2022. január 26. szerdaVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Új légszennyezés-mérőket felszerelve figyelik a marosvásárhelyi levegő minőségét

G. L. 2020. március 05. 17:51, utolsó frissítés: 19:14

Gál Sándortól megtudtuk, további műszerek beszerzését is tervezik.


Most van folyamatban annak a 13 légszennyezés-mérőnek az üzembe helyezése Marosvásárhelyen, amelyet a Marosszéki Közösségi Alapítvány kezdeményezésére adományokból vásároltak, és a város és a környező települések levegő minőségének a valós idejű nyomon követése a célja. Az alapítvány vezetője, Gál Sándor a Transindexnek elmondta, február elején kezdték el a mérőműszerek felszerelését, eddig nyolcat sikerült a kihelyezni, de a következő 2-3 hétben az összes a helyére fog kerülni.

Jelenleg például az Aranykakas körforgalomnál, a vegyipari kombinát tövében is, a főtéren, a napi piac mögötti forgalmas utcában és a Március 8. utcában lehet nyomon követni a levegő minőségének változását a targumures.pulse.eco oldalon. Gál ugyanakkor azt is elmondta, hogy a további műszerek beszerzését tervezik.

"Eredetileg tízet szerettünk volna vásárolni, majd húsz lett belőle. Annyi mindenképp kellene, de ahogy elnézzük, lehet hogy még többre lenne szükség. Elsősorban a forgalmasabb utakra és kereszteződések környékére gondoltuk, de kellene a különböző szabadidős helyeken is felszerelni, így parkok és játszóterek környékén. És még arra is gondoltunk, hogy veszünk egy mobil mérőt is, ami kalibrálva és hitelesítve van, hogy mérjük az esetleges eltéréseket" - mondta.

A zajszennyezés mértéke csütörtök délutánA zajszennyezés mértéke csütörtök délután


A műszerek a szálló por mennyisége mellett az ammóniát, a nitrogén-dioxidot, a szén-monoxidot, illetve a zajt is mérik, de az említettek közül jelenleg csak a szálló por mennyiségét és a zajt mutatja az oldal. A Marosvásárhely szempontjából fontos ammóniát megjelenítése egyelőre még nem sikerült, ahogyan a szintén légszennyezettségi mutatónak számító nitrogén-dioxid és szén-monoxidé sem. Emellett a műszerek a levegő hőmérsékletéről, a légnyomásról, illetve a páratartalomról is gyűjtenek adatokat. Ezeknek a mutatónak a mérése azért fontos, mert befolyásolják a szmog mértékét egy városban.

"Arra számítottunk, hogy a szálló porral lesznek problémáink, de a zajszennyezés nagyobb a mérések alapján. A szálló por mennyiségében is vannak túllépések, de nem az a jellemző. A zajszínt főleg a vegyipari kombinát körül, illetve az utak mellett nagyon magas. A forgalmasabb utak mellé kihelyezett szenzorokon az látszik, hogy a zaj csak este 10 körül kezd csökkenni, és reggel 6 órától már megint emelkedik. A kombinátnál pedig éjszaka sem csökkent a zajszínt" - mondta el Gál.

A szálló por (angolul particulate matter, PM) a levegőben található finomszemcsés (10 μm alatti részecskeátmérőjű) szilárd vagy folyékony halmazállapotú anyagok gyűjtőneve. Egészségügyi szempontból a 10 μm-es (a kisebbek már túljutnak a garaton), illetve a 2,5 μm-es (az ennél kisebbek már egyáltalán nem, vagy nehezen ürülnek ki a tüdőből) határnak van jelentősége. Marosvásárhelyen mind a két értéket mérik (igaz, a 2,5 μm-es esetében 25 μm-et ír). Az Amerikai Egyesült Államok Környezetvédelmi Hivatala (EPA) által engedélyezett napi egészségügyi határérték: 150 μg/m³. Csütörtök délutáni marosvásárhelyi szálló por értékek 8 μg/m3 körül van, de ez folyamatosan változik.

A műszerek felszerelése és a mérések megkezdése nem jár feltétlen együtt a jogi következményekkel, inkább a környezetvédelem fontosságát lehet hangsúlyozni, illetve figyelemmel tudják követni a szennyezéseket.

"Az lenne a fontos, hogy tudjuk, melyek a szennyezés a forrásai, és annak függvényében tudjunk intézkedni. Nálunk mindenki azt mondja, hogy a kombinát szennyez, de lehet, hogy korántsem ők az egyedüli szennyezők, és nem kell mindent rájuk fogni" - nyilatkozta, és példának a hétvégén történt bukaresti égetési estet hozta fel. Az ilyen független mérőműszerek adatai alapján hétfőn még a környezetvédelmi minisztérium is összeült. A civilek feljelentése nyomán pedig a hatóságok ellenőrizhetik a körülményeket, és büntetést szabhatnak ki. Marosvásárhelyen eddig két helyen mérték a levegőt a környezetvédelmi ügynökség szerkezetei.A pulse.eco oldalon a marosvásárhelyi adatok mellett több más erdélyi nagyváros légszennyezettségének mértékét is nyomon lehet követni. Ilyen például Kolozsvár, Brassó, de még Négyfaluban is van egy mérőműszer, aminek az adatait látni lehet. Romániában az említetteken kívül még Bukarest és Codlea adatai vannak fent az oldalon, bár Bukarest esetében az aerlive.ro és az airly.eu részletesebb.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >