2024. március 5. keddAdorján, Adrián
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az unokáikon is kimutatható a gyomirtó miatti betegség

B. D. T. összeállította:B. D. T. 2019. május 17. 16:27, utolsó frissítés: 16:35

Patkánykísérletekkel igazolták a glifozát generációkon átívelő, egészségromboló hatását.


Legalább három generáción át szenvednek a glifozát gyomirtó hatásaitól az ezt kutató kísérletben használt patkányok – közölték egy nemrég publikált tanulmány szerzői a Green Report beszámolója szerint.

A glifozátnak kitett patkányok leszármazottainál is megfigyelték a következő betegségek gyakoriságának növekedését: prosztatamegnagyobbodás, vesebetegség, elhízás, petefészek-megbetegedések, ugyanakkor a kicsinyek nagyobb arányban születtek rendellenességekkel. Kutatók első alkalommal publikáltak eredményt a glifozátnak való kitettség transzgenerációs hatásairól – emelte ki a környezetvédelmi portál.

A glifozát – közkeletűbb nevén Roundup – a leggyakrabban használt gyomirtó a világon. 2015-ben “valószínűleg rákkeltő” minősítést kapott az Egészségügyi Világszervezet (WHO) égisze alá tartozó Nemzetközi Rákkutató Ügynökségtől (IARC), mégis, 2017-ben újabb öt évre meghosszabbították a használatára vonatkozó engedélyt az európai piacon. Az erre szavazó 18 tagállam között ott találjuk Romániát és Magyarországot is. Az ellenzők kilencen voltak (Belgium, Franciaország, Ciprus, Málta, Olaszország, Horvátország, Ausztria, Görögország, Luxemburg), és egyetlen állam, Portugália tartózkodott.

A gyomirtót gyártó Monsanto vállalat ellen a 2015-ös döntés óta több ezer rákos beteg indított pert. Egy kaliforniai törvényszék május 13-án kétmilliárd dollár kártérítést ítélt meg egy házaspárnak, amelynek tagjai rákbetegséget kaptak a – ma már a német Bayer tulajdonában álló – gyomirtótól – írja az MTI a kaliforniai helyi sajtóra hivatkozva.


Ez a harmadik alkalom, hogy a Roundup rákkeltő hatása miatt jelentősebb összegű kárterítés megfizetésére kötelezik a német vegyipari óriáscéget. Két korábbi bírósági döntés 80-80 millió dollárt ítélt meg a felpereseknek. Bár az amerikai környezetvédelmi hivatal (EPA) áprilisban úgy ítélte meg, hogy a Roundup gyomirtóban található glifozát nem minősül rákkeltő anyagnak, a kaliforniai egészségügyi hatóságok nem értettek egyet a szövetségi hivatallal. A Bayer fellebbezni fog a határozat ellen - számol be az Index.

Európa megosztott

A generációkon át érződő negatív hatást kimutató kutatási eredményeket kommentálva a Health and Environment Alliance (HEAL) közleményt adott ki, amelyben leszögezik, egy újabb érv szól a glifozát betiltása mellett, amelyet már régóta kérnek a környezetvédők. A mérgező vegyi anyagok egészségre és környezetre gyakorolt negatív hatásaira a közvélemény figyelmét felhívó szervezet számos kampányt indított már ezek betiltása céljából; legutóbb a klórpirifosz káros hatásairól szerveztek webinárt, de foglalkoznak a levegőminőség, klímaváltozás és energia, valamint a szennyezett környezettel összefüggésben kialakuló betegségek körével is.Egy európai állampolgári kezdeményezés keretében 2017-ben az Európai Unió 1,3 millió polgára követelte a glifozát betiltását. Az aláírók többek közt azt kérték az Európai Bizottságtól, “tiltsák be a glifozátot, vizsgálja felül a növényvédő szerek jóváhagyására vonatkozó eljárást, és határozzon meg az egész EU-ra kiterjedő, kötelező érvényű csökkentési célértékeket a növényvédő szerek használatának tekintetében”.

Elméletileg továbbra is lehetséges a gyomirtó európai betiltása 2022 előtt is, tehát még mielőtt lejárna az öt évre kiadott engedélye – emeli ki a HEAL egyik szakértője. Ehhez az EU vagy tagállamai kellene lépjenek, és visszavonják még lejárta előtt az engedélyt.

Az Európai Bizottság az állampolgári kezdeményezésre adott válaszában a glifozáttartalmú gyomirtó szerek tilalmát illetően úgy vélte, hogy “a glifozát betiltásának se tudományos, se jogi alapja nincs, ezért erre vonatkozóan nem nyújt be jogalkotási javaslatot”. Ugyanakkor részben engedményeket tett, tehát megígérte, hogy javít az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) által végzett értékelés alapjául szolgáló tudományos szakvélemények átláthatóságán, valamint tudományos tanulmányok minőségén és függetlenségén, továbbá “kiemelt figyelmet fog szentelni a fenntartható használatról szóló irányelv érvényre juttatására”.

Az Európai Bizottság 2019 áprilisában glifozátügyben kinevezett négy jelentéstevő országot: Franciaország, Svédország, Magyarország és Hollandia vállalta, hogy szakintézményeit és szakértői apparátusát mozgósítva elkészíti a gyomirtó hatásainak tudományos kiértékelését, amely alapján aztán a tagállamok eldöntik, betiltják vagy sem a glifozátot.

Van rá alternatíva?

A Pesticide Action Network a glifozát európai újraengedélyezését követően kiadott jelentésében számos alternatív növényvédő módszert is összesít, amellyel kiváltható a mérgező vegyi anyag használata.

A “sok kis kalapács” módszer valójában a növénytermesztés kontroll alatt tartásának olyan régi eljárásait ötvözi, mint a kapálás, kézi gyomlálás, kártevők eltávolítása, legeltetés, kaszálás, vetésforgó használata stb., azaz a növény életciklusának különböző szakaszaiban alkalmazott, jól időzített, nem erőszakos és nem toxikus beavatkozások. Ezt az integrált “gyommenedzsmentet” (Integral weed management) az a szemlélet jellemzi, miszerint vegyi anyaghoz csak a legvégső esetben szabad folyamodni, amikor már minden más módszer csődöt mondott, és akkor is azokat használni, amelyek nem szintetikusak.

A jelentésben közölt ábrán szemléltetik ezeket az alternatív módszereket:

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >