2024. április 23. kedd
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Románia is csatlakozik a globális klímasztrájkhoz

B. D. T. összeállította:B. D. T. 2019. szeptember 19. 12:25, utolsó frissítés: 12:25

Petícióban kérik Johannist és Dăncilát, hirdessenek ki klimatikus sürgősségi helyzetet az országban.


Sürgősségi helyzet kihirdetését kérik Klaus Johannis államfőtől, az ország Legfelsőbb Védelmi Tanácsának elnökétől és Viorica Dăncilă miniszterelnöktől a Declic.ro civil akciókat szervező és népszerűsítő portálon megjelent petíció aláírói.

"Mi, Románia állampolgárai, aggódunk a klímaváltozások hazánkra és az egész világra gyakorolt hatásai miatt" - indít a petíció szövege.

A petíció kezdeményezői a sürgősségi helyzet kihirdetését többek között azzal indokolják, hogy az ország déli részén gyakorlatilag hónapok óta nem esett az eső, kiszáradtak a gabonaföldek, és közel két méter mélységig száraz a talaj is - áll a Declic.ro követői számára kiküldött hírlevélben. Az aszály miatt az őszi vetés is elmaradhat, ami óriási veszteségeket okoz a mezőgazdasági szektornak, és a kenyér és más alapélelmiszerek elkerülhetetlen drágulását vonja maga után - hívják fel a figyelmet. Amikor 2012-ben hasonló szárazság volt, de kevésbé súlyos, mint a mostani, a mezőgazdasági termelés 200%-kal csökkent, ami az országos GDP-n is megérződött - hívják föl a figyelmet. A történelem megismétli önmagát, csak annyi a különbség, hogy ezen a nyáron regisztrálták a valaha mért legmagasabb hőmérsékleti értékeket - írják.

"Már érezzük a klímaváltozás hatásait. Ezek nem távol történnek, a tévében, hanem pont a kertünkben, a házunk mögött. Ebben az egész történetben a román állam nem tesz semmit. Ha a mezőgazdaság területén akarunk maradni, mondhatnánk, hogy a román állam egy fabatkát sem érő madárijesztő, amely körül a varjak minden gabonaszemet megesznek. És most nem túlozunk. Románia a legutolsó a sorban, ami a klímaváltozás megelőzését és az ahhoz való alkalmazkodást célzó szükséges lépések alkalmazását illeti. Egyetlen politikai vezető sem beszél még suttogva sem arról a tényről, hogy Craiova, Calafat és Corabia között egyre csak nő 'Olténia Szaharája', egy valódi sivatag. Évente ezer hektár dűne födi be az ország egyik legtermékenyebb mezőgazdasági területét" - írják a kezdeményezők.


A világ fiataljai nemrég megértették, hogy a mai felnőtt generációk egy forrósodó Földet hagynak hátra örökségül, ezért globális mozgalmat indítottak, egy olyan "lázadást", ahogyan egyesek nevezik, amelynek résztvevői sürgős cselekvést követelnek a világ vezetőitől a földi élet védelmében és a klíma stabilizálása érdekében. Egyes vezetők meghallgatták ezeket a követeléseket, és klíma-szükségállapotot hirdettek - mutatnak rá a petíció kezdeményezői.

"Most rajtunk a sor, itt az idő, hogy megmutassuk a romániai politikai vezetőknek, hogy törődünk azzal, hogy milyen jövőt hagyunk gyermekeinkre. Itt az idő, hogy kérjük a klimatikus sürgősségi helyzet kihirdetését, és hogy meghallgassák a kérésünk. Tudjuk ugyanakkor, hogy egy sürgősségi terv, a szükséges léptékben és gyorsasággal, csak akkor lehetséges, ha több ezren egyesítjük erőinket" - írják.

A petícióban a következőket kérik:

- a klimatikus sürgősségi helyzet kihirdetését;
- egy prioritást élvező program kidolgozását, amely a klímaváltozások jelenségére való alkalmazkodásra készíti föl Romániát, illetve korlátozza a klímaváltozások hatásait;
- egy Országos Klímaváltozás Központ megalapítását, amely kutatja és koordinálja a szükséges beavatkozásokat;
- minél hamarabb térjen át az ország a zéró emissziós gazdaságra (nulla kibocsátás), mobilizálják az ehhez szükséges anyagi erőforrásokat és lépéseket "maximális léptékben és gyorsasággal".

2030 környékén, azaz legtöbb tíz éven belül olyan pillanatban találjuk magunkat, amikor már késő lesz emberi erővel bármit tenni a klímaváltozások megállításáért - áll a petícióban.

"A klímaváltozás az éghajlat elemeinek (hőmérséklet, csapadék, extrém időjárási jelenségek gyakoriságának és intenzitásának növekedése stb.) hosszú távon történő, komplex változásának folyamata, amelyet az emberi tevékenység által kibocsátott üvegház hatású gázak okoztak. A forgatókönyvek riasztóak, főképp hogy tudományos adatok igazolják valószerűségüket, amelyet az ENSZ keretében működő Éghajlat-változási Kormányközi Testület (IPCC) klímakutatással foglalkozó tagjai révén az összes ország elfogadott" - áll a petícióban.

"Állandó és precedens nélküli változások a társadalom minden területén: ez fogja jellemezni a mi és a gyermekeink világát" - figyelmeztetnek az aláírók.

A sürgősségi helyzet kihirdetése azt feltételezi, hogy maximális léptékben és gyorsasággal kell intézkedni a földi élet védelmében és a klíma stablizálása érdekében. Ha elég nagy számban írjuk alá a felhívást és támogatjuk a követeléseket, meg tudjuk győzni a döntéshozókat, hogy hirdessék ki a klimatikus sürgősséget - vélik.

Íme a további érvek:

- Romániában az évszázad végéig akár 5 fokkal is nőhet az éves átlaghőmérséklet;
- a városok forróságban fognak fulladozni, főleg Bukarest, amely a leginkább érintett;
- a klímaváltozások hatása negatívan befolyásolja a népesség jóllétét és a GDP-t;
- közel 7 millió hektárt, azaz Románia mezőgazdasági területeinek 40%-át az elsivatagodás fenyegeti;
- a sürgősségi helyzet kihirdetése a múltban hozzájárult a gazdaság gyorsabb és hatékonyabb újraszervezéséhez az extrém veszélyekkel szemben alkalmazva;
- a klíma változásai most zajlanak, "gyorsabban, mint ahogyan a tudósok azt előrejelezték az egész világon" és "megelőzik az erőfeszítéseinket az ellenük folytatott harcban" (Antonio Guterres ENSZ-főtitkár szavai 2019 júliusában);
- Románia az utolsó a sorban, ami a klíma változásainak megelőzéséhez és az azokhoz való alkalmazkodáshoz szükséges intézkedések gyakorlatba ültetését illeti.

"Nincs veszíteni való időnk! Ne egy jövő nélküli világot hagyj a gyermekedre!" - zárul a petíció. Az aláírókat arra kérik, terjesszék ismerőseik körében a felhívást és a petíciót, hogy minél több aláírással nyomatékosítsák a követeléseket.Szeptember 20-án, pénteken Románia városai is csatlakoznak a 16 éves svéd aktivista, Greta Thunberg által inspirált globális klímakrízis elleni tüntetésekhez. Bukarestben, Iasiban, Temesváron, Craiován, Calarasiban, Brassóban és Kolozsváron lesznek eddigi információk szerint tüntetések a Climate Strike Romania, a Fridays for Future Romania, a Greenpeace România és a Fridays for Future Bacău szervezésében.

>> Climate Strike București
>> Climate Strike Iași
>> Climate Strike Timișoara
>> Climate Strike Craiova
>> Climatre Strike Cluj
>> Climate Strike Calarasi
>> Fridays For Future II Brasov

Szeptember 20-27. között bármikor lehet még csatlakozni a globális akcióhoz.Ha tudomásod van más romániai városban zajló klímatüntetésről, írd meg nekünk kommentben!

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >