2020. szeptember 20. vasárnapFriderika
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tojásokba fecskendezett rovarirtóval mérgezik az állatokat Nagyszalonta határában

Babos Krisztina Babos Krisztina 2020. május 06. 12:19, utolsó frissítés: 2020. május 07. 09:26

A mérgezések célpontjai valószínűleg az apró vadakat ritkító rókák és a szarkák, azonban a rovarölő nem válogat: számos védett faj is áldozatul esik évről évre a kegyetlen irtásnak.


A Bihar megyei kisváros környékén néhány hete ismét gyanúsan kinéző tojásokat, valamint állatok tetemeit fedezték fel a gazdálkodók. Mint kiderült, a tojásokba igen veszélyes mérget, az oxamil hatóanyagú, Vydate rovarölőt fekcsendeztek, ez okozta számos állat halálát.

Többen is a területet használó vadásztársaságot gyanúsították meg, a hatósági eljárások azonban szerre kudarcot vallanak, így senkit sem vontak még felelősségre az illegális tevékenységért. A vadállományban okozott kár mellett az elkövetők emberi életet is veszélyeztetnek, hiszen a tojásokat akár meg is ehetik valakik, akik nem tudnak a veszélyről. Viszont ez sem látszik eléggé nyomós oknak ahhoz, hogy a hatóságok a dolog végére járjanak.

Amint Nagy Attilától, a Milvus Csoport Madártani és Természetvédelmi Egyesület helyi szakértőjétől megtudtuk: évek óta folyik a vadállatok mérgezése a környéken: tavasszal százszámra jelennek meg a mérgezett tojások, melyek komoly pusztítást végeznek a vadállományban. Amint az ornitológus elmondta: nagy valószínűséggel a rókákat és a szarkákat akarják ily módon irtani, azonban a méreg nem válogat.

Miután befecskendezik a mérget a tojásba, viasszal zárják le a tű nyomát. Forrás: MilvusMiután befecskendezik a mérget a tojásba, viasszal zárják le a tű nyomát. Forrás: Milvus


„Idén az egyik mérgezett tojásrakás mellett találtam egy barna rétihéja tetemet, kicsit távolabb pedig egy vadmacskáét, mindkettő védett állat. A héja evett a tojásból és azonnal meghalt, a vadmacska pedig evett a madártetemből, és ő is elpusztult száz méteren belül” - ecsetelte a történteket a szakértő. Hozzátette: bizonyítékok, illetve bírósági ítélet hiányában nem akar vádaskodni, viszont tudható, hogy ez leginkább a helyi vadásztársaság érdekeit szolgálja.

Mivel igen jó apróvadas területről van szó, jelentős bevételeik származnak az ide érkező bérvadászokból. A céljuk pedig az, hogy minél több kilőhető fácán és nyúl legyen a környéken. Mivel a szarkák eléggé sok fácántojást esznek, a rókák pedig meglehetősen sok fácánt és nyulat fognak, ezeket érdekükben áll irtani, vélekedett a szakember.

Nagy Attila szerint a szóban forgó területtel szomszédos vadászterületen hosszú évekig így jártak el, azonban hiába tett több ízben is feljelentést, hiába értesítette az illetékes hatóságokat, ezek nem jártak el hatékonyan, és soha nem jutottak el a tettesekig. Amint a Milvus honlapján közzétette szomorú beszámolóból kiderül, 2007-től kezdődően 37 olyan madártetemet találtak az említett területen, melyek biztosan mérgezés áldozatai lettek. Ezek között volt két parlagi sas, amely igen ritka és védett, valamint barna rétihéják, egerészölyvek és fakó rétihéja is.

A tetemekből vett mintákat bevizsgáltatták egy marosvásárhelyi laborban, és kiderült, hogy az állatokat karbofuránnal mérgezték meg, egy olyan veszélyes rovarirtóval, aminek használatát 2009 óta az EU országaiban betiltották. Nagy Attila elmondta: ezen a területen, úgy látja, abbahagyták a mérgezést, amire abból következtet, hogy sem mérgezett tojásokat, sem elhullott állatokat nem talál jó ideje, a megmegbízhatóbb jel pedig az, hogy ismét jelen vannak a szarkák.

A mérgezett madarak jellegzetes testtartásba merevednek, akár a képen lárható barna rétihéja. Forrás: MilvusA mérgezett madarak jellegzetes testtartásba merevednek, akár a képen lárható barna rétihéja. Forrás: Milvus


A szomszédos területen viszont körülbelül két éve kezdtek el mérgezni. Az ebihoreanul.ro szerint a mostani mérgezések hátterében nyilvánvalóan a helyi vadásztársaság áll, és meg is nevezi azt a befolyásos, gyanús ügyleteiről elhíresült helyi üzletembert is, aki a társaság elnökeként a dolog hátterében állhat. A lap meg is szólaltatta mind az elnököt, mint a vadásztársaság ügyvezetőjét, ám mindketten tagadták, hogy bármilyen tudomásuk lenne a mérgezésekről.

Nagy Attila szerint ezek a kijelentések már csak azért is furcsák, mivel tavaly ő maga volt az, aki jelentette számukra az eseteket. A kezdeményezése azonban már az állategészségügyi igazgatóságnál elakadt, mivel nem találták meg a tojásokban a reklamált karbofuránt, egyéb mérget nem is kerestek, az elkövetők pedig időközben áttértek a hasonló hatású oxamilra.

„Többen mondták, hogy nem azt az eredményt fogom kapni, amire számítok és igazuk lett. A vadászok Nagyszalonta környékén rengeteg őzet lőnek, a húst pedig értékesítik. Ahhoz pedig, hogy értékesíthessék, be kell vizsgáltatniuk az állategészségügyi igazgatóságnál, így szoros kapcsolatban állnak a vadászok az ott dolgozókkal, mondhatni, kéz a kézben járnak” – fejtegette a szakértő, aki szerint Romániában ez nem egyedülálló eset.

„Korábban Temes megyében valaki kivágott egy kék vércsék számára ültetett facsoportot, ahol a madarak fészkei voltak. Nekem 5 perc alatt sikerült megtudnom, ki volt a tettes, a nyomozást viszont azzal zárták le, hogy nem sikerült kideríteniük, ki volt az elkövető. Egyébként a helyi polgármester testvére volt a tettes, ezt két helyi juhász is megerősítette számomra” – vázolta a helyzetet.

A mérgezéses esetek kapcsán az ornitológus a Transindex érdeklődésére elmondta: ez nemcsak romániai jelenség, Magyarországon is rengeteg védett ragadozó madarat - például sasokat – mérgeztek meg az utóbbi években, de ismert a jelenség Ausztriából és Szlovákiából is.

A tojások mellett használnak pl. mérgezett tüdőszövetet, ez van az elpusztult szürke gém mellett is a vízben. Forrás: MilvusA tojások mellett használnak pl. mérgezett tüdőszövetet, ez van az elpusztult szürke gém mellett is a vízben. Forrás: Milvus


Továbbá nemcsak a vadászatban érdekeltek, de időnként a vadorzók is használnak mérgeket. A szakértő felidézett egy pár évvel korábbi esetet, amikor a Milvus tagjai Călărași megyében, a Duna közelében mentettek meg egy réti sast. Mint elmondta, az ott élők egy része úgy (orv)vadászik récékre, hogy a réten legelő madaraknak mérgezett kukoricát szórnak. A récék ettől helyben elpusztulnak, a vadorzók pedig igyekszenek gyorsan eltávolítani a belsőségeiket, majd megeszik őket.

Ennek a módszernek is esnek áldozatul védett fajok, mint például az a réti sas, mely megevett egy ilyen récét. Neki azonban szerencséje volt, mert egy helybéli állatbarát még időben felfedezte, hogy baj van és értesítette a Milvus szakembereit, akiknek végül sikerült megmenteniük az életét.

Az idei mérgezések felderítésének ügyében, amint Nagy Attila elmondta, elképzelhető, hogy segítség lehet az, hogy a helyi sajtó is bekapcsolódott. Amint az ebihoreanul.ro megírta, a lap jelzései nyomán szállt ki a helyszínre ellenőrizni a környezetvédelmi őrszolgálat és az állategészségügyi hatóság, akik mintákat vettek és ki is derítették, hogy milyen mérget fecskendeztek a tojásokba. Jelenleg az ügyészeken van a sor, hogy kiderítsék az igazságot és lehetőleg véget vessenek ennek a kegyetlen és káros eljárásnak.

„Arra biztatom a helyi gazdálkodókat, hogy kezdeményezzenek ők is eljárást az elkövetők ellen. Talán több eredményt érnek el a környék nagyobb gazdálkodói, lehet hogy az ő panaszukat kicsit másképp kezelik a hatóságok, mint egy civil szervezetét” – mondta Nagy. Hozzátette: azért is bizakodó, mert valószínűnek tartja, hogy a sok bíróságra járást és a többi hercehurcát unták meg a fent említett, szomszédos vadászterület vadászai is, és ezért hagytak fel a mérgezésekkel.

Nyitókép: Nagyszalonta határában korábban a nálunk ritka téli vendégnek számító fakó rétihéják is elpusztultak a mérgezés miatt. Forrás: Milvus

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >