2023. december 3. vasárnapFerenc, Olívia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Elvileg egy hónapon belül megoldódhat a szelektív hulladékgyűjtés helyzete Kolozsváron

Tőkés Hunor Tőkés Hunor 2020. március 23. 18:34, utolsó frissítés: 2020. április 06. 13:27

Állítólag már egy hónapon belül meglesz az új szeméttelep és a hulladékgyűjtő cégek kénytelenek lesznek szelektíven gyűjteni a szemetet.


Már több mint kilenc hónapja akadozik Kolozsváron az újonnan bevezetett szelektív hulladékkezelés. Ennek a lakók mellett a kolozsvári önkormányzat sem örül, hisz a hulladékgyűjtő cégekre kiszabott tömérdek büntetés sem hozta meg a várt eredményt. Az elkövetkező hónapokban azonban nemcsak Kolozsváron, hanem egész Kolozs megyében új erőre kaphat a szelektív hulladékgyűjtés, ugyanis a Kolozs Megyei Tanács szigorú feltételek mellett új licitet hirdetett a szemétgyűjtő vállalatoknak, ráadásul a mostani állás szerint úgy becsülik, hogy egy hónap múlva beindíthatják az új szelektív hulladéktárolót is.

Az uniós rendelkezéseknek megfelelően július 1-jén, Kolozsváron is életbe lépett az új hulladékkezelési politika, amely által nemcsak kétféle – nedves és száraz – háztartási hulladékot gyűjtenek a szemétszállító vállalatok, hanem a lebomló hulladékok mellett szelektíven gyűjtik be a papír-, a karton-, a műanyag-, az üveg- és a fémhulladékot, amiről korábban itt írtunk.

Az intézkedés bevezetése óta azonban már eltelt kilenc hónap és Kolozsváron valamiért a mai napig nem működik akadálymentesen a szelektív hulladékgyűjtés sem a hulladékgyűjtő cégek, sem a lakosok részéről, de ennél komolyabb problémák is vannak.

Ahogyan részeredmények is, tagadhatatlanul. Kolozsvár alpolgármestere, Oláh Emese a Transindex megkeresésére elmondta, az utóbbi időben minden egyes lakóközösséget elláttak négyosztatú szelektív szemetessel. Ahol ezek hiányoznak, annak azaz oka, hogy hetente mintegy 50 szelektív kuka tűnik el. A szemétszállító vállalatok minden esetben pótolják a hiányt, és minden kukalopásos esetet jelentenek a helyi rendőrségnek.


<b>Oláh Emese</b>, Kolozsvári Polgármesteri Hivatal RMDSZ-es alpolgármestereOláh Emese, Kolozsvári Polgármesteri Hivatal RMDSZ-es alpolgármestere


Kolozsvár önkormányzata egyébként a város 2020-as évi költségvetésében a fejlesztési prioritások között sorolja a köztisztaság kérdését, amely részarányos felbontásban 1,83%-át teszi ki a fejlesztésre szánt 683 millió lejnek.

Panaszok ettől függetlenül rendszeresen érkeznek a két szemétgyűjtő cég, a Rosal Group és a Bratner Vereș munkáját illetően, illetve az önkormányzatot is éri bírálat a hónapok óta tartó megoldatlan helyzet miatt. Legutóbb például Csoma Botond, az RMDSZ kolozsvári polgármesterjelöltje hívta fel a figyelmet, hogy erélyesebb fellépésre van szükség a hatóság és az önkormányzat részéről, mert azzal, hogy a hulladékszállító társaság nem szállítja el időben a hulladékot, az emberek kedvét is elveszi a szelektív hulladékgyűjtéstől.

Az alpolgármester elmondása alapján abban az esetben, amikor a két szemétszállító vállalat nem teljesítette a vállalásait, és ezt jelezték a kolozsváriak, a Helyi Rendőrség Környezetvédelmi Ellenőrző Szolgálata kiszállt:

- 2018-ban 96 jegyzőkönyvek állítottak ki, összesen 54 250 lej értékben;

- 2019-ben 367 jegyzőkönyv keletkezett, 213 100 lej értékben;


2020-ban a Köztisztasági Szolgálathoz 485 bejelentés érkezett, ebből mintegy 100 bejelentés a hulladékgazdálkodást érintette (hulladékelszállítással, a hulladéktárolókkal és ezek pótlásával kapcsolatos bejelentések).

A büntetések azonban nem hozták meg a kellő eredményt sem Kolozsváron, sem pedig Kolozs megyében. Ennek oka az volt, hogy bár július 1-jén életbe lépett a szelektív hulladékgazdálkodás, ez inkább csak a lakosok felkészítéséről szólt eddigiekben, mintsem a gyakorlatban is működő újrahasznosításról. És bár a két kolozsvári hulladékgyűjtő cég sem rendelkezett kellő infrastruktúrával, hogy működjön a dolog, viszont befektetni nem igazán szerettek volna, mert feltételezhetően jobban megérte nekik büntetéseket befizetni, mint humánerőforrásba és eszközökbe befektetni.

Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke szerint a hulladékgyűjtő cégeknek akkor sem lett volna hová vinniük a szelektíven összegyűjtött szemetet, ha a szelektív gyűjtés mind a részükről, mind a lakosság részéről akadálymentesen zajlott volna.

Kolozs megyében a hulladékgyűjtéssel és elszállítással kapcsolatos szolgáltatások kiszervezése a Kolozs Megyei Tanács hatáskörbe tartozó feladat. Vákár emlékeztetett, Kolozsváron határozattal ösztönözték az embereket a hulladék szelektív gyűjtésére, majd az ideiglenesen létrehozott szeméttelepen a hulladék egy részét a kapacitásnak megfelelően be is olvasztották.

Forrás: A pataréti gettót és a szeméttelepet csak hosszú távon lehet felszámolni című cikkünkből. Forrás: A pataréti gettót és a szeméttelepet csak hosszú távon lehet felszámolni című cikkünkből.


Romániában óriási probléma a nem megfelelő hulladékkezelés, a város melletti szemétdombok környezetvédelmi és egészségügyi kockázatot jelentenek. A Kolozsvár melletti, régi pataréti szeméttárolót néhány éve bezárták, mivel nem felelt meg az EU-s standardoknak, azonban az új beindítása folyamatosan tovább és tovább csúszott, és az évek során többször megtörtént, hogy vagy mérgező füst borította be a vidéket, vagy csurgalék szivárgott a közeli patakba. A helyzet végleges orvoslásáig két új ideiglenes szemétlerakót létesítettek, egyiket a RADP, a másikat egy magánvállalat kezeli. Ezeket 2015-ben nyitotta meg a megyei önkormányzat, és csak ideiglenes működési engedélyt kaptak rá, hiszen véglegeset egy szennyező telepre nem is lehet.Most azonban Vákár István szerint egy hónapon belül megoldódik az új szeméttelep helyzete, mert néhány napja megérkezett Nagyváradra az utolsó hiányzó elem, amit már Kolozsvárra továbbítottak. Ennek a hiányzó elemnek a felszerelését egy hétre becsülte az alelnök, ezt követően indítja el a közbeszerzési eljárást a Kolozs Megyei Tanács. Vákár itt megjegyezte, hogy egy sürgősségi rendelettel szeretnék felgyorsítani a procedúrát, így terveik szerint már április közepéig szerződést köthetnek a mostani városi hulladékgazdálkodási céggel, biztosítva ezzel a szelektív hulladékgyűjtést beindítását egész Kolozs megyében.

Mindeközben a Kolozs Megyei Tanács egy másik fronton is nyitott a „nagy szemétgazdálkodási terv” megvalósítása érdekében: közbeszerzési eljárást hirdetett a szemétgyűjtő vállalatokkal kapcsolatban, a nyerteseket várhatóan az új szeméttelep beindításakor hirdetik ki, ugyanis nagyjából egy időben fog lejárni a vállalatokra és a szeméttelepre vonatkozó licit.

Egy hónapja lángol a pataréti szeméttelep című képgalériánkbólEgy hónapja lángol a pataréti szeméttelep című képgalériánkból


A megyei önkormányzat egy tenderfüzetbe foglalta össze a hulladékgyűjtő cégekre vonatkozó elvárásait (mi a feladatuk a jelentkezőknek, milyen munkát kell elvégezniük, milyen egyéb kötelezettségeik vannak). A megadott időpontra az érdekelt cégek beküldik az ajánlataikat. A meghatározott időpontban egy bizottság felbontja a borítékokat és a legkedvezőbb ajánlat nyer. Ha egy cég sem tudja lefedni a teljes területet, akkor a legkedvezőbb ajánlatot nyújtó cégek között oszlik a feladat.

Ez jelen esetben folyamatban van, a hulladékgyűjtő cégek ajánlatait tartalmazó borítékok kibontására április 13-án kerül sor. Eredetileg ez már március 13-án megtörténhetett volna, azonban az Eco-Metropolitan Cluj, amelynek tagja többek között Kolozsvár polgármestere is, Emil Boc három óvást emeltek a licit tendere ellen, amit a Kolozs Megyei Tanács Vákár szerint megnyert ugyan, de egy hónappal halasztaniuk kellett a borítékok felnyitását.

Vákár elmondása alapján az új tender azt várja el a jelentkező cégektől, hogy rendelkezzenek megfelelő felszereléssel a szelektív hulladékgyűjtés elvégzéséhez. Az áron kívül tehát mérvadóvá vált, hogy milyen hatékonysággal, milyen időközönként tudják elvinni a szelektív hulladékot, mennyi és milyen típusú kukásautójuk áll rendelkezésre, és ehhez mekkora számú humánerőforrást tudnak biztosítani.

Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke a We are Rocking the City eseményen. Fotó forrása: ziardecluj.ro/jos-palaria-vakar-istvan Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke a We are Rocking the City eseményen. Fotó forrása: ziardecluj.ro/jos-palaria-vakar-istvan


„Van egy csomó dolog, amit számba kell venni, de az a lényege ennek a stratégiai lépésnek, hogy a szelektív tárolás és újrahasznosítás működőképessé váljon. A Rosal Group és a Bartner Vereș számára rossz időszak ez, mert most senki se szeretne ilyenekre költeni, de ahhoz, hogy működjön a szelektív hulladékgyűjtés, felszerelést kell vásárolniuk és olyan autókat, amelyek külön tudják szedni és külön elhordani a különböző típusú szemetet” – mondta el a Transindex megkeresésére a Kolozs Megyei Tanács alelnöke.

Arra is rákérdeztünk, szerinte mennyi esély van arra, hogy Kolozsváron ugyanazok a cégek fogják hordani a szemetet, mint eddig. Vákár erre szinte azonnal rávágta, hogy biztosan ők lesznek azok és ez 100 százalék biztos. Mint kifejtette, Kolozsvárt "kettéosztotta" a Bartner Vereș és a Rosal Group, Kolozs megye pedig nem egy könnyen bejárható megye, így rajtuk kívül még három szemétgyűjtő cég tevékenykedik Torda, Hunyad és Dés vonzáskörzetében. Ezeken a területeken lehet, hogy egyetlen cég nem tudja majd ellátni a feladatot, így inkább a lecserélés helyett az a valószínűbb forgatókönyv, hogy az öt cég konstruktívan fog együttműködni. Így ezeknek a cégeknek is lenne egy kisebb hatásköre Kolozsváron.

A garancia pedig az lenne a hulladékgyűjtő cégek munkáját illetően, hogy amennyiben nem szelektíven gyűjtik majd a szemetet, az új szeméttelepen nem fogják azt befogadni, így rajtuk marad, mert a mostani szabályozással máshova sem vihetik el.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >