2024. április 23. kedd
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Hétfőtől szelektíven kell gyűjteni a szemetet Kolozsváron is. Megnéztük, mennyire áll készen a város

T. N. 2019. június 27. 13:09, utolsó frissítés: 2019. június 28. 15:24

Július 1-jétől elvben be kellene induljon a négyosztatú szelektív hulladékgyűjtés. Megnéztük, hogy milyen a kukahelyzet a nulladik pillanatban.


Az uniós rendelkezéseknek megfelelően július 1-jétől Kolozsváron is új hulladékkezelési politika lép érvénybe. Ezentúl már nemcsak kétféle – háztartási és száraz – hulladékot gyűjtenek a szemétszállító vállalatok, hanem a lebomló hulladékok mellett szelektíven gyűjtik be a papír-, karton-, műanyag-, üveg- és fémhulladékot is.

A váltás előtt négy nappal megnéztük, hogy mennyire van felkészülve a városvezetés az új hulladékkezelési politika érvénybe lépésére. A különböző lakónegyedekben járva azt tapasztaltuk, hogy még nincsenek kihelyezve szelektív kukák (leszámítva az eddig is meglévőket) és tájékoztató anyagokkal sem sűrűn találkozni a hulladéktárolási pontoknál. Emellett az is kérdéses, hogy az utcai kukák többségében hogyan lehet majd szelektíven gyűjteni a hulladékot, hiszen erre szolgáló “okoskukákat” csak a város néhány forgalmasabb pontjára helyeztek ki.

Kolozsvári Kolozsvári "okos kukák" a Kolozsvári Aréna mellett.

Ezzel szemben így néznek ki az utcai kukák a Dónát negyedben.Ezzel szemben így néznek ki az utcai kukák a Dónát negyedben.

Így pedig a dónátnegyedi tömbházak kukái.Így pedig a dónátnegyedi tömbházak kukái.

A Ferenc József (Horea) úton valamivel civilizáltabb a helyzet, ám egy kivételével itt sincs szelektív hulladéklerakó.A Ferenc József (Horea) úton valamivel civilizáltabb a helyzet, ám egy kivételével itt sincs szelektív hulladéklerakó.

A Széchenyi tér (Mihai Viteazu tér) környéke.A Széchenyi tér (Mihai Viteazu tér) környéke.

Ferenc József (Horea) út.Ferenc József (Horea) út.

A Mócok útján leginkább a kapukra kifüggesztett tájékoztatás hiányzik.A Mócok útján leginkább a kapukra kifüggesztett tájékoztatás hiányzik.

Mócok útja.Mócok útja.

Kisbácsban sem készültek fel a váltásra. A PET-palackok gyűjtésére szolgáló, különálló rácsok mellett minden más szemétnek csak közös konténere vanKisbácsban sem készültek fel a váltásra. A PET-palackok gyűjtésére szolgáló, különálló rácsok mellett minden más szemétnek csak közös konténere van


A polgármesteri hivatal tájékoztatása szerint plakátokat helyeztek ki városszerte és értesítették a lakótársulásokat a változásról. Ezen túlmenően, bekopogtatnak a háznegyedekben is, hogy a hivatal munkatársai tájékoztató szórólapot nyújtsanak át a szelektív hulladékgyűjtésre vonatkozó információkról. Emellett természetesen a sajtót is értesítették.

Arról, hogy a polgármesteri hivatal szerint hogyan kell majd szelektíven gyűjteni a hulladékot itt írtunk korábban, azonban nem árt néhány dolgot tisztázni, főleg, hogy könnyen elérhető és érthető tájékoztató anyagok nem állnak rendelkezésre (mondjuk egy weboldalon). Először is nagyon fontos megjegyeznünk a színkódokat:
• kék: karton- és papírhulladék
• sárga: műanyag és fém
• zöld: üveg
• fekete: lebomló, háztartási hulladék
(és minden egyéb, ami nem újrahasznosítható)

A szelektív hulladékgyűjtés elsődleges szabálya, hogy ha nem vagy biztos benne, hogy a hulladéknak a szelektívbe kellene kerülnie, akkor inkább ne tedd oda. Persze ennél is előrébb való a megelőzés és az újrahasználat.

A második, talán meglepőnek tűnő szabály, hogy a szelektív hulladékgyűjtőbe csak megtisztított szemetet dobjunk ki, tehát például zsíros pizzás dobozt, használt papírzsebkendőt, szalvétákat, joghurtos poharakat nem lehet a szemétbe tenni. De ha mondjuk vízben kiöblítjük az említett joghurtos poharat, már mehet a szelektívbe. Az alufólia tetőt természetesen a sárga kukába kell dobni.

Ha már műanyagoknál tartunk, a G7 gazdasági portál arra hívja fel a figyelmet, hogy nem minden műanyagtípust lehet szelektíven gyűjteni, ha azonban megjegyezünk három számot, és kidobás előtt ellenőrizzük a kidobandó műanyagot, nem lehet gond.

A kidobandó műanyag döntő többségében csomagolás (ásványvizes palacktól az elviteles dobozig). Elvileg minden műanyagon szerepelnie kell egy számnak 1-től 7-ig egy háromszög közepén:

A Humusz Szövetség tájékoztatója. Zölddel az újrahasznosítható műanyagok.A Humusz Szövetség tájékoztatója. Zölddel az újrahasznosítható műanyagok.


Három fajta műanyagot nem lehet újrahasznosítani: a 3-assal jelzett PVC-t, a 6-ossal jelzett polisztirolt, valamint a 7-essel jelzett egyéb műanyagokat.

Vannak azonban nehezen eldönthető hulladéktípusok is, amelyek egyszerre több fajta anyagból tevődnek össze. A G7 cikke alapján nézzünk meg pár példát:

Ablakos levél vagy csomagolás (pl. péktermékeknél): legjobb, ha leszedjük a műanyagot és bedobjuk a vegyes hulladék közé, míg a maradék papírt a kék szemetesbe tesszük, feltéve, ha az nem ételmaradékos!

Chipses zacskók: ezeknek két okból is a vegyes hulladékok közé kell kerülniük. Egyrészt ezek a csomagolások zsírosak, másrészt nagy részük fémgőzölt műanyagból készül (ettől csillognak), ami miatt szintén nem újrahasznosíthatóak, még akkor sem, ha legtöbbször 4-es szám szerepel a csomagolásukon.

Csoki csomagolás: ma már nagyon sokféleképpen csomagolják az édességeket, ezért meg kell fontolni, hogy mit hova teszünk. Ha klasszikus papírral bélelt alufólia csomagolással találkozunk, akkor a papír többnyire mehet a papírkosárba, az alufólia pedig a vegyes hulladékok közé, ha koszos, ha pedig nem, akkor a sárga kukában a helye.

Fólia csomagolás és alufólia: A fóliát nem lehet újrahasznosítani, viszont az alufóliát, ha nem szennyezett, igen. Szóval érdemes a szelektívbe dobni.

Habtálca és hungarocell: sajnos egyikük sem újrahasznosítható.

Italos karton/Tetra Pak: ez a fajta csomagolás általában többféle anyagot tartalmaz, így műanyagot, fémet és papírt is, ezért rendszerint a papírszemétbe kell őket dobni őket, mert bizonyos részüket újra tudják hasznosítani, ám Kolozsváron a műanyagok között a helye. Nem árt, ha kidobás előtt összelapítjuk őket. A dugókat pedig hagyhatjuk a csomagoláson.

Kartondoboz: a ragasztószalagot nem lehet újrahasznosítani, ezért érdemes leszedni azt a kartonról és úgy kidobni a papírhulladékok közé.

Elviteles kávéspohár: az ember azt hinné, hogy papírból készülnek, de ezekbe a poharakba egy vékony műanyagréteget is tesznek, hogy jobban bírják a hőt, ezért nem újrahasznosíthatóak. Érdemes ezért inkább helyben fogyasztani a kávénkat, porcelán csészéből, esetleg saját termoszt vagy poharat használni e célból.

Műanyag zacskó: a mindent elárasztó zacskókat újra lehet hasznosítani, de érdemesebb textilzsákokat használni, ám azokat is úgy, ha mondjuk nagymamádtól örökölted vagy az életed végéig szeretnéd használni őket, mert a dán környezet- és élelmiszervédelmi minisztérium szerint egy textilzsák előállításához használt pamut hatszázszor több vízszennyezést termel, mint egy műanyagzacskó.

Olajos flakon: semmi esetre sem újrahasznosítható, mert a kitisztításukkal még nagyobb kárt tehetünk a környezetben. Inkább öblítés nélkül adjuk le őket a használt olajjal együtt. A használt olajat az arra kijelölt helyen adjuk le (pl. a MOL-benzinkutaknál).

PET-palack: egyértelműen újrahasznosítható, és elvileg a címkének is azonos anyagból kell készülnie, mint a palacknak, de ha régebbi papír címkével találkozunk, akkor inkább fejtsük le róla és dobjuk a papír hulladékok közé. A palackokat legjobb, ha összelapítjuk kidobás előtt.

Zöldséges vagy gyümölcsös háló: általában krumpli, vagy ínyencebbek esetében avokádó vásárlásakor találkozunk ezekkel a műanyagból készült hálókkal, ám rendszerint nem tüntetik fel rajtuk, hogy milyen műanyagból készültek és egyébként sem újrahasznosíthatóak, így a kommunális szemétbe kell őket dobni.

CD-k, DVD-k, magnó- és videokazetták: ezek rendszerint műanyagból készülnek, de nem lehet a műanyagok számára fenntartott tárolóba dobni őket. Legjobb, ha az erre kijelölt elektronikai hulladékoknak szánt gyűjtőpontokba visszük őket.

A Rosal kolozsvári szemátszállító vállalat tájékoztató videóját a szelektív gyűjtésről itt nézhetitek meg.

További infók a szelektálásról itt: zoldfu.blog.hu és itt is olvashatók.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >