkotni szeretnek, hanem öltözködni is. Fontos, hogy tudják, mekkora érték az, amit ők alkotnak, a fast fashionnel szemben... Sokan azóta kevesebbet vásárolnak, amióta ez téma nálunk” - mondta el a KreaKids alapítója.A divatbemutató előtt a Kevesebb műanyagot, Sepsiszentgyörgy! Facebook-csoport és közösség alapítója, Várkonyi Eszter beszélgetett a Szimplában Kováts Gizella táplálkozási terapeutával, akinek Otthon, egyszerűen című könyvét a helyszínen meg lehetett vásárolni. A kötetben nyers vegán receptek, házi kozmetikumok elkészítéséről, és a hulladékmentes életmód eléréséről osztja meg tapasztalatait a szerző.

Várkonyi Eszter és Kováts GizellaVárkonyi Eszter és Kováts Gizella


A “fast food” és a rohanó életmód egyéb szimptómái ellenében Kováts Gizella egy lassúbb és természetesebb, ugyanakkor természetkímélőbb, egészségesebb és olcsóbb életformát javasol, kinek-kinek a lehetőségei szerint. Mint mondta, sokkoló tud lenni, ha rájövünk, nem kell sokféle, műanyagba csomagolt testápolót, fürdősampont és habfürdőt vásárolni, elég lehet az is, ha az üveges olívaolajat levesszük a polcról, és azt kenjük magunkra, vagy a fürdővizünkbe csorrantunk belőle.

Ha valami rafináltabbra vágyunk, készíthetünk illóolajok felhasználásával biokozmetikumokat; kókuszvajjal (vagy abból kavart, szódabikarbóna hozzáadásával készült házi fogkrémmel) és bambuszfogkefével moshatunk fogat, és néhány alapösszetevőből tisztítószerek széles választékát készíthetjük el otthon.

Valójában a természetesebb és egészségesebb életmódra való áttérésnek nem az a legnagyobb akadálya, hogy nem tudjuk, hogyan is kellene nekifogni, vagy mit is kellene tennünk, hiszen ezek az információk manapság online bármikor megkereshetők, és a hozzávalókat is egyszerű beszerezni. A szokás hatalma erős, saját rossz beidegződéseinken nehéz változtatni, erős belső indítékunk kell legyen, csak így sikerülhet – vonták le a következtetést a beszélgetés résztvevői.

Várkonyi Eszter elmesélte, nála is fokozatosan alakult ez a folyamat, a mosható pelenkák alkalmazásával kezdődött, amiből organikusan következett a bababarát, természetes mosószerek és tisztítószerek használatának bevezetése a család életébe.

Társadalmi szinten egy könnyen és erőfeszítés nélkül megtehető első lépés a környezettudatosabb életmód felé, ha egyre többen használnak műanyag zacskók helyett vászontasakokat a bevásárlásnál. Mint arról beszámoltunk, Sepsiszentgyörgyön Várkonyi indította el azt a petíciót, amelyben környezettudatos sepsiszentgyörgyi és környékbeli lakosok felhívást intéznek a helyi élelmiszer-kereskedelmi vállalkozókhoz, és kérik, hogy a boltokban a nejlonzacskók mellett tegyék lehetővé környezetbarát tasakok megvásárlását és használatát is.

Kováts Gizella egyébként nemrég költözött haza Sepsiszentgyörgyre, azelőtt Kolozsváron vezetett nyersételkészítő műhelyt, ökoműhelyt és más foglalkozásokat gyerekeknek és szülőknek. Kötete amúgy először román nyelven jelent meg. Most készül a folytatás, amelyet elsősorban kisgyermekes anyáknak szánt, és ami arról szól, ő maga anyaként hogyan nevelte ebben a szellemben kislányát.

A szerző tervei között szerepel, hogy ősztől Sepsiszentgyörgyön kezd környezetvédelmi nevelési tevékenységbe, iskolákban fog beszélgetni fiatalokkal a hulladékproblémákról, egészségesebb táplálkozásról. Komposztládák kihelyezését javasolja az oktatási intézményekbe, hogy az ételmaradékot komposztálni lehessen, és a keletkező termőföldet a gyerekek fel tudnák használni kertészkedésre. Kováts Gizella egyébként terapeutikus jellegű festészeti műhelyfoglalkozást is tart, műépítész alapképzettséggel rendelkezik, a Kolozsvári Művészeti és Formatervezői Egyetemen mesterizett, jelenleg doktorandusz, témája a gyermekek művészeti nevelése.

A Szimpla idén fontos helyszíne a Szent György Napoknak – itt megnézheted, milyen további eseményeket szerveznek a városünnep keretében. A teljes programot itt találod, most pedig mutatjuk, mi volt eddig:

29. Gáll Lajos Futónap29. Gáll Lajos Futónap

Streetball versenyStreetball verseny

Hogy a macska rúgja meg! – könyvbemutató a Teinben, az asztalnál középen Szabó Enikő szerkesztő és jobbra tőle Karda Zenkő illusztrátorHogy a macska rúgja meg! – könyvbemutató a Teinben, az asztalnál középen Szabó Enikő szerkesztő és jobbra tőle Karda Zenkő illusztrátor

Zabhegyező – Kolcsár József egyéni előadása a SzimplábanZabhegyező – Kolcsár József egyéni előadása a Szimplában

A Szimpla közönségeA Szimpla közönsége

Óperentzia a SzimplábanÓperentzia a Szimplában

Le Festive a Reveurs szervezésében, az Ex-ChartábanLe Festive a Reveurs szervezésében, az Ex-Chartában

A Swingoperett közönsége a Sepsi ArénábanA Swingoperett közönsége a Sepsi Arénában


Még több fotó a Szent György Napok Instagramján.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >