2021. szeptember 23. csütörtökTekla
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Fél győzelem vagy fél vereség: a medve vadászható is, meg nem is?

hírösszefoglaló 2019. december 11. 17:51, utolsó frissítés: 20:02

A medve szigorúan védett marad, de évente "megelőzési kvótát" kell kiszabni a ritkítására.


Elfogadta szerdán a képviselőház a vadászati törvényt módosító törvénytervezetet, amely egyebek mellett rendelkezik a medvék és vaddisznók által okozott károk miatt adható kártérítésekről is - írja az Agerpres.

A törvény úgy rendelkezik, hogy nem számít vadászatnak a vadállatok elfogása, majd elengedése tudományos célból, engedéllyel; ugyanígy nem tartozik ebbe a kategóriába az emberek életét vagy javait veszélyeztető állatok eltávolítása vagy mozgásképtelenné tétele; nem számít vadászatnak az sem, ha egy vadállatot saját testi épsége érdekében kell elaltatni vagy mozgásképtelenné tenni, egy olyan intervenció keretében, amelyet törvénynek megfelelő védőfelszerelésben és eszközökkel hajtanak végre olyan személyek, akiket a belügyminisztérium hatalmazott erre fel.

A vadászatot felügyelete alatt tartó kormányszerv, azaz a környezetvédelmi minisztérium évente kiadja a 2. számú mellékletben szereplő fajokra (szigorúan védett fajok, amelyek között szerepel a medve is) a beavatkozási (intervenciós) és megelőző (prevenciós) kvótát, a károk és balesetek megelőzése érdekében. A megelőző kvótát minden év május 15-éig kell jóváhagyni.

A törvény arról is rendelkezik, hogy a vadállomány kezelésével megbízott területi egységek egyűttműködési keretet kötnek a központi szervvel, amely értelmében periodikusan informálniuk kell a központot a 2. mellékletben szereplő emlősfajok (mint pl. a medve) populációinak felméréséről, a kvóta teljesítéséről, a kiegészítő etetés biztosításáról, a mezőgazdasági területek tulajdonosai kérésére a vadállomány távoltartását célzó akciókról, és minden olyan esetről, amely a föld- és állattulajdonosok számára károkat okozhatnak - írja az Agerpres.


Amennyiben egy 2. mellékletben szereplő faj példánya esetében átköltöztetésről van szó, az illetékes vadászterület-kezelő kártérítést kap a környeztvédelmi minisztériumtól. A kártérítések kiszámításáról kormányhatározat fog rendelkezni.

A sérüléssel vagy halálos áldozattal járó támadások áldozatainak a vadászatért és/vagy a környezetvédelemért felelős központi hatóság tartozik kártérítéssel. Ez a kártérítés fedezi a kórházi, temetkezési költségeket, a munkaképtelenség idejére a nem megvalósított jövedelmeket, valamint az erkölcsi károkat is (arányosan az inaktivitás időszakának nagyságával). Amennyiben az áldozat nem rendelkezett munkahellyel, az alapjövedelmet veszik figyelembe a kártérítés összegének kiszámításakor - írja az Agerpres.

A parlament a törvénytervezetet 252 támogató szavazattal fogadta el, 9 képviselő tartózkodott - tudósít a Digi24.

A törvény rendelkezése szerint amennyiben egy vadállat elütése olyan útszakaszon történik, amely nem volt ellátva erre figyelmeztető jelzéssel, a kártérítést az útadminisztrációnak kell fizetnie; a vadállatok támadásainak áldozatait pedig az illetékes polgármesteri hivatal kell kártalanítsa - írja a Digi24 honlapján.

A hatóságoknak fel kell mérniük a medvék valós számát az ország területén; mostanáig sem tiszta, hány medve is él Romániában, amely a törvény értelmében továbbra is védettséget élvez - emeli ki a cikk.

"A medve szigorúan védett marad, de egy újabb csapda van előttünk, és érezzük a trófeavadászati ipar nyomását múlt hét óta, a környezetvédelmi minisztériumban, ahol ismét összeült a nagyragadozók munkacsoportja. A csapda a megelőző kóták formájában ölt testet, és a trófeavadászatban érdekelt vadászok tömeges manipulálásában. Mindig is voltak medvetámadások, ez nem valami új dolog, de mesterségesen felkorbácsolták az indulatokat, eltúlozták, és így olyan helyzet állt elő, precedens nélkül a történelemben, amikor a medvét mint fajt maximálisan üldözik" - nyilatkozta Gabriel Păun környezetvédelmi aktivista, az Agent Green elnöke."A medve a szigorúan védett fajok listáján marad a képviselőház mai szavazása után, annak ellenére, hogy utolsó pillanatban is voltak képviselők, akik megpróbálták a szenátus által elfogadott verziót promoválni" - kommentálta a hírt a WWF.

A természetvédelmi szervezet megköszönte támogatóinak, hogy segítettek a harcban, amikor a képviselőket arról próbálták meg meggyőzni, hogy utasítsák el a medve-ember konfliktusok hamis megoldását, azaz a medvevadászatot. Sikerült ezt a veszélyes módosítójavaslatot kivetetni a törvényből, amely automatikusan kötelezettségszegési eljárást vont volna maga után - hívják fel a figyelmet.

A következőkben folyamatosan figyelemmel kísérjük, hogyan alkalmazzák a vadászati törvény új rendelkezéseit, különös tekintettel a "megelőzési kvóták" bevezetésére, hogy biztosak lehessünk abban, a törvény alkalmazása az élőhelyvédelmi irányelv szellemében történik, valamint tudományos módszerekkel szerzett, szolid adatokra alapozva - szögezi le a WWF.

"Ugyanakkor reméljük, hogy racionális intézkedéseket hoznak, a hatékonynak bizonyult módszerekre alapozva, amelyek megoldják a habituált medvék és az ember-medve konfliktusok problémáját" - írja a WWF.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >