2021. szeptember 18. szombatDiána
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Elmaradt a háromszéki mészárlás: a sertéspestis sem elég ok arra, hogy a védett ragadozókat kiirtsák

Babos Krisztina 2019. november 27. 17:52, utolsó frissítés: 2019. november 29. 12:31

Nem kockáztatták a börtönt az erdővidéki vadászok, ezért nem hajtották végre a prefektus és a megyei főállatorvos utasítását, ami a védett ragadozók kilövésére vonatkozott.


Amint arról már beszámoltunk Sebastian Cucu Kovászna megyei prefektus és Sikó Barabási Sándor Kovászna Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság főorvosa november végén bejelentették, hogy az afrikai sertéspestis által fertőzött gócok 13 kilométeres körzetében ki kell lőni minden vaddisznót, illetve minden ragadozót.

Továbbá azt is, hogy Kovászna megye teljes területén olyannyira ritkítsák meg a vaddisznóállományt, hogy hektáronként csak egyetlen példány maradjon. Ezeknek oka az volt, hogy egy nagyajtai és egy középajtai gazdaságban felütötte a fejét az afrikai sertéspestis, illetve Erdővidéken találtak olyan vaddisznó-tetemeket, melyekből kimutatható volt a vírus.

A rendelet alól csak a medvék képeztek kivételt, mivel Cucu és Sikó Barabási állítása szerint ők nem terjesztik a sertéspestist.

Nem kockáztatják a vadászok a börtönt


Mint kiderült, a vadászok az utasítás ellenére sem voltak hajlandóak elkezdeni vadászni hiúzra, farkasra és vadmacskára, mivel mindhárom faj védett és a börtönt kockáztatja az, aki megöli ezeket.

„Először megörültek a vadászok, amikor hallották a bejelentést, hozzám is jöttek érdeklődni, hogy akkor tényleg ki lehet-e minden ragadozót lőni, de mondtam nekik, hogy ne örvendjenek, mert nem. Ezek szigorúan védett állatok” –
nyilatkozta a Transindexnek Fodor István, a fertőzött területtel határos bodoki vadásztársaság elnöke.

Az elnök szerint – aki egyben Bodok község polgármestere is –, a tervezett mészárlás ellenére az érintett területek vadászai alig-alig vadászhatnak. A fertőzött területeken ugyanis tilos a hajtóvadászat, mivel félő, hogy a megkergetett kondák áthurcolják a betegséget más területekre is. Csakis lesből lőhetőek a vaddisznók, ami egyáltalán nem szapora, hiszen ha egyet el is találnak, a többi állat elfut.

„Próbálkoztak jönni hozzánk, de egy ideje nem fogadunk vendégvadászokat, nehogy idehurcolják a sertéspestist” – mondta még Fodor, aki szerint azok adnak ki ilyen rendeleteket, akik nem tudják, hogy mivel jár a vadászat.

Elmondta, 2 év sem lenne elegendő végrehajtani az utasítást. Nem beszélve arról, hogy a vaddisznótetemeket hűtőkamrában kellene tárolni, ahol 3-4 állatnál több nem fér el.

„Ez olyan, mintha azt mondták volna egy horgásznak, hogy egy nap alatt fogjon ki az Oltból 200 kiló halat. Az a baj nálunk, hogy olyanok hozzák a szabályokat, kezdve a minisztériumtól, akik nem szakértők, politikai alapon vannak kinevezve” – panaszolta az elnök, aki szerint egy széles körű szakmai konzultációra lenne szükség a témában, mert a probléma sokrétű.

Nem lövik, mégis fogy a vadállomány

Fodor István rámutatott, hogy a vaddisznóállomány a gyilkolászás nélkül is nagymértékben hanyatlik, tavaly született malacok például alig vannak, a vaddisznók számának csökkenése miatt pedig a ragadozók több őzet, szarvast ejtenek el.

Úgy vélte, a szarvasok is fogyatkoznak, ott is kevés a borjú, míg medve és farkas egyre több van a térségben. Megemlítette a nagyszámú juhászkutyát is, amelyek szintén zsákmányolnak vadmalacot, őzet, sőt, medvebocsot is.

A medvék is terjesztik a sertéspestist

A bodoki vadásztársaság elnöke visszatérve a fertőzött területekhez elmondta, a vadászok lényegében csak rókákat lőhetnek, ezek viszont nem számítanak különösebben problémás fajnak a betegség terjesztése szempontjából, mivel nem járnak be túl nagy területeket.

Hozzátette, a sertéspestis megfékezése terén kedvező, hogy idén jó volt mind a bükk-, mind a tölgymakk termés az érintett vidéken, mivel a vaddisznók akkor járnak be nagy területeket (potenciálisan terjesztve a kórt), ha nincs elég élelmük, idén viszont nincsenek rákényszerülve, hogy sokat járjanak élelem után.

A medve kapcsán pedig úgy fogalmazott, nem igaz, hogy nem terjesztik a sertéspestist, ugyanúgy terjesztik, mint az összes többi állat vagy épp az ember, sőt, valószínűleg még inkább, hisz esetenként nagy területeket járnak be és időnként dögöt is esznek, például vaddisznóét.

Kevesli az elejtett vaddisznók számát a főállatorvos

Sikó Barabási Sándor érdeklődésünkre elmondta, a járványvédelmi csoport országos határozatát vették alapul a rendelet kidolgozásánál, amely azt mondja, hogy a sertéspestis által sújtott területek körzetében a ragadozókat mind ki kell lőni.

Az egyik jogszabály azt mondja, hogy vannak védett állatok, a másik pedig azt, hogy meg kell ölni minden ragadozót. Szerintem amit megenged a törvény, azt ritkítsák. Mi elmondtuk a véleményünket, hogy mire volna szükség járványtani szempontból” – fejtette ki a főorvos, aki szerint követik a rendeletük végrehajtását, a kilövési adatokat pedig összesítik és értesítik róla az erdészeti felügyeletet, mert ők szabják meg a kvótákat.

Hozzátette, a fertőzött területek vadászai jelenleg a rókákat lövik, erre van kvótájuk, és vaddisznóra is vadásznak, de nem lőttek ki annyit, mint amennyit kellett volna.

Nyitókép: Jiri Sifalda on Unsplash

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >