2024. március 1. péntekAlbin
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Romániai felmérés: 6,3% szerint isteni büntetés a klímaváltozás

B. D. T. B. D. T. 2020. február 08. 11:01, utolsó frissítés: 2020. február 11. 11:52

Energiahatékonyság? Nem tudjuk, mi az, de kéne - derül ki az energiahatékonysággal kapcsolatos attitűdök felméréséből.


A România Eficientă nevű projekt keretében nemrég reprezentatív felmérés készült romániai lakosok körében az energiahatékonysággal kapcsolatos fogyasztói attitűdökről.

A felmérés eredményeit bemutató gyorsjelentésből kiderül, a megkérdezettek közel fele nem értette az "energiahatékonyság" szókapcsolatot, és a kérdezőbiztosoknak kellett példákon keresztül elmagyarázniuk számukra a jelentését. Ugyanakkor, miután megértették a koncepciót, már nagyon tudatosan többségük, 35,4% azt válaszolta, hogy ha választhatna, napenergiát használna energiaforrásként. 18,5%-kal a szélenergia a második preferált energiaforrás.A rögvalóság, amiben a megkérdezettek élnek, ettől nyilván távol áll. Hideg időszakban fűtésre a megkérdezettek saját bevallásuk szerint gázt vagy fát használnak: 43,5% válaszolta azt, hogy fával, szénnel vagy gázzal működő kályhát használ, 35,7% azok aránya, akik gázzal működő saját hőközponttal fűtenek, 13,5%-nak van távfűtése (tömbházat vagy negyedet ellátó hőközpontból). Csupán 1,8%-nak van elektromos fűtése, illetve 5,5%-nak más típusú fűtése (például pelletes vagy fás kazánja).

Azok, akik kályhával fűtenek, nagy arányban válaszolták azt, hogy ha tehetnék, váltanának: 73,3%. Ezek többsége kályháról saját, gázzal működő hőközpontra váltana.

A megkérdezettek 65%-a házban, 34,6%-uk tömbházban lakik. A tömbházban lakók 63,7%-a nyilatkozta, hogy olyan épületben lakik, amelyet valamilyen értelemben hőszigetelés véd (polisztirén, kőzetgyapot, hőszigetelő nyílászárók stb.) A hőszigetelés előnyeit megtapasztalók 80,9%-ának csökkent az energiafogyasztása; akiknél még nincs hőszigetelés, 82,5% nevezte fontosnak vagy nagyon fontosnak, hogy az épület hőszigetelve legyen.

A házban lakóknál 58,4% nyilatkozta, hogy hőszigetelt épületben él. Akiknél még nincs hőszigetelés, 79,1%-uk gondolja, hogy fontos vagy nagyon fontos lenne a hőszigetelés.

A teljes mintából 76,8% mondta azt, hogy 1-10-es skálán 10-es fontosságú, hogy olyan lakásban lakjon, ahol van hőszigetelés és nagy az energiahatékonyság. 66,7% még akkor is egyetértene a lakások energiahatékonyságának növelésével (hőszigetelés, energiahatékony égők felszerelése stb.), amennyiben az a családja számára a költségek növekedését jelentené.

Energiahatékony lakásban élni elsősorban az energia költségeinek csökkenéséért éri meg - így gondolja a relatív többség, 49%. 29,7%-kal azok vannak második helyen, akik az energiahatékonyság fő előnyét az egészség megőrzésében látják. Csak 11,6% mondta azt, hogy a fő előny a szennyezés csökkentése.

A megkérdezettek 70%-a él olyan ingatlanban, ahol PVC-ből készült hőszigetelő nyílászárók vannak fölszerelve. 63% használ energiatakarékos égőket.

Ha hőség van, a megkérdezettek 71,5%-a nem használ semmilyen eszközt (légkondicionáló berendezést vagy ventillátort) a hőmérséklet csökkentésére. 69,9% mindig leoltja a villanyt, ha kilép egy helyiségből; ugyanakkor csak 36,2% mondta azt, hogy kihúzza a konnektorból azt az elektromos eszközt (telefontöltőt, tévét, számítógépet stb.), amit éppen nem használ (pedig többségük, 78,3% tudja, hogy ezek akkor is áramot fogyasztanak, ha éppen nincsenek bekapcsolva, de bedugva felejtik őket).

35,8% nyilatkozta azt, hogy van az otthonában intelligens eszköz az energiafogyasztás kontrolljára (termosztát, okos konnektor, okos biztosíték stb.)

A megkérdezettek 84,9%-a véli úgy, hogy a klímaváltozás (globális felmelegedés) valós jelenség, amely már érezhető az egész bolygón. 8,2% tagadja ezt és 6,9% nem válaszolt vagy nem tudja. 72,7% szerint a klímaváltozást az emberi tevékenység miatt megnövekedett széndioxid-kibocsátás okozta, 13,1% szerint ez egy normális jelenség, független az emberektől, és 6,3% szerint isteni büntetés. 1% más okot nevezett meg, 6,9% pedig nem tudja vagy nem válaszolt a kérdésre.

Fotók forrása: www.romania-eficienta.roFotók forrása: www.romania-eficienta.ro


A megkérdezettek túlnyomó többsége úgy véli, az energiapazarlás hozzájárul a klímaváltozás felgyorsulásához (33,8% szerint nagyon nagy mértékben, 37,6% szerint nagy mértékben).

Háromnegyedük egyetért a szennyezés csökkentésével akkor is, ha ez az energiatermelés költségeinek növekedésével járna.

36,6% nagyon nagy mértékben, 31,5% nagy mértékben támogatja azt az ötletet, hogy az állam csak a kis jövedelmű, kiszolgáltatott helyzetben lévő energiafogyasztókat támogassa megfelelő összegekkel.

Azzal kapcsolatban, hogy mi a legjobb módszer a saját lakásuk energiaköltségeinek csökkentésére, a válaszok a következőképpen oszlanak meg: a legtöbben, 51,7%-uk úgy véli, az épület energiahatékonyságának növelése (hőszigetelés, takarékos égők beszerelése stb.) a legjobb megoldás, 40,0% pedig úgy gondolja, a fogyasztás csökkentése a leginkább bevált módszer. 8,3% nem tudja vagy nem válaszolt a kérdésre.

Az elektromos áram, a gáz, a fa és az üzemanyag esetében is a megkérdezettek relatív többsége, azaz mintegy negyede vallotta magáról azt, hogy 1-10 skálán 10-est ad magának, ami az energiahatékonyságot illeti (azaz maximálisan hatékonyan bánik a szóban forgó energiaforrással). Ugyanakkor, ha mások viszonyulását kellett osztályozniuk, hajlamosabbak voltak lepontozni a polgártársakat: a legnépszerűbb osztályzat az 5-ös volt.

Az energiaárakra ugyanakkor nagyon érzékeny a romániai lakosság, ez a felmérésből is visszaigazolódik. 1-10 skálán 66,2% értékelte 10-essel az elektromos energia árának fontosságát; 52,8% tartja maximális fontosságúnak azt, hogyan alakul a gáz ára; 51,3% tartja ugyanilyen fontosnak a tűzifa árának alakulását. Amúgy a felmérésben résztvevők 29,9%-a vallotta azt, hogy nem fogyaszt egyáltalán tűzifát (vagy nem tudja/nem válaszolt arra a kérdésre, hogy mennyire gazdaságosan bánik ezzel az erőforrással); ezzel szemben a földgázt nem használók aránya csupán 19,4%, és az elektromos áramot nem használóké 0,9%.

76,7% számára maximális fontosságú az általános értelemben vett energiaellátás folyamatosságának biztosítása. 60% gondolja nagyon fontosnak az energiafogyasztás környezetre gyakorolt hatásait.

A legnagyobb arányban, 52,6% az elfogyasztott energia költségességét nevezte meg legfontosabb okként arra, hogy az energiafogyasztáson spóroljon. 25,7% azok aránya, akiknek energiatakarékossági motivációjában az első helyen az energiatermelés okozta környezetszennyezés áll; 11,3% számára a legfontosabb ok az energiaspórlásnak Románia energiafüggetlenségének növelése az energiaimport csökkentése által. Csak 4,8% gondolja úgy, hogy nem fontos az energiatakarékosság; 5,5% nem tudja vagy nem válaszolt a kérdésre.

A megkérdezettek 35%-a nagyon nagy mértékben, 28%-a pedig nagy mértékben akarná, hogy a házának vagy tömbházának tetejére napelemet szereltessen. A környezetvédelmi minisztérium napelem-programjának ismertsége is magas, 69% mondta, hogy hallott a Zöld Ház Napelem-programról, amelynek keretében az állam vissza nem térítendő támogatást nyújt napelemrendszer felszerelésére a pályázatot benyújtó és megnyerő magánszemélyeknek.

A felmérésben résztvevők adatai

48,3% férfi, 51,7% nő, 30% 60 év fölötti, 24,6%-uk 45-59 év közötti, 26,2%-uk 30-44 év közötti, és 19,2%-uk 18-29 év közötti. 55,7% városon, 44,3% falun él. 33,5% bevétele 1200 lej alatti, 32,6% keres 1201-2000 lej között, 12,5% 2001-3000 lej között, és 16,2% 3000 lej fölött. A megkérdezettek 76,5%-ának van internet-hozzáférése; 56,5%-nak Facebookja vagy Twittere. 36,8% vezet autót, ugyanakkor csak 38,1% vallotta, hogy nincs autó a háztartásában. 42,6% esetében egy, 19,2%-nak két vagy több gépkocsi tartozik a háztartáshoz.

A felmérés 1628 személy kérdőíves, telefonos megkérdezésével készült, a hibahatár 2,4%, az adatok megbízhatósága 95%-os. A kutatást az INSCOP Research készítette az Energy Policy Group megrendelésére, a "România Eficientă” program keretében, amelyet az OMV Petrom támogat.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >