2024. április 23. kedd
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

99 pozitív hír a világból, hogy jól induljon az új év

szerk. 2020. január 06. 09:42, utolsó frissítés: 2020. január 13. 11:28

Bár a hírek tavaly is többnyire negatív eseményekről szóltak, történtek jó fejlemények is, ezekből válogattunk párat.


A Future Crunch egy 99 pozitív hírből álló összeállítással igyekezett bemutatni, hogy nem csak rossz dolgok történtek a világban a tavaly, illetve az utóbbi évek során. Ezekből szemezgettünk, aki pedig többet akar megtudni a tavalyi év előremutató eseményeiből, itt olvashatja a lap összeállítását.

Természetvédelem:

Faültetési világrekordot döntött Etiópia, ahol 12 óra alatt 353 millió csemetét ültettek el.

Kína nagy lépést tett az óriáspandák megmentése érdekében: egy rekord méretű, 27.134 négyzetkilométeres védett terület kialakítását kezdték meg, ahol 1200 óriáspanda élhet a vadonban, biztonságban az emberi beavatkozástól.


A vadászati tilalom miatt kezd visszaállni a kihalás szélére szorult hosszúszárnyú bálnák populációja az Atlanti-óceán déli részén. A vadászat miatt veszélybe került fajból a legutóbbi felmérések során 24.900 példányt számláltak, ami több, mint 90 százaléka annak, amennyien éltek itt korábban.

Az őshonos waoranik sikerült megóvják életterüket az olajvállalatoktól, egy per során 180 ezer hektárnyi, természetközeli állapotban levő területet mentettek meg a bányászattól.

Szöul bezárta az utolsó sintértelepeit is tavaly, Hollandia pedig az első kóborkutya-mentes országgá vált világszerte – ráadásul ezt nem az állatok elaltatásával érték el, hanem oktatás, ingyenes állatorvosi ellátás és gazdikeresés révén.

Egészségügy:

70-ről 6 százalékra csökkent az Ebola halálozási rátája egy új szer felfedezése és forgalomba hozatala nyomán.

43 százalékkal csökkent az alkoholfogyasztás Oroszországban az elmúlt 17 év során, emiatt a várható élettartam is történelmi csúcsot ért el 2018-ban.

Több mint 50 százalékkal csökkent világszinten a gyermekhalálozás 1990 és 2017 között, 13,77 millióról 6,64 millióra.

Februárban lesz 2 éve, hogy nem diagnosztizáltak madárinfluenzás (H1N1) esetet, így valószínű, hogy sikerült felszámolni teljesen a kórt.

Fenntartható fejlődés:

Az Európai Beruházási Bank 2021-ig beszünteti a fosszilis (olaj-, gáz- és szénalapú) projektek finanszírozását, 2025-ig pedig a költségvetésének 50 százalékát a klímaváltozás hatásainak csökkentését és a fenntarthatóságot elősegítő projektek támogatására szánja.

2021-től tilos lesz az Európai Unió országaiban egyszer használatos műanyag evőeszközöket (tányér, pohár, szívószál), valamint egyéb, nélkülözhető dolgokat, például fültisztítókat vagy lufitartó pálcikákat forgalmazni.

Csökkent tavaly az EU-ban a szénalapú energiatermelés, az év első felében közel 20 százalékkal esett a piacnak ez a szegmense.

A Bosch bejelentette, hogy 2020-ban szénsemlegessé válik, ami jelentős dolognak számít, ha figyelembe vesszük, hogy a cég a világ egyik legnagyobb autóipari beszállítója.

Nyitókép: Michael Payne on Unsplash

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >