2021. október 27. szerdaSzabina
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Szilveszter a jövőért: egyre hangosabbak a tűzijátékok ellenzői

B. D. T. összeállította:B. D. T. 2020. január 02. 11:09, utolsó frissítés: 2020. január 07. 13:23

Újra kellene gondolnunk a rituáléinkat itt és most, a klímavészhelyzet előszobájában: biztos, hogy egy anakronisztikus, zajos és szennyező durrogtatástól kerülünk ünnepi hangulatba?


Szilveszter egyeseknek többek között arról szól, hogy időben beszerezzék a petárdáikat, amit aztán lehetőleg egy pompásan kivilágított város főterén ünneplő tömegben vagy éppen ellenkezőleg, egy elszigetelt kis hegyi üdülő vadregényes csendjében robbantanak föl, nem törődve azzal, hogy embereket, állatokat és nem utolsó sorban saját magukat veszélyeztetnek vele. Másoknak meg arról is szól ez az éjszaka, hogy magukat, szeretteiket és állataikat megóvják, amennyire lehet, ettől a "hagyománnyá" vált, a vandalizmus fogalmát sok esetben kimerítő szokás következményeitől. És nemcsak szilveszterkor durannak a tűzijátékok: egyre több falunapon, fesztiválon, sőt olyan privát eseményeken is, mint egy esküvő vagy cégbuli, szinte kötelező programpont a tűzijáték valamilyen formája.

Ugyanakkor minden évben számos fizikai sérülés, sőt haláleset is származik tűzijátékoktól, amelyek, ha belegondolunk, igazából fölöslegesek. Vagy ha mindenképpen valamiféle grandiózus látványosságra vágynánk magán- vagy közösségi ünnepeink alkalmából, akkor ott a fényfestés.

Miért is káros - sokadszorra ismételve - a tűzijáték?

A közösségi médiában mostanában talán legnépszerűbb érv a zajszennyezés, azon belül is a háziállatokra (és nyilván a vadon élő állatokra) gyakorolt negatív hatás. De kisgyerekek, főképp csecsemők, valamint az idősek is különösen érzékenyek a robbanások hangjára, amely ugyanúgy okozhat náluk is sokkot, mint állatoknál.


A Hulladékvadász.hu alapítója, Szebenyi Péter ebben a videóban azt mutatja be, milyen hatással van a pirotechnikai eszközök használata a környezetünkre - írja a szeretlekmagyarorszag.hu. A vlogger hangsúlyozza, hogy a tűzijáték melléktermékei komoly hulladékproblémát is jelentenek:Egy korábbi cikkünkben egyébként szakértőket kérdeztünk a tűzijátékok szennyezésével kapcsolatban (az apropót a Szent György Napokat záró tűzijáték adta, lásd itt). Nemzetközi mérések szerint mindig nő tűzijáték után a szálló por koncentrációja, amely különböző légzőszervi megbetegedéseket okoz, mint pl. asztma, tüdőrák.

Német kutatók már régebb rámutattak, hogy újév napján a levegő finomporterheltsége egész évben nem tapasztalható csúcsértéket ér el. Számításaik szerint a rakéták által kilökött finompor mennyisége a közúti közlekedés okozta teljes évi mennyiség egyötödének felel meg. A szennyezett levegő ingerli a légutakat, különösen a kisgyerekeket, az időseket és a krónikus betegségekben, elsősorban a tüdő és a szív- és érrendszer betegségeiben szenvedőket érinti.

A Német Pulmonológiai és Tüdőgyógyászati Társaság (DGP) felhívása szerint csökkenteni kellene a petárdák és tűzijátékok használatát, vagy teljesen le kellene mondani róluk. A német környezetvédelmi hatóság szerint a németek szilveszter éjjelén 5000 tonna finomport juttatnak a levegőbe a tűzijátékokkal. Ez szélsőségesen magas értékeket jelent, melyet a legtöbb város nem ér el az év egyetlen más napján sem. Az elsősorban az időjárási körülményektől függ, milyen gyorsan csillapodik a szilveszteri tűzijáték után a finomporterheltség. Szélcsendes időben a szennyezett levegő több napon át a régióban maradhat és felhalmozódik a légkör alsóbb rétegeiben - idézi az Index a német kutatók adatait ebben a cikkben.

Németországban egyébként 2019-ben több tucat városban betiltották a petárdák és más tűzijátékok használatát. Mozgalom is van már "Szilveszter a jövőért" mottóval, amely arra buzdítja a polgárokat, ne vásároljanak petárdákat és tűzijátékokat, és úgy ünnepeljék az új évet, hogy közben nem szennyezik a levegőt, nem veszélyeztetik mások egészségét, kergetik pánikba az állatokat és szennyezik be a tájat.

Egy felmérés szerint a németek 57%-a támogatná, hogy szilveszterkor betiltsák a lakossági tűzijátékokat és petárdákat. Ugyanakkor 84% szépnek találja a tűzijátékot, és egy másik felmérés szerint közel 60% úgy gondolja, szilveszter szorosan összekapcsolódik a petárdázással, tűzijátékozással.

Anakronisztikus és veszélyes

A TreeHugger nagyjából minden évben összeírja az amerikai Hálaadás Napjára, miért lenne mindenkinek sokkal jobb, ha a tűzijátékokat egyszer s mindenkorra mellőznénk az ünnepeink kelléktárából. Anakronisztikusak és veszélyesek - ez épp elég kellene legyen a betiltáshoz... A szerkesztőség évről évre részletezi is, miért kampányolnak a tűzijátékmentes ünnepekért. 2019-ben kilenc érvnél tartottak:

1. perklorát-szennyezés (miért rossz? Lásd itt);
2. a szálló por koncentrációjának növekedése;
3. nehézfém-szennyezés;
4. széndioxid- és ózonkibocsátás;
5. balesetek, beleértve személyi baleseteket és szándékolatlan gyújtogatást;
6. állatkínzás;
7. hallásvesztés veszélye;
8. veteránoknál a robbanás zaja kiválthatja a poszt-traumatikus stressz szindrómát (PTSD);
és
9. a madarakat talán minden más fajnál jobban zavarja a robbantgatás, elhagyják fészküket, fiókáikat, többek között a fehérfejű rétisas is így tesz, amely az Amerikai Egyesült Államok nemzeti szimbóluma.

(Az utolsó kettő elsősorban az amerikai átlagpolgárt meggyőzni hivatott érv, de ha belegondolunk, melyik társadalomban nincsenek traumatizált, PTSD-s személyek? És ha nem pont a fehérfejű rétisas, hanem a turulmadár populációját veszélyezteti a tűzijáték?!)

Történelmi precedens: Ausztrália fővárosa betiltja a tűzijátékokat és petárdákat

Ausztrália fővárosában, Canberrában 2019 végén történelmi döntés született, és lemondták a szilveszteri tűzijátékot, sőt teljes tűzgyújtási tilalom van jelenleg is érvényben a kiterjedt, számos halálos áldozattal járó bozóttüzek miatt. Sajnos, ennek ellenére voltak szilveszterezők, akik a parti hevében megfeledkeztek a tiltásról.

A fővárosban január elsején a petárdastop ellenére is rekordsűrű volt a bozóttüzek füstjétől a szmog, a hatóságok felszólították a lakosságot, hogy maradjon mindenki a négy fal között, és készüljön fel arra, hogy ez a helyzet jó darabig fennállhat, sőt még romolhat is.

Sydney ezzel szemben megtartotta a több millió turistát vonzó szilveszteri tűzijátékot, pedig több mint 260 ezer ausztrál kérte az ellenkezőjét.

A Canberra Times újévi publicisztikájában, talán erre is utalva, a kontinenst különösen fenyegető, a klímaválsággal kapcsolatos veszélyekre reflektálva azt hangsúlyozta: ne legyünk Nérók, akik palotájukban partizva csodáljuk az alant égő Rómát, hanem vegyük már komolyan a tudományt és annak állításait, ha nemcsak magunknak, hanem a gyermekeinknek is jövőt akarunk. A globális válasz a széndioxid-kibocsátáscsökkentés, ám ez önmagában nem elég, hanem minden közösségnek föl kell készülnie a jövőre, és Ausztrália, ez a "törékeny kontinens", különösen erre kell fókuszáljon: ki kell találnia, hogyan védi meg a lángoló vidékeket - írja a lap publicistája, Nicholas Stuart. "Ezek a következő évek olyan egzisztenciális kihívás elé állítanak bennünket, mint egy háború. Olyan kihívás ez, amit nem tudunk ignorálni vagy ölbe tett kézzel várni, amíg elmúlik magától; egy olyan probléma, amit csak együtt tudunk leküzdeni. Hamarosan túl késő lesz: most kell cselekednünk. Most van itt az idő. Ma mozgósítsd magad. Válaszd az életet."

Fényfestő show pótolja a tűzijátékot magyarországi városokban

2018-ban sajtóbeszámolók szerint még csak egy magyarországi város, Tata mondott le a szilveszteri tűzijátékról, 2019-ben már több magyarországi település - többek között Miskolc, Szentendre, Esztergom - önkormányzata jelentette be, hogy nem rendeznek tűzijátékot december 31-én.

"Advent a várakozás ideje, a keresztény kultúrkör legjelentősebb ünnepe, ennek megfelelően Esztergomban, a magyar katolicizmus fővárosában ehhez méltó, az elmúlt évekhez képest csendesebb és meghittebb programoknak van helye a város főterén.(...) Az óévet búcsúztató, új esztendőt köszöntő tűzijátékkal szemben egyre több lakossági tiltakozás fogalmazódik meg, nem csak Esztergomban, hanem számos más településen is. Ennek megfelelően idén szilveszterkor a korábban meghirdetett tűzijáték helyett a Széchenyi téren látványos fényfestő-show szórakoztatja majd az új évet közösen ünneplőket" - írják az egyik indoklásban. (Jól hangzik, ugye? Mielőtt még nagyon örülnénk, hogy milyen jól mennek a dolgok a szomszédban, utólag kiderült, hogy Esztergomban mégis volt tűzijáték, csak nem önkormányzati szervezésben - szerk.megj.)

A tűzijátékozás és petárdázás hatalmas gondot jelent az állatvédő szervezeteknek a sok elkóborolt és bajba került kutya miatt, ezért petárdastoppot kértek. A pirotechnikai eszközök ugyanis durva hang- és fényhatásaikkal az állatoknál "sokkos pánikot" okozhatnak - írja az Index.hu.

Hol van az új Fazakas Dorka?

Romániai városokban egyelőre nem olvasni hasonló tudatos kezdeményezésekről. Ha el is maradt egy-egy településen a megszokott szilveszteri látványosság, az valami teljesen más miatt történt, mint például Alexandriában, ahol a tűzijátékra a licitet megnyerő cég nem tudta időben beszerezni a szükséges engedélyeket, vagy Élesden, ahol a polgármester indoklása szerint a hagyományos szilveszteri tűzijáték helyett már volt egy tűzijáték karácsonykor, és különben is az ezzel foglalkozó cég "foglalt" volt szilveszterkor.

A Digi24 összeállítást közölt a nagyobb romániai városokban tartott szilveszteri programokról, és mindenhol kötelező programpont volt 2019 végén is a tűzijáték. Bukarestben a parlament előtt volt hatalmas népünnepély, koncertek és 15 perces tűzijáték, de ugyanígy Brassó, Kolozsvár, Craiova, Konstanca vagy Iasi sem maradt ki a durrogtatásból. Pedig a romániaiak szerint amúgy a légszennyezés a leginkább fenyegető környezeti probléma.

Romániában több mint kétszerese a légszennyezés miatti elhalálozások aránya, mint az európai átlag, azaz több mint 200 ilyen haláleset jut 100 ezer lakosra. Évente 23 ezer romániai hal meg légszennyezéssel összeköthető megbetegedésben, és az olyan nagyvárosokban, mint Bukarest, Kolozsvár, Brassó vagy Iasi, gyakorlatilag szinte állandóan a határértékeket jóval meghaladó mértékű a légszennyezettség. Mégsem tudunk még olyan mozgalomról, amely Romániában a tűzijátékok betiltását tűzte volna zászlajára.

Te szereted a tűzijátékot?Címoldali fotó: a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház homlokzata, forrás: Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala / Kristó-Gothárd Hunor

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >