2023. június 5. hétfőFatime
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

„Ha valaki UFÓ-val hál, az mutasson fel egy utódot, hogy komolyan vehessük!” Fizikust kérdeztünk a tévhitekről

Babos Krisztina Babos Krisztina 2020. február 15. 15:07, utolsó frissítés: 2020. február 18. 11:43

A szatmárnémeti Darwin-napon Mizsei János fizikust, a budapesti Szkeptikus Társaság tagját kérdeztük áltudományról, tévhitekről és a közösségi médiáról.


Február 12-én, Charles Darwin születésnapján idén is Darwin-napot szerveztek Szatmárnémetiben. Délelőtt a gyerekeket várták izgalmas előadásokra a megyei múzeumba. Este is voltak érdekes előadások a matematika, a kémia és a fizika világából, majd tudományos kocsmakvíz keretében mérhették össze tudásukat a résztvevők, Sike Tamás főszervező irányításával.

Az előadók sorában Mizsei János egyetemi tanár, a Budapesti Műszaki Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszékének oktatója „Villamos átverések - 5G, Wifi, fogyasztáscsökkentő, elektroszmog, sugárzásmentesítő katica és társai” címmel tartott előadásában az elektronikai eszközök egészségügyi hatásaival kapcsolatosan igyekezett oszlatni a ködöt. Mizsei János emellett a Szkeptikus Társaságot is képviselte, a továbbiakban őt kérdezzük tudományos álhírekről, tévhitekről.

Mutassa be, kérem, néhány szóban a Szkeptikus Társaságot!

- Ez egy társaság, akik összejárnak. Van egy keményebb mag, 15-20 ember, és van további 100-120 tagunk. Úgy véljük, ha az ember nagyon kritikusan viszonyul a világhoz, például meggondolja, hogy a napi hírekből, közleményekből mi igaz, az egy korrekt viselkedés. Van köztünk villamosmérnök, jogász, biológus, társadalomtudós és az a hozzáállásunk, hogy ellenőrizzük a tényeket és saját magunkkal is kritikusak vagyunk. Körülbelül 20 évvel ezelőtt alakult meg a Tényeket Tisztelők Társasága Vágó István vezetésével, ebből alakult később a Szkeptikus Társaság, melyhez én körülbelül 10 éve csatlakoztam.


Mennyire veszélyes az alaptalan információk terjesztése szempontjából a közösségi média?

- A közösségi média rendkívül hasznos, mert nagyon-nagyon sok emberi kapcsolat és más kapcsolat megteremtésére ad lehetőséget, de ha kritikátlanul használjuk, rendkívül veszélyes lehet. Olyan, mint az atomenergia, vagy bármi más, ami nagyon koncentráltan van jelen. Nagyon veszélyes, de nagy lehetőségeket is hordoz. Az álhírek és a téves információk azokra veszélyesek, akik nem tudják, hogy vannak álhírek. Az emberek figyelmét arra kell felhívni, hogy az internetre mindenki azt tesz fel, amit akar, nincs kontroll.

Mit ajánl annak, aki szeretné kiszűrni az álhíreket és a téves információkat?

- Azt ajánlom mindenkinek, hogy kételkedjen. A kételkedés egy gyönyörű emberi tulajdonság. Addig kételkedjünk, ameddig csak lehet, és amikor már teljesen be van bizonyítva valami, fel van írva az összes egyenlet, be van bizonyítva az összes fizikai tétel, csak akkor higgyük el, hogy valami igaz. Mindaddig kételkedjünk. Még az én szavamban is.

Bizonyára érdemes több forrásból tájékozódni...

- A több forrással néha gond lehet, mert a források összefügghetnek. Úgy mondanám, érdemes több, egymástól független forrásból tájékozódni. Érdekes, a régi korokból fennmaradt dolog az úgynevezett kódexmásolási probléma. Mivel a másolók sokszor a helyesírási hibákat is átmásolták, sok esetben épp a helyesírási hibák alapján sikerült kideríteni, hogy ki volt az eredeti kódex szerzője. Ehhez hasonlóan sok minden visszakövethető manapság is, például a közösségi médiában megjelent információk kapcsán.

Melyek azok a fő témák, amelyekkel kapcsolatban a legtöbb téves információ jelenik meg?

- Mindenféle tudományos tévhit gyorsan tud terjedni, ne higgyük el semmiről elsőre, hogy igaz, bármennyire is hihetőnek tűnik első közelítésre. Az álhírek terjesztői zseniálisan, pszichológiailag kitűnően megalapozva tudják leírni a valótlan dolgokat. Néha még én is majdnem bedőlök ezeknek. Olvasok valamit, hihetőnek tűnik, de aztán másnap átgondolom, és megkérdőjelezem. Rengeteg veszélyes dolog van e téren, például a homeopátia meg a mindenféle ezoterikus dolog szerintem igen veszélyes.

Mi a baj a homeopátiával? Nem igaz rá, hogy olyan, mint a szentelt víz: ha nem használ, nem is árt?

- Ha valami nem árt, nem biztos, hogy használ, ha valami természetes, nem biztos, hogy egészséges, ha valami nem természetes, nem biztos, hogy káros. Gondoljunk csak a gyilkos galócára. A homeopátia legnagyobb veszélye, hogy aki ehhez fordul, az nem vesz igénybe más, tudományosan alátámasztott, hatékony módszereket. Vannak, akik ebbe bele is haltak, például Steve Jobs. Rákos volt és későn fordult orvosokhoz, belecsúszott ő is a nem hatékony gyógymódok csapdájába. Megúszhatta volna, ha időben orvoshoz fordul. Van ez az úgynevezett Nobel-díjas effektus. Gyakori csapda, amikor tudósok áttévednek egy másik tudományterülete, óriási baromságokat bírnak elkövetni.

A Szkeptikus Társaság megszólal aktuális kérdésekben is. Kritizálták például azt, hogy a magyar kormány nagy összeggel támogatta egy úgynevezett ingyenenergia-gép megalkotását és gyártását. Sikerült befolyásolniuk a kormányzati döntést?

- Ez valahol Székesfehérvár környékén volt, valakik állandó mágneses motort próbáltak kifejleszteni. Nem volt konkrétan kijelentve, hogy ez ingyenergia-gép, de rengeteg pénzt kaptak, milliárd forint körüli összeget, hogy egy ilyen speciális gépet csináljanak. Sajnos, gyakran előfordul, hogy téves kormányzati döntések születnek ebben a tekintetben. Olyan dolgokra adnak pénzt, amiket fizikailag nem lehet megcsinálni. Azt, hogy az energiamegmaradás törvénye makroszkopikus mértékben érvényes, nem lehet megkérdőjelezni. Volt egy cég, mely pénzt kapott olyasmire, amire a fizikai törvények értelmében nem kaphatott volna támogatást. Nem sikerült még senkinek örökmozgót építenie. A kormányzati döntésekre nincs ráhatásunk, mi a közvéleményt próbáljuk befolyásolni, a kritikus gondolkodás érdekében.

Kritikát fogalmaztak meg akkor is, amikor felmerült, hogy a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen bevezetik a hagyományos kínai orvoslás oktatását.

- A hagyományos kínai orvoslás, úgy ahogy van, bullshit. Ezt Mao Ce Tung találta ki, amikor az orvosokat, mint a többi értelmiségit, elküldte falura kapálni. Mikor kiderült, hogy nincs elég orvos, kitalálta, hogy fel kell támasztani a régi hagyományokat és úgynevezett mezítlábas doktorokat képeztek ki. Ez egy ideológiailag megalapozott, de tudományosan megalapozatlan elképzelés.

Bevezették végül?

- Ha egy orvosi egyetemen tanítják a kínai orvoslást meg a homeopátiát, mint tudománytalan és orvostörténeti szempontból érdekes kísérletet, rendben van. De ha mint orvosilag hasznos módszert oktatják, az nincs rendben. A tudományos orvoslás nem tűri meg a hagyományos kínai orvoslást vagy a homeopátiát. A Semmelweisen, úgy tudom, nincs bevezetve, talán a pécsi egyetemen oktatnak a hagyományos kínai orvoslással kapcsolatos dolgokat, de nem egyértelmű, hogy milyen formában. Nagyon ügyesek az áltudományos csalók: úgy állítják be, hogy tanítják is, meg nem is, nem állítanak konkrét tényeket, közben mégis tanítják.

Az akupunktúrát is a hatástalan, áltudományos praktikák közé sorolja?

- Nehéz ebben állást foglalni, sokat foglalkoztunk ezzel a témával a Szkeptikus Társaságban. Nagyon sok kiadványt elolvastunk, összesítettük az ismereteket. Úgy tűnik, hogy az akupunktúra sem hatásos. Elképzelhető viszont, hogyha valakit megszurkálnak bizonyos helyeken, akkor utána másképp tartja kicsit a testét, hogy kényelmes legyen neki. És lehetnek olyan tartáshibák és egyebek, amiken segíthet. De a dohányzásról való leszokásban biztosan nem segít.

Elégedett a tájékoztató tevékenységük, a kiadványaik, rendezvényeik hatásával?

- Nem, elégedetlen vagyok. Az emberek többsége az érzelmi érvek által sokkal erősebben befolyásolható, mint az értelmi érvek által. Sajnos, ez tény. Hiába mondok tudományosan megalapozott, racionális érveket, ha érzelmileg kötődik egy elképzeléshez. Így működik az emberi psziché, és ezzel a Szkeptikus Társaságnak számolnia kell. Ilyen az ember. Az érzelmek sokkal erősebben befolyásolják őket, mint a racionális megfontolások. És ez ellen nem tudunk küzdeni, ez egy nehézség, amit el kell fogadni

Gyakran lehet olvasni arról, hogy a mobiltelefonok károsak lehetnek az egészségre, különösen az 5G...

- Nagyon terjednek ezek a hírek. Azt gondolom, hogy az ember túl sok mindentől fél alaptalanul. Ez egyébként természetes, az elmúlt 200 ezer évben az volt az előnyös, ha az ember inkább óvatosabb volt. Ha reccsent az ág, ajánlatos volt futni, és csak egy biztonságos távolságról visszafordulni megnézni, hogy valóban a kardfogú tigris volt-e. Számítógépes modellek révén is igazolták, hogyha az ember nem tudja, hogy milyen a veszély természete, jobb, ha menekül. De ha tudható, hogy valami nem veszélyes, genetikailag és racionálisan is jobb, ha nem tekinti veszélyesnek. Ha van információ, akkor már nem ésszerű viselkedés az oktalan menekülés.

Ha nincs információ arról, hogy a mobil nem veszélyes, jobb, ha nem használjuk. De ha tudható, hogy a frekvenciái nem veszélyesek, jobb, ha használjuk, mert gyorsabban odaérünk, hamarabb jön az orvos, a szívinfarktusos beteget megmenthetjük és még él 20 évet. Az a kérdés, hogyha a kockázatokat és az előnyöket szembeállítjuk, mi az értelmes viselkedés. Sokan félnek például a repüléstől. Holott a baleseti statisztikák alapján egy Budapest-New York repülőút körülbelül annyira veszélyes, mint 3,5 kilométernyi motorozás. Az atomerőművektől, illetve a sugárzástól is sokan félnek. Ugyanakkor elmondható, hogy ez a legbiztonságosabb energiaforrás. Azonos mennyiségű energia előállítása során, míg a szénerőműveknél 400 halálesettel (bányászat, munkahelyi balesetek, légúti megbetegedések stb.) kell számolni, addig az atomerőműveknél eggyel.

Tehát nem igaz, hogy a távközlési eszközök rákot okozhatnak?

- Csak a magas frekvenciájú sugárzások, az ultraibolyától magasabb frekvenciájúak okozhatnak egészségügyi problémákat. Továbbá nemcsak az energia, hanem az intenzitás is fontos. Az alacsony frekvenciájú sugárzások, melyeket távközlésre használunk, amelyeken például a mobilok vagy a rádiók sugároznak, nem tudják kémiailag megváltoztatni a molekulákat és a DNS-t.

Az ember a ráktól fél nagyon. A rák azt jelenti, hogy a sejtekben lévő örökítő anyagban változás történik. Ehhez csak az ionizáló sugárzás tud hozzájárulni. A 300 gigaherzig terjedő tartományba tartozó sugárzások, amik az információ továbbításához kellenek, nem tudnak ilyeneket kiváltani. Egy kicsit melegítenek, meg kicsi áramot tudnak a sejtek közötti állományban létrehozni, de nem tudják átírni a DNS-ben az információt. Vannak olyan energiatartományok, melyek fizikai változásokat tudnak okozni, ezek az előbb felsoroltak, és vannak olyanok, melyek kémiai változásokat tudnak előidézni. Ha túl sokat ülünk napon vagy szoláriumban, ilyeneket okozhat az ultraibolya sugárzás, és ez már a DNS-re is veszélyes lehet. A még nagyobb frekvenciájú sugárzások pedig akár az atomok belsejében is tudnak változásokat okozni. Lehet például aranyat is csinálni, csak nem éri meg.

Sajnos, az emberek hülyítése sokkal kifizetődőbb, mint a korrekt, tudományos alapú tájékoztatás. Erős állításokhoz azonban erős bizonyítékok kellenek. Az például, hogy mi most itt jól érezzük magunkat és egy szép kis interjút csinálunk, nem egy erős állítás. Elég, ha mi ketten ebben egyetértünk. Ha viszont valaki azt mondja, hogy elvitték az földönkívüliek és vele is háltak, akkor fel kéne mutasson mondjuk egy utódot ahhoz, hogy komolyan vegyük ezt az állítást.

A konferenciáinkra általában hívünk bűvészt, aki olyan trükköket mutat be, melyek után egy szkeptikusnak fel kellene adnia a világnézetét, mert ezek látszólag ellentmondanak a fizika törvényeinek. Fogalmunk sincs például, hogy miként kerül felülre a kiválasztott kártya, vagy hogy kerül a nyuszi a kalapba. Egy tisztességes bűvész azonban bevallja, hogy nincs természetfeletti erők birtokában, mindössze becsapott minket. Nem árulja el, hogy mi a titka, ezt nem is várjuk el, mert a bűvész ebből él. Mi a Szkeptikus Társaságnál ezzel erősítjük magunkat, hogy ne feledjük, vannak olyan dolgok, amikkel az embereket be lehet ugyan csapni, de nincsenek bennük természetfeletti erők.

Nyitókép: Gozner Gertrud

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >