2024. április 23. kedd
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Több fát termelnek ki illegálisan Romániában, mint törvényesen: évi 20 millió köbmétert

B. D. T. összeállította:B. D. T. 2019. október 25. 15:48, utolsó frissítés: 2019. október 28. 10:00

A hatóságok elhallgatják a riasztó adatokat, erdészek esnek áldozatul a famaffiának: betelt a pohár, országos tüntetés készül.


"Románia erdői ügyében nincs vesztegetni való idő" - ezzel a jelmondattal november 3-án országos tüntetést szervez a Greenpeace romániai szervezete, az Agent Green és a Declic.ro.

Precedens nélküli ütemben folytatódnak az országban az illegális kitermelések, és a letarolt erdők helyén kiapadt források, földcsuszamlások, lavinák, katasztrofális árvizek, elsivatagosodó területek, maffia típusú leszámolással meggyilkolt erdészek, megosztott, és a szélsőséges klimatikus jelenségeknek kitett közösségek maradnak - áll a két környezetvédő szervezet és a civil akcióknak teret adó portál közös akciójának felhívásában.A tüntetés szervezői, valamint a vonatkozó petíció aláírói a faanyag automatikus követésére szolgáló SUMAL (Sistemului automat de Urmărire a Materialelor Lemnoase) rendszer azonnali modernizálását, az erdőradar állampolgárok számára is hozzáférhető alkalmazását, valamint az érintetlen és természetközeli erdők szigorú védelmét követelik.


"Ha a dolgok ebben a mederben folytatódnak, néhány éven belül Románia erdők, tiszta levegő és természeti örökség nélkül marad. Európa legnagyobb érintetlen erdőségei és azok a ritka fajok, amelyekkel mindeddig együtt éltünk, el fognak tűnni, ha továbbra is a kicsinyes érdekek és az azonnali profit utáni hajsza uralkodik. Az erdős területek elleni ostrom minden évben tovább táplálja a feketepiacot és a korrupció jelenségét, miközben milliárdokat sajtolnak ki közös örökségünkből.

Ez a mocskos nyereség erőszakot szül, megosztja a közösségeket, és bizalmatlanságot eredeztet a társadalom szövetében. Míg a természetes környezet degradálódik, és a régi idők óta fennálló erdők az illegális erdőirtás és a felelőtlen erdészeti praktitkák áldozatául esnek, a hatóságok behunyják a szemüket, és bűnrészeseivé válnak Európa legkomplexebb természeti örökségének tönkretételében. Románia erdőinek közel fele köztulajdon, ám a Vízé és Erdőügyi Minisztérium feladata a teljes erdővagyon felügyelete, függetlenül attól, hogy az magán- vagy köztulajdonban van. A minisztérium legfontosabb küldetése, hogy garantálja, hogy az összes erdészeti kitermelés Romániában fenntartható legyen, és és oly módon végezzék, hogy a vadvilágot és a kontinens utolsó természetközeli erdőségeit ne tegyék közben tönkre. Ám ennek ellenére úgy tűnik, a minisztérium aktuális szerepének a kitermelések intenzitásának növelését tekinti" - áll a kemény hangú felvezetőben.

"Nem kell újra föltalálni a kereket, léteznek azok a technikai megoldások, amelyekkel automatikusan monitorozni lehet az erdészeti kitermeléseket. Követeljük a romániai erdők szatellites megfigyelését, elektronikus nyilvántartó rendszert a faraktárokban, kötelező GPS-követést az összes fát szállító jármű esetében, megfigyelő kamerákat az úthálózat kulcsfontosságú pontjain, a fatelepeken és a faraktárakban! Az erdészeti kontroll automatizálása legnagyobb részben ki tudja küszöbölni a korrupció mechanizmusait, és lebontaná a bűnözői hálózatokat, amelyek mélyen beépültek a romániai társadalomba. Ily módon az erdőket már nem a gyors meggazdagodás forrásaként tekintenék, hanem annak, amik: Románia tüdejeként és az európai vadvilág utolsó menedékeiként" - írják.

A tüntetők valódi védelmet kérnek a természetközeli erdőknek és az általuk képviselt biodiverzitásnak. Egykor Románia területét 80%-ban erdő borította, amelynek már csak töredéke maradt fönn, de még így is Európa érintetlen erdőségei kétharmadát Románia adja, emellett nálunk van a legnagyobb medve-, farkas- és hiúzpopuláció. Ahelyett, hogy ezeket védenénk, tönkretesszük az élőhelyeiket az erdőirtással, és a politikusok arra szavaznak, hogy ezeket a fajokat vadászni lehessen - hívják föl a figyelmet.

Követelik továbbá, hogy a kormányváltással kinevezésre kerülő bármely új miniszter számára mindezek a kérdések mindennél fontosabb prioritást képviseljenek. "Az erdőminiszternek felelnie kell a tehetetlenségéért, hogy nem állította meg Románia erdőinek tönkretételét, és amiatt is, hogy nem akarta bevezetni az automatikus védelmi rendszert. A SUMAL javításának ismételt halasztása bűnrészessé teszi az ökológiai katasztrófában és a közjavak ellopásában" - írják.

Miért pont most tüntetnek?

A három szervezet összefoglalta röviden azokat a történéseket, amelyek ahhoz vezettek, hogy úgy döntöttek: ismét megszervezik az erdővédő akciót. "Négy év telt el az utolsó 'Menetelés az erdőkért' óta. Amikor 2015-ben összefogtunk, sikerült elérnünk, hogy intézkedések történjenek, melyek révén illegálisan kitermelt fát szállító tehergépkocsikat állítottunk meg, beindult a SUMAL első verziója, több tíz ezer hektárnyi erdőt dokumentáltunk és foglaltunk bele az Érintetlen és Kvázi-érintetlen Erdők Katalógusába, veszélyben lévő természeti rezervátumokat mentettünk meg, és felhívtuk a figyelmet a famaffia által leginkább érintett megyékben zajló erdőirtásokra. Sajnos az utóbbi két évben elveszítettük nagy részét az akkori eredményeknek: az erdészeti bűncselekményeket büntető jogi keretet (nemrég enyhítették az erdészeti büntetéseket), az illegális fakivágások hatósági kezelésének átláthatóságát (az erdőradar tönkretételével és az Országos Erdőleltár releváns adatainak eltitkolásával), a helyzetet világosan mutató szatellites felvételeket, amelyek riadójelzést adtak. Mi több, időt veszítettünk, ami azt jelenti, hogy teljes erdőhektárok tűnnek el minden órában" - írják.

"Egy friss tanulmány szerint Romániában még van 526 ezer hektárnyi érintetlen és természetközeli erdő. Amellett, hogy ez a világon egyedülálló természeti örökség, amely olyan biodiverzitással rendelkezik, amelyet ha egyszer elveszítettünk, soha nem hozhatunk többé vissza, ezek az erdők az aktuális klimatikus kontextusban életbevágó fontossággal bírnak. Az öreg fák és a tejes ökoszisztéma, amelyet táplálnak, sokkal több széndioxid megkötésére képesek és több oxigént bocsátanak ki, mint a fiatal, stabilitás nélküli ültetvények. Így is sokszor az erdőirtás után az újraerdősítésre már nem is kerül sor. Jó sok év telt el, miközben a minisztérium ígérgette a SUMAL javítását, az egyetlen hatékony és nem korrumpálható megoldásét az illegális fakitermelés ellen. A SUMAL egy integrált adatbázis, amely - ha úgy működik, ahogyan kell - lényeges információkat tartalmaz az erdészeti szektorról: mit vágnak az erdőben, hol vágnak vagy hol fognak vágni, ki tárolja és értékesíti. Ehhez a rendszerhez kötelező módon csatlakoznia kell a szektor minden résztvevőjének, az erdőkezelőktől megkezdve (legyen az állami vagy magán) az ellenőrző szerveken és a gazdasági szereplőkön keresztül egészen az egyszerű állampolgárig, akit érdekel az erdők sorsa. A SUMAL már 2008-ban megjelent a diskurzusokban. 11 évvel később még mindig nincs egy működőképes rendszer, amely felügyelné a fa piaci körforgását. Az aktuális verziót technikai támogatás nélkül hagyták, és az összeomlás szélén áll (ezt mondják az erdőőrség munkatársai, az erdőtulajdonosok vagy a gazdasági szereplők is), és a SUMAL 2.0 befejezésének határidejét évről évre indoklás nélkül hosszabbítják" - foglalták össze a kezdeményezők a helyzetet.Évi 38 millió köbméter fát termel ki Románia, ebből csak 18 milliót legálisan

A Recorder által október 23-án nyilvánosságra hozott oknyomozó riportból kiderül, az Országos Erdőleltárból származó, 2013-2018 között gyűjtött adatok szerint Romániában évente 20 millió köbméternyi fát termelnek ki illegálisan, azaz többet, mint amennyit törvényesen. Amikor az Országos Erdőleltár vezetője, Gheorghe Marin ezzel a tudományos kutatással megalapozott adattal ismételten megkereste felettesét, azaz a minisztériumot, nem történt semmi - az erre vonatkozó adatokat a minisztérium a nyilvánosság elől eltitkolta. A belső jelentés belső jelentés maradt, és 2018-ban a kényelmetlen eredményeket produkáló kutatási projektet a minisztérium "befagyasztotta" - nem utalt ki költségvetési összeget a folytatásra. Az Alex Nedea által jegyzett cikk teljes terjedelmében itt olvasható.Miután az Erdőleltár vezetőjétől származó adatot a Romsilva a sajtóban valótlannak nevezte, Marin kijelentette: az évi 38 millió köbméter kitermelt fára vonatkozó adatot ugyanazzal a módszertannal számolták, mint az összmennyiséget, amit viszont a Romsilva elfogadott és büszkén hangoztat: eszerint 2,35 milliárd köbméternyi lábon álló fa van még a romániai erdőkben. A mérési módszertant nemzetközi szakértők is jónak nevezték, "legyen tiszta, ezt nem Marin számolta a saját feje után, ahogy most a román nyilvános térben terjed" - nyilatkozta Gheorghe Marin az Agerpresnek.A Menetelés az erdőkért akcióhoz Bukarest mellett több nagyváros is csatlakozott, például Brassó és Iasi. A szervezők folyamatosan várják az újabb csatlakozó településeket ezen az eseménylinken.

Környezetvédő akció lesz a vidámparknak kiszemelt sugásfürdői erdőben is

Leadták a Sepsiszentgyörgy közeli Honvéd-kút melletti terület természetes állapotának megőrzését célzó, 1239 sepsiszentgyörgyi vagy környékbeli lakos által aláírt petíciót a polgármesteri hivatalban - közölte a sajtóval Toró Attila fotóművész, környezetvédő aktivista. Mint ismeretes, a petíció aláírói arra kérik a polgármestert és a tanácsosokat, hogy a 284/2019-as tanácshatározattal elfogadott, szórakoztató oktatási és sportcélú helyi fejlesztési program - a Family Adventure Park nevű vidámpark - helyszíne ne a Honvéd-kút melletti, legelőként nyilvántartott erdő legyen. "Ugyanakkor javasoljuk a város vezetőségének, hogy olyan beruházásokat hagyjanak jóvá, amelyek a zöldövezetek, az erdők megőrzését biztosítják és ezzel párhuzamosan fejlesztik a várost" - áll még a petícióban.

A kezdeményezők következő közösségi akciójára november 3-án kerül sor a szóban forgó, Honvéd-kút melletti területen. Az Ölelj meg egy fát! | Îmbrățișează un copac! nevű akció felhívásában Bagoly Levente designer, hosszútáv-kerékpáros a következőket írja:

1200 aláírás. Ennyien jeleztétek, hogy nem szeretnétek a Honvéd kúti erdő helyén egy vidámparkot látni. Nem szeretnétek egy nyugodt családi hétvégi helyszínt túristaközponttá alakítani. Nem szeretnétek az amúgy is féktelen méretet öltött erdőírtásoknak önkéntelen bűntársai lenni. Még ha csak kevés fát vagy egy fát sem vágnának ki, a városközeli erdőnk már nem lenne ugyanaz, ahogyan azt ma ismerjük. Az amúgy is keskeny Borvíz utca lefulladna az előrelátható forgalomtól.

Éppen ezért szervezzük ezt az akciót, hogy ismertessük meg a városunk lakóival az elképzelt projekt helyszínét. Egy öleléssel érezhetjük azt amit az évszázados bükkfák mesélnek nekünk, ugyanakkor éreztethetjük városunk vezetőségével, hogy fontos számunkra a Sugás felé vezető útnak a nyugodtsága. Nem sok település örvendezhet ilyen adottságoknak. Őrizzük azt meg úgy ahogy van. Közösen.

Találkozunk tehát vasárnap (nov. 3.) a Kálvin téren a református parókia régi kapujánál déli 12-kor, majd fél egykor indulva közösen végigmegyünk a Borvíz utcán, egészen a Honvéd kútig (~13:00) ahol mindenki kiválaszthat egy fát, majd azt átölelheti. Egy madártávlatból készült drónfelvételen majd jól fog látszani a hely varázsa.

Ezzel az akcióval ugyanakkor a november 3-i bukaresti erdővédő akcióhoz (Marșul pentru Păduri) és annak kikiáltásaihoz szeretnénk csatlakozni, amelyet a Greenpeace Romania, Agent Green és a Declic szervez. Akciónknak hasonlóan a bukarestihez, nincsen politikai színe, és el is határolódunk bármiféle politikai megnyilvánulástól
- áll a felhívásban.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >